E. Macronas: Prancūzija kovoja su islamo ekstremizmu, o ne islamu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad jo šalis kovoja su „islamo ekstremizmu, bet niekada nekovojo su islamu“, reaguodamas į dienraščio „Financial Times“ (FT) straipsnį, kuriame, kaip jis tvirtina, buvo klaidingai pacituotas.

E.Macronas sako skelbęs kovą radikaliam islamui, o ne visam islamui.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
E.Macronas sako skelbęs kovą radikaliam islamui, o ne visam islamui.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2020, 8:19 AM

Trečiadienį paskelbtame laiške redakcijai E. Macronas sako, kad Britanijoje leidžiamame laikraštyje paskelbtame straipsnyje, dabar jau pašalintame iš FT tinklalapio, jis yra kaltinamas „stigmatizuojantis Prancūzijos musulmonus dėl rinkimų tikslų ir kurstydamas baimės bei įtarumo jų atžvilgiu atmosferą“.

„Neleisiu niekam teigti, kad Prancūzija arba jos vyriausybė skatina rasizmą musulmonų atžvilgiu“, – rašo prezidentas.

Antradienį paskelbtame straipsnyje, parašytame vieno „Financial Times“ korespondento, teigiama, kad E. Macrono pasmerkimas „islamo separatizmui“ gali paskatinti „priešišką aplinką“ Prancūzijos musulmonams.

Vėliau šis straipsnis buvo pašalintas iš FT tinklalapio. Vietoje jo buvo įdėta žinutė, kad straipsnyje „buvo faktinių klaidų“.

Prancūzijos prezidentas išprovokavo protestus musulmonų pasaulyje, pareiškęs, kad jo šalis niekada neatšauks įstatymų, leidžiančių viešai skelbti karikatūras, kurias musulmonai laiko šventvagiškomis. Šiuos komentarus E. Macronas išsakė po praeitą mėnesį įvykdyto mokytojo Samuelio Paty nužudymo, kai šis pedagogas savo mokiniams parodė pranašą Muhammadą vaizduojančią karikatūrą.

Islamas Muhammado atvaizdus draudžia.

Pasaulyje kilus protestų ir prancūziškų prekių boikotų bangai E. Macronas praeitą savaitgalį sakė arabų televizijai „al Jazeera“ suprantąs, kad kai kuriems tokios karikatūros gali atrodyti sukrečiamos.

Tačiau prezidentas šią savaitę paskelbtame laiške priminė apie virtinę islamistų atakų, įvykdytų Prancūzijoje nuo 2015 metų, ir pažymėjo, kad šalyje išlieka ekstremizmo „veisyklų“.

„Kai kuriuose rajonuose ir internete grupės, siejamos su radikaliuoju islamus, moko mūsų vaikus nekęsti Respublikos, ragina juos nepaisyti įstatymų“, – rašė E. Macronas.

„Būtent su tuo kovoja Prancūzija... – neapykanta ir mirtimi, gresiančia jos vaikams, bet niekada [nekovojo] su islamu. Mes priešinamės apgavystėms, fanatizmui, smurtiniam ekstremizmui. Ne religijai“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.