Turkijoje bado streiką paskelbusi teisininkė mirė

Viena Turkijos teisininkė, reikalavusi sąžiningo teismo, kai buvo apkaltinta naryste teroristinėje organizacijoje, mirė vienoje Stambulo ligoninėje 238-ąją savo paskelbto bado streiko dieną, ketvirtadienį pranešė jos šalininkai.

​Viena Turkijos teisininkė, reikalavusi sąžiningo teismo, kai buvo apkaltinta naryste teroristinėje organizacijoje, mirė vienoje Stambulo ligoninėje 238-ąją savo paskelbto bado streiko dieną, ketvirtadienį pranešė jos šalininkai.<br>Soc. tinklo „Twitter“ nuotr.
​Viena Turkijos teisininkė, reikalavusi sąžiningo teismo, kai buvo apkaltinta naryste teroristinėje organizacijoje, mirė vienoje Stambulo ligoninėje 238-ąją savo paskelbto bado streiko dieną, ketvirtadienį pranešė jos šalininkai.<br>Soc. tinklo „Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2020, 1:40 PM

Teisininkės draugai sakė, kad prieš mirtį Ebru Timtik svėrė vos 30 kilogramų. Žinią apie jos mirtį išprovokavo opozicinių partijų pasmerkimą.

„Ebru Timtik, badavusi 238 dienas, reikalaudama sąžiningo teismo, tapo kankine!“ – per „Twitter“ vėlai ketvirtadienį parašė kairiųjų pažiūrų teisininkų organizacija „Liauties teisės biuras“, daugiausiai dėmesio skirianti Turkijos politinėms byloms.

E. Timtik priklausė Šiuolaikinių teisininkų asociacijai (CHD) – kitai kairiosios pakraipos grupei, kaltinamai glaudžiais ryšiais su uždrausta ultrakairiąja marksistine organizacija, žinoma kaip Revoliucinė liaudies išvadavimo partija-Frontas (DHKP-C).

DHKP-C yra prisiėmusi atsakomybę už virtinę žmonių gyvybių nusinešusių atakų Turkijoje, įskaitant 2013 metais surengtą mirtininko sprogdintojo išpuolį prieš JAV ambasadą Ankaroje, per kurį žuvo turkas apsaugininkas.

2019 metais Stambulo teismas skyrė laisvės atėmimo bausmių 18 teisininkų, įskaitant E. Timtik, kaltintų „įkūrus teroristinę grupę ir jai vadovavus“, taip pat naryste teroristinėje grupėje“.

E. Timtik, suimta 2018 metų rugsėjį, buvo nuteista kalėti 13 metų ir šešis mėnesius. Vasarį ji kartu su keliais kitais teisininkais paskelbė bado streiką.

Advokatė buvo kalinama didžiuliame teismų ir kalėjimo komplekse Silivri mieste netoli Stambulo.

Pernai spalį apeliacinis teismas patvirtino teisininkams skirtas bausmes.

Liepą E. Timtik kartu su kita badaujančia teisininke Aytac Unsal buvo perkeltos iš kalėjimo į ligoninę.

Jos vartojo tik skysčius ir vitaminus, o teismo medikų atsakaitoje sakoma, kad šios moterys dėl savo būklės negali būti toliau laikomos kalėjime.

Penktadienį kelios dešimtys žmonių buvo susirinkę prie Stambulo teismo medicinos laboratorijos, atliekančios E. Timtik skrodimą.

Policija sustiprino pastato apsaugos priemones, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Opozicijos partijos pasmerkė vyriausybę dėl E. Timtik, kuri, anot jos draugų, buvo gimusi 1978 metais, mirties.

„Ebru Timtik buvo nužudyta valdžioje esančių tironų!“ – per tviterį pasipiktinimą liejo Liaudies demokratijos partijos (HDP) deputatas Garo Paylanas.

Turkijoje kairiosios pakraipos politinių grupių nariai anksčiau ne kartą yra paskelbę bado streikų.

Praeitais metais tūkstančiai kalinių sutiko nutraukti apie 200 dienų trukusį badavimą, pradėtą protestuojant prieš įkalinto kurdų lyderio Abdullah Ocalano laikymo sąlygas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.