Planai uždrausti besilaukiančių lėbavimą sukėlė ginčus: teks visada turėti neigiamą nėštumo testą?

Lenkes papiktino vaikų teisių gynėjų pasiūlymai. Nėščiąsias raginama bausti už alkoholio vartojimą. Moterys ironiškai klausia, ar norint įsigyti alkoholinių gėrimų teks rodyti neigiamą nėštumo testą?

Lenkės niršta – ar nuo šiol joms reikės kišenėje nešiotis neigiamą nėštumo testą?<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkės niršta – ar nuo šiol joms reikės kišenėje nešiotis neigiamą nėštumo testą?<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkės niršta – ar nuo šiol joms reikės kišenėje nešiotis neigiamą nėštumo testą?<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkės niršta – ar nuo šiol joms reikės kišenėje nešiotis neigiamą nėštumo testą?<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 6, 2020, 11:01 PM

Vaiko teisių atstovybės (VTA) vadovas Lenkijoje Mikolajus Pawlakas pasiūlė Seimui priimti įstatymą dėl nėščių moterų įkalinimo už alkoholio vartojimą. Pristatydamas metinę savo veiklos ataskaitą M.Pawlakas pareiškė, kad didelis alkoholį vartojančių nėščių moterų skaičius liudija, jog su tuo kovojant būtinos ne tiktai edukacinės ir profilaktinės priemonės, bet ir bausmės.

Toks VTA vadovo pareiškimas sukėlė valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) pritarimą ir griežtą opozicijos kritiką.

Seimo Teisingumo ir žmogaus teisių komisijos narys, TTP atstovas Marekas Astis pareiškė, jog nėščiąsias už alkoholio gėrimą reikėtų bausti panašiai kaip ir vairuotojus.

Pasak seimūno, ir vairuotojai, ir nėščiosios žino, kad toks elgesys kelia pavojų kitų asmenų gyvybei ir sveikatai, bet pagal galiojančius įstatymus bausti galima tik vairuotojus.

M.Asčio nuomone, nėščiąsias reikėtų bausti pagal Baudžiamojo kodekso 160-ąjį straipsnį – už pavojaus gyvybei ir sveikatai sukėlimą neatsakingu elgesiu.

Privalo pasirūpinti valstybė?

Seimo Sveikatos komisijos narė, TTP atstovė Ana Kwiecien pareiškė, kad jeigu nėščioji nesirūpina savo atžalos sveikata, tuo privalo pasirūpinti valstybė.

Jeigu valstybė ragina suaugusiuosius reaguoti matant, kad kas nors skriaudžia vaiką, tai privaloma reaguoti ir matant, kad kyla reali grėsmė vaikui motinos pilve.

Tokius teiginius absurdiškais išvadino kairiųjų atstovė Seime Anita Kucharska-Dziedizic. Pastaroji priminė, kad mokslininkai nustatė, jog didžiausią žalą vaisiui alkoholis padaro per pirmą mėnesį, kai dauguma moterų net nenutuokia, jog yra nėščios.

Politikė priminė ir tai, kad net nėštumo testai pirmas dvi savaites neparodo, kad moteris pastojo. Anot seimūnės, įvesdama siūlomą bausmę Lenkija taptų lygi su Salvadoru, kuriame moterys į kalėjimą siunčiamos ne tiktai už pasidarytą abortą, bet ir įvykus persileidimui.

Seimūnės tvirtinimu, kalėjimo nuobaudos problemos neišspręs, o sukels tik naujų.

Lytinio švietimo nėra

A.Kucharskos-Dziedizic manymu, būtina reformuoti švietimo sistemą, nes dėl Bažnyčios įtakos mokyklose nevyksta lytinio švietimo pamokos, o vietoj alkoholio žalos ir nėštumo apsisaugojimo galimybių yra pasakojama apie ikivedybinės skaistybės išsaugojimą.

Seimūnė priminė, jog Švedijoje moterims, kurios gėrė nemažai alkoholio nežinodamos, kad yra pastojusios, patariama darytis abortą.

Todėl ten gimsta nedaug vaikų, sergančių ligomis, kurias nėščiosioms sukelia alkoholiniai gėrimai.

Kanadoje gydytojas, iš ligos istorijos žinantis, jog nėščioji turėjo problemų dėl alkoholio, privalo ją pasiųsti į specialius edukacinius kursus, o reikalui esant ir į specialų gydymo centrą.

Lygina su nacistine Vokietija

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ priedo moterims „Aukštakulniai“ redaktorė Katarzyna Wezyk parašė, kad kalėjimo bausmėmis moteris norima paversti „beteisiais gimdymo inkubatoriais“.

Žurnalistė ironiškai spėja, kad priėmus siūlomą įstatymą visos moterys nuo 13 iki 48 metų privalės nešiotis neigiamą nėštumo testą, kurį yra patvirtinęs ir gydytojas, ir kunigas.

Jo neturinti moteris baruose ir parduotuvėse negalėtų įsigyti alkoholio.

Mat pirmus kelis mėnesius pilvo padidėjimą sunku pašaliniams pastebėti, tad nėštumo nebuvimą įrodytų tik testas.

Anot K.Wezyk, vaisiui pakenkti gali ir narkotikai, vaistai, rentgeno aparatas, soliariumas, sauna, plaukų dažymas, nagų lakavimas, pelėsiniai sūriai, sušiai, stipri kava, nesveikas maistas, aktyvus sportas.

„Galbūt visus šiuos dalykus bei alkoholį prieinamą reikėtų padaryti tik nevaisingoms ar skaistybės diržą dėvinčioms moterims“, – šaipėsi K.Wezyk.

Priedo moterims redaktorė priminė, kad prievartinį sveiką gyvenimo būdą nėščiosioms buvo įvedę naciai Vokietijoje, kurioje sveikų arijų dauginimuisi buvo įkurtos specialios sanatorijos.

Reikia didesnės paramos

K.Wezyk teigimu, nėščiosioms reikia ne bausmių, bet didesnio švietimo ir geresnės socialinės paramos.

Žurnalistės teiginiams pritarė daugybė internautų, drauge paraginusių į kalėjimą siųsti ir vyrus, kurie vaikus daro būdami girti ir nenustoja gerti gimus vaikams, taip žalodami jų psichiką.

Lenkijos medikai vis dėlto pripažįsta, kad nėščiųjų girtuokliavimas yra rimta problema. Pernai Glovno miestelyje moteris pagimdė kūdikį, kurio kraujyje buvo nustatytos trys promilės alkoholio.

Apklausos rodo, jog net trečdalis lenkių būdamos nėščios geria alkoholį, o tai dviem procentams kūdikių sukelia sunkias specifines ligas. Net 55 proc. apklaustų gimdyvių teigė negavusios iš savo gydytojo informacijos apie alkoholio žalą vaisiui.

2 proc. gimdyvių teigė, kad gydytojas joms sakė, jog gerti galima nedidelį kiekį alkoholio, nors to daryti mokslininkai išvis nepataria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.