Brangu būti ir vagimi: kyšiams sumoka milžiniškas sumas

Rusijoje brangsta vadinamųjų įteisintų vagių gyvenimas. Į viršų dėl pasikeitusio įstatymo stipriai šoktelėjo ir kyšių, kuriuos kriminaliniai nusikaltėliai duoda aukštiems policijos viršininkams, dydis.

 Mafija vengia kalėjimo – moka didžiausius kyšius korumpuotiems pareigūnams.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Mafija vengia kalėjimo – moka didžiausius kyšius korumpuotiems pareigūnams.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2020-08-18 14:04

Nuo 2019 m. balandžio 1-osios šalyje įsigaliojo naujasis Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso straipsnis „Aukščiausios padėties užėmimas nusikalstamoje hierarchijoje“.

Pagal šį straipsnį teisėsauga gali ir privalo suimti visus šalies patyrusius vagių pasaulio nusikaltėlius, gaujos vadus. Jiems skiriama bausmė – 15 metų laisvės atėmimas vien už titulą.

Teoriškai už grotų galima pasodinti atsakius „taip“ į klausimą „ar tu vagis?“ Atsisakyti savo „titulo“ neįmanoma – nusikalstama bendrija atskalūnams neatleidžia.

Nusikaltėlio paskelbimas įteisintu vagimi atliekamas per specialią ceremoniją, kuri vadinama karūnavimu. Kad gautum tokį titulą, būtina mažiausiai trijų įteisintų vagių rekomendacija.

Vagis įdavė pareigūną

Nusikaltėliai mato tiktai vieną išeitį – išpirką. Tai neseniai pasiūlė padaryti žinomam įteisintam vagiui Dmitrijui Čanturijai, pravarde Mironas, iš kurio korumpuoti pareigūnai pareikalavo 25 mln. rublių (370 tūkst. eurų).

Ši suma turėjo būti skirta Rusijos vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios kriminalinės paieškos valdybos viršininko pavaduotojui, pulkininkui Jevgenijui Kuzinui. Jis darbavosi su nusikaltimais, sukėlusiais didžiulį visuomenės atgarsį.

Dėl to ir įkliuvo – ne vagis D.Čanturija, o pulkininkas J.Kuzinas.

Jį susekė Vidaus reikalų ministerijos Vidaus saugumo tarnyba.

Kartu su juo suimti du tarpininkai – dar vienas policijos karininkas, kito Vidaus reikalų ministerijos skyriaus vadovo pavaduotojas ir buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojas Igoris Frolovas – jis pastaruoju metu vykdė ir vagišiaus asmeninę apsaugą.

Įteisintas vagis 38-erių D.Čanturija, pranešęs policijai apie kyšio reikalavimą, buvo atleistas nuo atsakomybės. Negana to, jis pretenduoja į valstybinį gynimą – nuo pasipiktinusių teisėsaugininkų ir buvusių kolegų.

Kriminalinis pasaulis tvirtina, kad D.Čanturijos nutarta neliesti, nes jis įdavė ne vagis, o policininkus.

Žinoma, kiek yra vagių

Kiek dabar Rusijos teisėsaugos sistemai tarnauja tokių plataus užmojo kyšininkų, nėra žinoma.

Bet Tiumenėje neseniai buvo atleistas tardytojas Rafikas Agliulinas. Jis, gavęs majoro antpečius, šventė restorane skambant kriminaliniams šūkiams „AUE!“ (AUE – neoficiali, gerai įsislaptinusi ir neaiškiai apibrėžta Rusijos nusikaltėlių organizacija. – Red.) ir „Gyvenimą vagims!“

Prie stalo sėdėjo aukštas pareigas einantys jėgos struktūrų atstovai – regioninės policijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus viršininkas Aleksejus Ušatas, jo pavaduotojas Arturas Ruzejevas, Regioninio tyrimų komiteto Ypatingųjų bylų tyrimo skyriaus vadovas Igoris Dejevas.

Užtat daugiau ar mažiau žinoma, kiek šalyje yra įteisintų vagių. Portalo „Prime Crime“ skaičiavimais, pastaruoju metu vagių bendrijos elitą sudaro beveik 250 asmenų. Iš jų laisvėje – 168, ieškomi – 9, tardomi – 16, o įkalinimo bausmę atlieka 59 autoritetai.

Vadai bėga svetur

Laikraštis „Moskovskij komsomolec“ spausdina duomenis, kurie byloja vos ne apie masinį nusikalstamo pasaulio karalių bėgimą iš Rusijos ir rimtą teisėsaugos medžioklę tų, kurie liko.

Pavyzdžiui, pateikiamas vagių autoriteto Zazos Matuos pareiškimas Rusijos tyrimų komitetui ir Generalinei prokuratūrai apie jam taikytus kankinimus, kad išgautų parodymus apie kitus įteisintus vagis: „Prijungdavo laidus prie mano nuogo kūno – mažųjų kojos pirštų, kelio girnelių, papilvės, sėklidžių, spenelių ir įjungdavo elektros srovę.

Užmaudavo ant galvos tankaus audinio maišą ir per jį pildavo vandenį į burną. Ir dar sakė, kad sulaikė mano dukterį, kuriai pakišo narkotikų. Sakė, kad sulaikys ir mano žmoną, antrąją dukterį.“

Tuo metu Z.Matua rengėsi išeiti į laisvę po 15-os įkalinimo metų.

„Įsigaliojus naujajam įstatymui policijos darbuotojų rankose atsirado stebuklingoji lazdelė. Ir vagiui liko trys pasirinkimai: bėgi, moki arba pasiduodi“, – pasakojo į „pensiją“ išėjęs gangsteris Michailas Orskis.

Bet kitas nusikalstamo pasaulio autoritetas tvirtina, jog dabartinė jėgos struktūrų atstovų kova su organizuotu nusikalstamumu turi kitą esmę: „Senąją Rusijos specialiųjų tarnybų kartą keičia nauja.

Ir jai reikia vagių rinką pertvarkyti taip, kad ji veiktų jų interesams, iškelti į viršų savus žmones. O galią prarandančios jėgos struktūros stengiasi išlaikyti įtaką per savo senus įtakos agentus – vadinasi, juos reikia pašalinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?