Somalio viešbutyje per „al Shabaab“ ataką žuvo 11 žmonių

Somalio sostinės paplūdimyje įsikūrusiame prabangiame viešbutyje per „al Shabaab“ kovotojų ginkluotą ataką ir sprogdinimą sekmadienį žuvo 10 civilių ir vienas policijos pareigūnas, pranešė Informacijos ministerija.

​Somalio sostinės paplūdimyje įsikūrusiame prabangiame viešbutyje per „al Shabaab“ kovotojų ginkluotą ataką ir sprogdinimą sekmadienį žuvo 10 civilių ir vienas policijos pareigūnas, pranešė Informacijos ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Somalio sostinės paplūdimyje įsikūrusiame prabangiame viešbutyje per „al Shabaab“ kovotojų ginkluotą ataką ir sprogdinimą sekmadienį žuvo 10 civilių ir vienas policijos pareigūnas, pranešė Informacijos ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2020, 8:09 AM

Penkiems užpuolikams ankstyvą sekmadienio vakarą įsiveržus į „Elite Hotel“ Lido paplūdimyje Mogadiše, saugumo pajėgoms prireikė keturių valandų atgauti jo kontrolę, nurodė ministerijos atstovas Ismaelis Mukhtaaras Omaras.

„Dešimt žmonių žuvo, penki kovotojai buvo nukauti, taip pat [gyvybės neteko] vienas Somalio specialiosios policijos pareigūnas“, – naujienų agentūrai AFP sakė I. M. Omaras.

Nebuvo aišku, kaip Somalio saugumo pajėgoms pavyko užbaigti apgultį viešbutyje ir nukauti užpuolikus, kurie, kaip teigiama, vienu metu buvo paėmę įkaitų.

Anksčiau sekmadienį, kol apgultis dar nebuvo nutraukta, saugumo šaltinis AFP teigė, kad vienas iš užpuolikų gyvybės neteko per automobilio sprogimą, kuriuo prasidėjo ataka, o dar du žuvo per susišaudymą.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai iš įvykio vietos pranešė, kad buvo sužeisti mažiausiai 28 žmonės.

„Tvyro chaosas“

Liudininkai teigė, kad ataka prasidėjo dideliu sprogimu, o žmonės ėmė bėgti, nes iš viešbučio, kur dažnai apsistoja valdžios atstovai, buvo girdėti šūvių.

„Sprogimas buvo labai galingas, aš mačiau dūmų toje vietoje. Tvyro chaosas, žmonės bėga iš netoliese esančių pastatų“, – sakė liudininkas Ali Sayidas Adanas.

Tarp žuvusiųjų buvo vyriausybės pareigūnas Abdirasakas Abdi, dirbęs Informacijos ministerijoje, sakė jo kolega Husseinas Ali.

Remiantis džihadistų tinklalapius stebinčios organizacijos SITE išverstu pranešimu, teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys „al Shabaab“ pranešė, kad jis įvykdė šį išpuolį.

Pareiškime teigiama, kad jo kovotojai „perėmė viešbučio valdymą kankinystės operacijos“ metu.

Taikosi į viešbučius

Somalis į chaosą paniro 1991 metais, kai buvo nuverstas prezidento Siado Barre karinis režimas. Tada daugelį metų vyko klanų karai, o po to iškilo „al Shabaab“, kuris kadaise kontroliavo didelę šalies dalį ir Mogadišą.

Iš sostinės „al Shabaab“ buvo išstumtas 2011 metais, bet jo kovotojai tęsia kovą su vyriausybe, reguliariai rengdami atakas.

Praėjusią savaitę keturi „al Shabaab“ kovotojai, laikomi Mogadišo centriniame kalėjime, žuvo per susišaudymą su saugumo pajėgomis po to, kai jiems kažkaip pavyko gauti ten ginklų.

Grupuotė pastaraisiais metais nekart taikėsi į viešbučius. 2019 metų vasarį per beveik parą trukusį išpuolį prieš vieną Mogadišo viešbutį žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Tų metų sausį „al Shabaab“ nužudė 21 žmogų per apgultį prabangiame viešbutyje Kenijos sostinėje Nairobyje. Pastarasis užpuolimas pabrėžė grupuotės sugebėjimą išplėsti savo tinklą už Somalio sienų.

Vėliausias didelis jos išpuolis Mogadiše įvyko 2019-ųjų gruodį, kai detonavus sprogmenų prikimštam automobiliui žuvo 81 žmogus.

Pasak Tarptautinės krizių grupės vyresniojo Somalio analitiko Omaro Mahmoodo, sunku pasakyti, ar santykinai ramūs 2020 metai atspindi pagerėjusius Somalio saugumo pajėgų pajėgumus, ar pasikeitusią „al Shabaab“ strategiją.

Pastaraisiais metais Somalio pajėgos vykdė puolimą pietiniame Žemutinės Šabelės regione, siekdamos sustabdyti „al Shabaab“ pastangas perkelti ginklus į sostinę, pažymėjo O. Mahmoodas.

Tačiau jis sakė, kad Mogadiše nuo birželio pabaigos buvo pastebėtas „veiklos suaktyvėjimas“, įskaitant mirtininkų išpuolius, nukreiptus prieš vyriausybės ir karinius objektus.

Sekmadienį išplatintame grupuotės pranešime pabrėžta, kad „Elite Hotel“ „gyvena daugybė vyriausybės pareigūnų“.

„Tai tarsi grįžimas prie atakų, kurias jie anksčiau rengdavo“, – sakė O. Mahmoodas.

„Al Shabaab“ laiko šiuos viešbučius daugiau ar mažiau vyriausybės tęsiniu, todėl į juos taip taikomasi“, – pridūrė analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.