Etiopija, Egiptas ir Sudanas atnaujina trišales derybas dėl Nilo užtvankos

Sudanas pranešė antradienį surengsiantis trišales derybas su Egiptu ir Etiopija dėl prieštaringai vertinamo Nilo užtvankos projekto, kuris, pasak JAV prezidento Donaldo Trumpo, gali išprovokuoti karinius veiksmus.

Sudanas pranešė antradienį surengsiantis trišales derybas su Egiptu ir Etiopija dėl prieštaringai vertinamo Nilo užtvankos projekto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sudanas pranešė antradienį surengsiantis trišales derybas su Egiptu ir Etiopija dėl prieštaringai vertinamo Nilo užtvankos projekto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 3:39 PM

Tarpininkaujant Afrikos Sąjungai Egipto, Etiopijos ir Sudano užsienio reikalų ir drėkinimo ministrai surengs vaizdo konferenciją, pranešė Sudano drėkinimo ministerija.

Trijų kaimyninių valstybių dialogas dėl Etiopijos vykdomo statybų projekto buvo nutrūkęs tris mėnesius.

viešai Savaitgalį Etiopija apkaltino D. Trumpą „karo“ kurstymu, JAV prezidentui penktadienį sukritikavus šį projektą ir pareiškus, kad Egiptas galėtų „susprogdinti“ ginčijamą užtvanką.

Užsienio reikalų ministras Gedu Andargachewas iškvietė JAV ambasadorių Michaelą Raynorą pasiaiškinti dėl D. Trumpo komentarų apie ilgai besitęsiantį ginčą dėl užtvankos tarp Etiopijos ir žemiau esančių valstybių Egipto bei Sudano.

„Dabartinio JAV prezidento karo tarp Etiopijos ir Egipto kurstymas neatspindi ilgalaikės Etiopijos ir Jungtinių Valstijų partnerystės, strateginio aljanso, ir yra nepriimtinas pagal santykius tarp valstybių reguliuojančią tarptautinę teisę“, – paskelbė Etiopijos užsienio reikalų ministerija.

D. Trumpas penktadienį žurnalistams pareiškė, kad susidariusi „padėtis yra labai pavojinga, nes Egiptas šitaip negalės gyventi... ir galiausiai susprogdins tą užtvanką“.

Šeštadienį Etiopijos ministro pirmininko Abiy Ahmedobiuras gynė užtvankos projektą. Jis pabrėžė, kad Adis Abeba stengiasi išspręsti senus nesutarimus dėl šios užtvankos su savo kaimynais Sudanu bei Egiptu ir jau padarė „reikšmingą pažangą“.

Egiptas gauna iš Nilo apie 97 proc. vandens, naudojamo pasėliams drėkinti ir suvartojamo gyventojų, todėl šią užtvanką suvokia kaip jam kylančią egzistencinę grėsmę.

Etiopija savo ruožtu sako, kad 4 mlrd. dolerių (3,37 mlrd. eurų) vertės užtvankos projektas yra būtinas planams elektrifikuoti šalį ir patenkinti ekonomikos plėtros poreikius.

Praėjusį mėnesį JAV paskelbė stabdančios dalį finansinės pagalbos Etiopijai dėl jos priimto „vienašališko“ sprendimo pradėti pildyti užtvanką vandeniu, nors dar nėra pasiektas susitarimas dėl išteklių su žemiau esančiomis valstybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.