D. Trumpo skubėjimas paskirti Aukščiausiojo Teismo teisėją drebina rinkimų kampaniją

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pažadėjo greitai paskirti Aukščiausiojo Teismo teisėją, tikriausiai moterį, į vos diena anksčiau mirusios Teismo liberalaus sparno atstovės Ruth Bader Ginsburg vietą.

„Galvoju, kad tai iš tiesų judės greitai“, – šeštadienį prie Baltųjų rūmų žurnalistams pasakė D. Trumpas.<br>Reutes/Scanpix nuotr.
„Galvoju, kad tai iš tiesų judės greitai“, – šeštadienį prie Baltųjų rūmų žurnalistams pasakė D. Trumpas.<br>Reutes/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2020, 8:35 AM, atnaujinta Sep 20, 2020, 12:12 PM

Prezidento noras „greit judėti“ nepaisant įnirtingo demokratų nepritarimo nuo šiol tikriausiai dominuos per rinkimų kampanijas drauge su kitais aistras keliančiais klausimais, tokiais kaip koronavirusas ir rasinė įtampa Amerikoje.

„Galvoju, kad tai iš tiesų judės greitai“, – šeštadienį prie Baltųjų rūmų žurnalistams pasakė D. Trumpas, per lapkričio 3-iąją įvyksiančius JAV prezidento rinkimus sieksiantis antros kadencijos. Jis pridūrė galvojantis, kad dėl R. B. Ginsburg pakeisiančio teisėjo apsispręs „kitą savaitę“.

87 metų R. B. Ginsburg, kuri buvo nepaprastai populiari tarp demokratų, mirė penktadienį, po ilgos kovos su vėžiu. Pasirodžius žiniai apie netektį, ėmė plūsti pareiškimai teisėjos atminimui pagerbti.

Likus vos 46 dienoms iki prezidento rinkimų, D. Trumpui atsivėrė galimybė jos įpėdiniu paskirti konservatyvų teisėją ir taip dešimtmečiams įtvirtinti teisme konservatyvią daugumą. Aukščiausiojo Teismo teisėjai yra skiriami iki gyvos galvos.

Ant kortos pastatyta labai daug, nes Teismo sprendimai gali paveikti tokius klausimus kaip abortai, sveikatos apsauga, ginklų kontrolė ir gėjų teisės.

Paskyrimas yra dar svarbesnis įnirtingos rinkimų kovos metais, kai teisėjai gali suvaidinti lemiamą vaidmenį per teisinius ginčus dėl rinkimų rezultatų, kaip nutiko tuomet, kai jie nusprendė George'o W. Busho naudai užbaigti 2000-ųjų rinkimų kovas.

D. Trumpas per savo pirmąją kadenciją prezidento poste jau paskyrė du teisėjus – Brettą Kavanaugh ir Neilą Gorsuchą. Šie paskyrimai prieš R. B. Ginsburg mirtį buvo suteikę konservatoriams vieno balso daugumą devynių narių Teisme, nors tokia sudėtis negarantavo D. Trumpui palankių nutarimų: neseniai buvo keletas pavyzdžių, kai konservatoriai palaikė savo progresyvių pažiūrų kolegas.

D. Trumpas, šiuo metu pagal populiarumą atsiliekantis nuo savo varžovo demokrato Joe Bideno, turi dar vieną paskatą iki rinkimų užpildyti tuščią vietą Aukščiausiajame Teisme – jis nori paskatinti jį palaikančių abortų priešininkų ir evangelikų entuziazmą.

Vėliau šeštadienį kalbėdamas per mitingą Šiaurės Karolinoje, prezidentas surengė improvizuotą apklausą: paprašė susirinkusiųjų pritarimo šūksmais patarti, ką jam reikėtų paskirti – moterį ar vyrą. Minia daug garsiau pritarė siūlymui pasirinkti kandidatę moterį.

„Tai labai tiksli apklausa, nes pats taip galvoju, – sakė valstybės vadovas. – Tai bus moteris. Labai talentinga, puikiausia moteris, kurios dar nepasirinkau, nors sąraše turime ne vieną moterį.“

R. B. Ginsburg buvo viena iš trijų moterų devynių asmenų teisėjų kolegijoje.

Tačiau likus vos 45 dienoms iki rinkimų ir jau prasidėjus išankstiniam balsavimui kai kuriose valstijose, demokratai įnirtingai priešinasi savo oponentų ketinimams.

J. Bidenas penktadienį pareiškė, kad „rinkėjai turėtų pasirinkti prezidentą, o prezidentas – teisėją, kurį svarstytų Senatas“.

Įnirtingos partinės kovos už paskyrimą ir skuboto balsavimo Senate dėl kandidatūros patvirtinimo perspektyva tiesiog uždegė jo partiją.

„Svarstytini visi variantai“

Nors atrodo, kad demokratai turi mažai manevravimo galimybių, Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras šeštadienį partijos nariams pareiškė, kad jei respublikonai vis dėlto pamėgins paskirti teisėją iki rinkimų, „bus svarstomi visi variantai“, pranešė JAV žiniasklaida.

„Ši vakansija neturėtų būti užimta, kol neturime naujo prezidento“, – penktadienį sakė Ch. Schumeras, atkartodamas respublikonų daugumos Senate lyderio Mitcho McConnello žodžius, ištartus 2016 metais užblokuojant prezidento Baracko Obamos pasiūlyto kandidato į teisėjus Merricko Garlando paskyrimą.

Teoriškai respublikonai turi pakankamai balsų Senate, kad paskirtų D. Trumpo kandidatą, tačiau užtektų vos kelių balsų „prieš“ jų gretose, kad iniciatyva žlugtų.

Respublikonų senatorė Susan Collins jau tapo pirmąja „persimetėle“, šeštadienį paskelbusi, kad per potencialų balsavimą prieš rinkimus nepalaikytų jokio D. Trumpo kandidato.

„Sprendimą dėl paskyrimo visam gyvenimui į Aukščiausiąjį Teismą turėtų priimti prezidentas, kuris bus išrinktas lapkričio 3 dieną“, – pabrėžiama jos pareiškime.

Meine išrinkta įstatymų leidėja yra viena iš nuosaikių pažiūrų respublikonų senatorių, jau pareiškusių abejonių dėl skuboto balsavimo.

Be to, viena iš paskyrimo procesą prižiūrėsiančio Senato Teismų komiteto narių demokratų yra Kamala Harris – J. Bideno pasirinkta kandidatė į viceprezidentus, užpernai atsidūrusi dėmesio centre dėl savo griežtų klausimų D. Trumpo pasiūlytam kandidatui B. Kavanaugh.

Analitikai prognozuoja, kad šįkart demokratai darys viską, kad užvilkintų procesą, tuo pat metu kurstydami pasipiktinimą visuomenėje.

Kai kurie demokratai net spėja, kad tuo atveju, jei bus išrinktas J. Bidenas, o jo bendrapartiečiai perims abejų Kongreso rūmų kontrolę, jie galėtų padidinti Aukščiausiojo Teismo teisėjų skaičių nuo devynių iki 11. Tai leistų naujajam valstybės vadovui paskirti du papildomus liberalius teisėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.