Viruso manevrai – klastingi: nenorintys suvaržymų žmonės turi mokėti aukštą kainą

Čekija pirmąją pandemijos bangą išgyveno drausmingai, tačiau dabar yra labiausiai kenčianti Europos valstybė. Ekspertai ieško priežasčių, kodėl pavyzdys kitoms šalims buvę čekai neatsilaikė prieš virusą.

Protestuotojas prieš koronaviruso stabymo priemones mojuoja Čekijos vėliava.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestuotojas prieš koronaviruso stabymo priemones mojuoja Čekijos vėliava.<br>AP/Scanpix nuotr.
Riaušes keliančius protestuotojus Prahoje šį savaitgalį tramdyti teko ir raitajai policijai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Riaušes keliančius protestuotojus Prahoje šį savaitgalį tramdyti teko ir raitajai policijai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Čekijos premjeras Andrejus Babičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Čekijos premjeras Andrejus Babičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 12:09 PM

Intensyviosios terapijos skyrių Čekijos ligoninėse viduje matyti tragiški vaizdai.

Nuo galvos iki kojų apsaugines priemones dėvintys gydytojai bando gelbėti sunkius ligonius ir negali leisti, kad nors vienas iš jų užsikrėstų, nes situacija taptų dar tragiškesnė.

Šiuo metu Čekija yra skaudžiausiai nuo koronaviruso kenčianti šalis Europoje. Ketvirtadienį buvo užfiksuotas vienas didžiausių skaičių – 14,2 tūkst. naujų atvejų. 

Ragina grįžti namo

Per pirmas 17 spalio dienų Čekijoje nuo COVID-19 mirė daugiau žmonių negu per praėjusius aštuonis gyvenimo su pandemija mėnesius.

Bendras užsikrėtimų skaičius šalyje siekia 223 tūkst., o mirčių – 1845.

Sveikatos apsaugos ministerija ragina svetur gyvenančius čekus gydytojus grįžti į šalį padėti įveikti pandemijos. Grįžti dirbti slaugytojais pasisiūlė per 1 tūkst. asmenų, kurie anksčiau dirbo šį darbą.

Kol kas ligoninėse užtenka vietų visiems sunkiems ligoniams, tačiau ruošiamasi blogiausiam scenarijui.

Tai, kas dabar vyksta, daugeliui netikėta. Čekija dar visai neseniai buvo viena geriausiai su pandemija kovojančių šalių. Bet dabar žmonės kyla į kovą prieš kaukių nešiojimą ir eina protestuoti į gatves.

Tikėjo kaukių efektyvumu

Nors Čekija dabar išgyvena antrąją pandemijos bangą, pavasarį buvusi pirmoji atrodė tarsi lengvas pasivaikščiojimas.

Premjero Andrejaus Babišo vyriausybė pavasarį buvo viena pirmųjų uždariusių šalies sienas ir įvedusių nacionalinį karantiną.

Čekus iš kitų pasaulio tautų išskyrė reikalavimas visiems žmonėms nešioti kaukes net ir lauke.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar nebuvo paskelbusi visuotinės rekomendacijos dėvėti kaukes, tačiau čekai jau buvo patikėję jų veiksmingumu apsisaugant nuo viruso plitimo.

„Mes neįtikinome vyriausybės įvesti privalomą kaukių nešiojimą, mes įtikinome visuomenę, o tada vyriausybė tiktai paklausė žmonių nuomonės“, – tvirtino Petras Ludwigas, kuris dar kovo mėnesį sukūrė visoje Čekijoje paplitusį vaizdo įrašą apie veidą dengiančių kaukių veiksmingumą.

PSO kaukių pandemijos pradžioje nerekomendavo, nes visame pasaulyje buvo jaučiamas jų trūkumas, tačiau tai čekų nesustabdė.

Daugybė jų išsitraukė siuvamąsias mašinas ir ėmė kaukes siūti iš įvairių medžiagų skiaučių.

Savanoriai visoje šalyje išdalijo per 600 tūkst. pasiūtų kaukių, tačiau beveik kiekvienas namų ūkis turėjo žmogų, kuris siuvo kaukes visiems aplinkiniams.

Premjeras A.Babišas net socialiniuose tinkluose žarstė patarimus Donaldui Trumpui: „Pabandykite su virusu kovoti kaip čekai. Dėvėkite paprasčiausias medžiagines kaukes, nes tai sumažins viruso plėtrą 80 proc.“

Nepamatė tragiškų vaizdų

Tai padėjo nugalėti pandemiją. Per pirmąją bangą vienos dienos naujų atvejų rekordas siekė 408, o mirčių – 18.

Birželio 30-ąją šalyje nebebuvo užfiksuota naujų COVID-19 atvejų, o žmonės atšventė pandemijos pabaigą nusiimdami kaukes. Atidaryti teatrai, kavinės, žmonės pradėjo keliauti į užsienį. Tačiau įprastas gyvenimas ilgai netruko.

„Mes nematėme tragiškų vaizdų, nematėme mirusiųjų, nematėme koronavirusu sergančių žmonių ligoninėse, todėl čekai galiausiai nutarė, kad visa tai yra nesąmonė ir jie daugiau nebedėvės kaukių“, – tvirtino mikrobiologas Omaras Sery.

Vasaros pabaigoje vėl pradėjus augti atvejų skaičiui epidemiologai norėjo sugrąžinti privalomą kaukių dėvėjimą, tačiau valdžios atsakymas buvo neigiamas.

„Anksčiau vyriausybė buvo įsitikinusi, jog žmonės nori kaukių, todėl buvo už jas. Dabar ji mano, kad žmonės kaukių nebenori, dėl to ilgai ir negriežtino gyvenimo ribojimų“, – tvirtino P.Ludwigas.

Dabar valdžia uždraudė kontaktinį mokymosi proceso vykdymą, uždarė visus restoranus ir barus, uždraudė sporto renginius. Tačiau pavasarį egzistavę griežti kaukių dėvėjimo reikalavimai sugrąžinti nebuvo.

Spręsti ruošiasi vėliau

Protestuodami prieš grįžtančius suvaržymus čekai savaitgalį išėjo į gatves. Apie 2 tūkst. įtūžusių protestuotojų Prahos senamiesčio gatvelėse susirėmė su raitąja ir riaušių policija.

Žmonės į pareigūnus svaidė alaus butelius, akmenis ir įvairius kitus objektus.

Policininkams, kad išvaikytų protestuotojus, teko naudoti ašarines dujas, vandens patrankas.

Pandemija Čekijoje tikrai nėra suvaldyta, bet A.Babišo vyriausybė paskelbė, kad lauks dar dvi savaites ir tiktai tada spręs, ar sugrąžinti visuotinį karantiną.

Į kovą pasitelkia ambicingus planus

Pandemija niekur trauktis neketina – šiuo metu pasaulyje yra patvirtinta per 42 mln. COVID-19 atvejų. Koronavirusas nusinešė 1,14 mln. žmonių gyvybę.

Maskvos meras S.Sobianinas pranešė, kad per ateinančius du mėnesius Rusijos sostinės gyventojai jau bus pradėti masiškai skiepyti nuo koronaviruso. Rusai yra pirmieji pasaulyje užregistravę vakciną nuo COVID-19, nors mokslininkų bendruomenėje ji vertinama prieštaringai.

Slovakijos valdžia savaitgalį pranešė apie ambicingus planus atlikti COVID-19 testus visiems vyresniems nei 10 metų šalies gyventojams. Bratislava mano, kad taip pavyks atrasti visus užkrato židinius ir užkirsti kelią viruso plitimui visuomenėje.

Lenkija pirmadienį pranešė, kad nacionaliniame Varšuvos stadione bus įrengta laikina ligoninė COVID-19 pacientams gydyti. Pirmosios lovos pacientams bus prieinamos šios savaitės pabaigoje. Ligoninė bus įrengta konferencijoms skirtoje stadiono erdvėje.

Velso pirmasis ministras paskelbė, kad nuo penktadienio regione bus įvestas 2 savaičių karantinas. Taip tikimasi nors iš dalies prisidėti prie COVID-19 plėtros Jungtinėje Karalystėje sustabdymo. Šalyje koronavirusas jau buvo patvirtintas 810 tūkst. gyventojų.

Parengta pagal „The Guardian“, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?