Sveikatos apsaugos ministrą nuvertė sandoris su ginklų prekeiviu?

Paties populiariausio Lenkijos ministro, 48 metų Sveikatos apsaugos ministro Lukaszo Szumowskio atsistatydinimas pritrenkė tautiečius .

​Paties populiariausio Lenkijos ministro, 48 metų Sveikatos apsaugos ministro Lukaszo Szumowskio atsistatydinimas  pritrenkė tautiečius.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
​Paties populiariausio Lenkijos ministro, 48 metų Sveikatos apsaugos ministro Lukaszo Szumowskio atsistatydinimas  pritrenkė tautiečius.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva; BNS

Aug 27, 2020, 9:20 AM

Juolab, jog prieš dvi dienas pasisakydamas televizijoje ministras tvirtino, jog neketina trauktis, nes yra buriuotojas, ir žino, jog kapitonas laivą palieka paskutinis, tad siaučiant coronavirusui negali atsistatydinti.

Be to, firmos „Ibris“ tyrimas paliudijo, jog L.Szumowskis yra mėgstamiausias ministras, kurio veiklą teigiamai vertina 54 procentai tautiečių. Antroje vietoje esantį premjerą Mateuszą Morawieckį teigiamai vertino 45 procentai žmonių.

L.Szumowskiui nepaaiškinus, kodėl antradienį visgi ryžosi atsistatydinti, apžvalgininkai suka galvas siekdami įminti šią mįslę. Dienraštis „Rzeczpospolita“ priminė, jog šis autoritetingas kardiochirurgas plačiai visuomenei buvo visai nežinomas, tačiau iš pat pirmų dienų užsirekomendavo, kaip labai dalykiškas ir veiklus ministras.

L.Szumowskis sugebėjo taikiai užbaigti rezidentų streiką, išsireikalaudamas šiems nemažas priemokas. Be to, ministrui esą pavyko sklandžiai įgyvendinti informatizavimo projektus.

Kilus koronaviruso epidemijai L.Szumowskis negražino situacijos ir ragino visus susitelkti labai rimtai kovai. Kasdien iš įvairių rajonų pasisakydamas televizijoje L.Szumowskis netikėtai išpopuliarėjo, ir jam imta pranašauti vicepremjero pareigas.

Ministrą tačiau įklampino skubūs veido kaukių, respiratorių ir testų pirkimo sandoriai. Šie buvo akivaizdžiai per brangūs ir sudaryti su įtartinomis firmomis.

Opozicija atskleidė, jog veido kaukes ministerija užsakė per L.Szumowskio brolio draugo įmonę, o respiratorius pirko iš susikompromitavusio ginklų prekeivio Andrzejo Izdebskio. Pastarojo firma „E&K“ 1991 įsivėlė į skandalą pardavinėdama bulgariškus ginklus Artymųjų Rytų šalims, nors tai draudė SNO.

Premjeras M.Morawieckis gynė L.Szumowskį, teigdamas, jog pandemijos pradžioje svarbiausiu uždaviniu buvo nupirkti šaliai apsaugos priemonių, tad buvo perkama iš tų, kas greičiausiai sugebėjo pristatyti.

Tačiau žiniasklaida atskleidė, jog L.Szumowskiui dirbant ministru jo brolio medicininių tyrimų firma gavo didžiulį ir ne visada pagrįstą finansavimą. Blogiausia, jog L.Szumowskis ir vyriausybė nesakė tiesos apie nupirktų veido kaukių bei respiratorių kiekį ir kainą.

Opozicija atskleidė, jog už respiratorius buvo mokama triskart daugiau, nei kad tuometinė rinkos kaina, o ginklų prekeiviui A.Izdebskiui buvo sumokėta net 120 mln. zlotų daugiau, nei kad nurodyta sutartyje. Spėjama, jog gavęs didžiulį avansą minėtas verslininkas, firmos respiratorių nepristatė laiku, o juos nupirko vėliau, nukritus jų kainai ir taip gaudamas dar didesnį pelną.

Vyriausybei atsisakant paviešinti visas sandorio detales, dienraštis „Gazeta Wyborcza“ iškėlė versiją, jog A.Izdebskio firma tikrumoje yra slapta Lenkijos karinės žvalgybos įmonė, kas šią aferą daro dar painesnę.

L.Szumowskis savo atsistatydinimą motyvavo noru gryžti dirbti kardiochirurgu, ir neigė tai sąsajomis su prokuratūros byla dėl neaiškių sandorių perkant respiratorius ir veido kaukes. Vyriausybė kaukėms, testams ir respiratoriams tada išleido 800 mln zlotų, o prokuratūra tiria 350 mln. zlotų sumokėjimo pagrystumą.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ iškėlė dvi netikėtas ministro atsistatydinimo versijas. Tam esą įtaką darė įnirtinga TTP frakcijų kova prieš netrukus planuojamą vyriausybės reformą ir ministerijų sumažinimą arba nauji opozicijos demaskavimai. Pastaroji esą galėjo išgauti lemtingus dokumentus respiratorių ir veido kaukių pirkimo aferose, todėl skubiai atsistatydino ne tik L.Szumowskis, bet ir jo pavaduotojas Januszas Cieszynskis, sudarinėjęs minėtas sutartis.

Lenkijoje prisaikdinti nauji užsienio reikalų ir sveikatos apsaugos ministrai

Lenkijos prezidentas trečiadienį prisaikdino du naujus ministrus, užimsiančius svarbias pareigas konservatyvioje vyriausybėje: užsienio reikalų ministrą, kuriam teks reaguoti į politinę krizę kaimyninėje Baltarusijoje, ir sveikatos apsaugos ministrą, turėsiantį kovoti su besivystančia koronavirusinės infekcijos COVID-19 epidemija.

Valstybės vadovas Andrzejus Duda užsienio reikalų ministru paskyrė Zbigniewą Rau, iki šiol vadovavusį Seimo užsienio reikalų komitetui. Sveikatos apsaugos ministru tapo Adamas Niedzielskis, buvęs Nacionalinio sveikatos fondo vadovas.

Per ceremoniją A. Duda padėkojo jiems, kad perima „šiuos itin svarbius postus sudėtingais laikais“.

Tiek Z. Rau, tiek A. Niedzielskis praeitą savaitę buvo pasiūlyti premjero Mateuszo Morawieckio pakeisti atsistatydinusius ministrus.

65 metų Z. Rau yra teisės profesorius ir liberalizmo teorijos plėtotojas. Pagal savo konservatyvų požiūrį į socialinius reikalus jis artimas valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas).

Jis perima postą iš nuosaikiai konservatyvių pažiūrų politiko Jaceko Czaputowicziaus. Pastarojo atsistatydinimas praeitą savaitę, siaučiant krizei Baltarusijoje, išprovokavo opozicijos politikų kritiką.

Z. Rau manevrų laisvė bus ribota, nes Lenkijos santykiais su JAV daugiausiai rūpinasi A. Duda, o su Europos Sąjunga susijusius klausimus tvarko M. Morawieckio biuras.

Lenkijos vyriausybė reiškė palaikymą demokratinių pokyčių reikalaujantiems protestuotojams Baltarusijoje, šalį krečiant masinėms demonstracijoms nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, esą surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų. Daugelis opozicijos šalininkų sako, kad rinkimai buvo suklastoti.

Prieš šiuos rinkimus Z. Rau dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė, kad baltarusiai patys turi spręsti savo likimą, bet lenkai galėtų pasidalyti patirtimi, kaip jų šalis perėjo nuo autoritarinės sistemos prie demokratijos.

„Kaip kaimynai turime teisę reikšti lūkesčius, kad [Baltarusija] taptų demokratine, darniai besivystančia šalimi“, – laikraščiui sakė Z. Rau.

Kai premjeras praeitą savaitę pasiūlė Z. Rau kandidatūrą, opozicijos politikai ir liberaliosios pakraipos žiniasklaidos priemonės kritikavo pernai šio politiko išsakyto pasmerkimo LGBT judėjimui.

Z.Rau tąsyk per „Facebook“ parašė, kad Vakarų Europa, kurioje 7-ame dešimtmetyje įvyko seksualinė revoliucija, žengia į įteisintą pedofiliją, zoofiliją, abortus pagal pareikalavimą ir eutanaziją sergantiems, silpniems ir seniems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.