Malio kariuomenės pulkininkas pasiskelbė chuntos vadovu

Malio kariuomenės pulkininkas Assimi Goita trečiadienį pasiskelbė prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą nuvertusių perversmininkų lyderiu.

 Malio kariuomenės pulkininkas Assimi Goita.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Malio kariuomenės pulkininkas Assimi Goita.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2020, 11:01 PM

„Leiskite prisistatyti – esu pulkininkas Assimi Goita, Nacionalinio liaudies gelbėjimo komiteto pirmininkas“, – kariškis pareiškė po susitikimo su aukšto rango valstybės tarnautojais.

Šis pulkininkas buvo karininkų grupėje, pasirodžiusių per televiziją naktį iš antradienio į trečiadienį, bet tąsyk nepasisakė.

Po perversmo Malyje įšaldyta šalies narystė Afrikos Sąjungoje

Afrikos Sąjunga (AS) trečiadienį paskelbė sustabdžiusi Malio narystę, šioje šalyje maištaujantiems kariams areštavus valstybės lyderius ir privertus atsistatydinti prezidentą.

AS saugumo taryba, turinti 15 narių, „sustabdo Malio narystę Afrikos Sąjungoje, kol bus atkurta konstitucinė tvarka, ir reikalauja paleisti prezidentą [Ibrahimą] Boubacarą Keitą, ministrą pirmininką ir kitus vyriausybės pareigūnus, prievarta sulaikytus kariuomenės“, per „Twitter“ parašė AS Taikos ir Saugumo Taryba.

JAV pasmerkė „maištą“ Malyje, paragino paleisti areštuotus šalies lyderius

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pasmerkė „maištą“ Malyje ir paragino užtikrinti areštuotų šios Vakarų Afrikos valstybės lyderių laisvę.

Antradienį Malyje sukilusių karių lyderiai privertė atsistatydinti šalies prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą. Vėliau I. B. Keita pareiškė sutikęs pasitraukti, kad išvengtų kraujo liejimo.

I. B. Keita ir premjeras Boubou Cisse buvo areštuoti. Kol kas neaišku, kad jie tebebuvo laikomi trečiadienį.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia rugpjūčio 18-osios maištą Malyje, taip pat smerktume bet kokį valdžios užgrobimą prievarta“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

„Sulaikytų vyriausybės pareigūnų ir jų šeimų laisvė ir saugumas privalo būti užtikrinti“, – pabrėžė jis.

M. Pompeo sakė, kad JAV „ragina visus politinius ir karinius veikėjus dirbti, kad būtų atkurta konstitucinė vyriausybė“, užmegzti dialogą ir „atmesti smurtą“.

JAV išsakė panašią poziciją, kaip ir išdėstyta ankstesniuose Europos Sąjungos bei Afrikos Sąjungos pareiškimuose.

Malyje jau ne vieną mėnesį vyko protestai prieš I. B. Keitos vyriausybę, kaltinamą ekonomikos stagnacija, korupcija ir nesugebėjimu numalšinti islamistų kovotojų sukilimo.

Minios žmonių antradienį džiugiai sveikino maištininkus, atvykusius į sostinę Bamaką. Kol kas nebuvo jokių pranešimų apie šio karinio perversmo aukas.

Tačiau perversmo lyderiai įvedė komendanto valandą ir paskelbė uždarantys šalies sienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.