Singapūro pilietis JAV teisme prisipažino šnipinėjęs Kinijai

Santykiams tarp Vašingtono ir Pekino toliau aštrėjant, Singapūro pilietis JAV teisme prisipažino šnipinėjęs Kinijos labui, informuoja BBC.

Santykiams tarp Vašingtono ir Pekino toliau aštrėjant, Singapūro pilietis JAV teisme prisipažino šnipinėjęs Kinijos labui, informuoja BBC.<br>123rf.com nuotr.
Santykiams tarp Vašingtono ir Pekino toliau aštrėjant, Singapūro pilietis JAV teisme prisipažino šnipinėjęs Kinijos labui, informuoja BBC.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2020, 11:05 AM

JAV Teisingumo departamentas penktadienį paskelbė, kad Jun Wei Yeo, dar žinomas kaip Dicksonas Yeo, federaliniame teisme pripažino 2015-2019 m. buvęs Kinijos agentas.

Jis kaltinamas neviešos informacijos rinkimu Kinijos žvalgybai. Vykdydamas žvalgybinę veiklą jis prisistatinėjo esąs politikos konsultantas.

Vyras pripažino ieškojęs amerikiečių, turėjusių leidimą dirbti su slapta informacija, ir prašęs jų rašyti atskaitas klientams, kurie, pasirodo, buvo išgalvoti. Šnipas buvo suimtas Jungtinėse Valstijose 2019 m.

Be to, JAV neseniai buvo sulaikyta 37 metų kinų mokslininkė Juan Tang, kuri kaltinama nuslėpusi savo ryšius su Kinijos kariuomene.

Jai ir dar trims kinų piliečiams šią savaitę buvo pateikti įtarimai dėl sukčiavimo siekiant vizos ir ryšių su Kinijos kariuomene nuslėpimo.

Moteris buvo sulaikyta Kalifornijoje po to, kai JAV apkaltino Kinijos konsulatą San Franciske suteikus jai prieglobstį. Kol kas neaišku, kaip pavyko ją sulaikyti.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) rado Juan Tang nuotraukų, kuriose ji dėvi karinę uniformą, ir aptiko straipsnių Kinijoje, kuriuose rašoma apie jos ryšius su kariuomene.

Kalifornijos universitetas Deivise paskelbė, kad kinė buvo kviestinė tyrėja onkologinės radioterapijos skyriuje, bet iš darbo išėjo birželio mėnesį.

Kaip pranešta anksčiau, Vašingtonas šią savaitę nurodė Kinijai uždaryti savo konsulatą Hiustone. JAV teigia, kad konsulato darbuotojai buvo įsivėlę į pramoninį ir mokslinį šnipinėjimą. Pekinas atsakė nurodydamas Jungtinėms Valstijoms uždaryti savo konsulatą Čengdu mieste, Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų