Malaizijos policija: svarbus 1MDB skandalo veikėjas Jho Low slapstosi Makao

Malaizijos pareigūnų dėl valstybinio investicijų fondo 1MDB skandalo ieškomas finansininkas slapstosi Kinijos pusiau autonominiame Makao regione, trečiadienį pranešė Malaizijos policija.

​Malaizijos pareigūnų dėl valstybinio investicijų fondo 1MDB skandalo ieškomas finansininkas slapstosi Kinijos pusiau autonominiame Makao regione, trečiadienį pranešė Malaizijos policija.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Malaizijos pareigūnų dėl valstybinio investicijų fondo 1MDB skandalo ieškomas finansininkas slapstosi Kinijos pusiau autonominiame Makao regione, trečiadienį pranešė Malaizijos policija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2020, 2:36 PM

Low Taek Jho, geriau žinomas kaip Jho Low, kaltinamas atlikęs pagrindinį vaidmenį organizuojant milijardų dolerių pagrobimą iš fondo „1Malaysia Development Berhad“.

Iš šio fondo buvo išpumpuota milijardai dolerių, o pavogtos lėšos buvo išleistos visokiausiems pirkiniams, pradedant prabangiu nekilnojamuoju turtu ir baigiant vertingais meno kūriniais. Šiame skandale figūruoja ir buvęs Malaizijos premjeras Najibas Razakas.

Malaizijos policijos vadovas Abdul Hamidas Badoras sakė, kad Jho Low yra Makao – Kinijos pietinėje pakrantėje esančioje azartinių lošimų mekoje. Tačiau jau anksčiau būta įvairių pranešimų apie galimą šio bėglio buvimo vietą, pradedant Jungtiniais Arabų Emyratais ir baigiant žemynine Kinija.

„Jis ten su visais nešvariais pinigais“, – sakė policijos vadovas.

Paklaustas, kodėl nusprendė dabar atskleisti Jho Low buvimo vietą, A. H. Badoras sakė, kad taip pasielgė reaguodamas į kalbas, jog pareigūnai „tyčia vilkina pastangas patraukti jį atsakomybėn“.

Makao pareigūnai 2018 metais sakė sulaukę Malaizijos vyriausybės prašymo dėl Jho Low, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Jho Low oficialūs kaltinimai dėl 1MDB skandalo pareikšti tiek Malaizijoje, tiek Jungtinėse Valstijose. Ekspremjero Najibo Razako advokatai tvirtina, kad Jho Low buvo pagrindinis aferos sumanytojas ir apgavo buvusį vyriausybės vadovą.

1MDB įsteigusiam Najibui Razakui antradienį teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo ir beveik 50 mln. dolerių baudą dėl kaltinimų korupcija, susijusių su šiuo skandalu. Šis skandalas prisidėjo prie Najibo Razako vyriausybės žlugimo 2018 metais.

Buvusio premjero dar laukia nuosprendis antrame teismo procese, prasidėjusiame pernai rugpjūtį. Šioje byloje jis kaltinamas neteisėtai įgijęs daugiau kaip 500 mln. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.