J. Bidenas vadina „gėdingu“ D. Trumpo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pavadino „gėdingu“ kadenciją baigiančio valstybės vadovo Donaldo Trumpo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą rinkimuose, tačiau pabrėžė, kad dabartinė kebli padėtis nepaveiks pasirengimo valdžios perėmimui.

Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 12:01 PM, atnaujinta Nov 11, 2020, 2:54 PM

„Tiesiog manau, jog tai gėdinga, atvirai kalbant“, – sakė J. Bidenas, paklaustas, ką mano apie D. Trumpo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose.

„Kaip galėčiau tai pasakyti taktiškai? Manau, tai dėl to nukentės prezidento palikimas“, – sakė išrinktasis prezidentas žurnalistams Vilmingtono mieste Delavere, kur jis gyvena.

Praėjus daugiau nei savaitei po rinkimų D. Trumpas toliau demonstruoja ryžtą nepalikti Baltųjų rūmų, kalbėdamas, jog tuoj laimės rinkimus, ir teikdamas teismams skundus dėl tariamo sukčiavimo, nors iki šiol nepateikė nė menkiausio įrodymo šiems savo kaltinimams pagrįsti.

Tuo metu J. Bidenas linkęs ignoruoti D. Trumpą.

„Faktas, kad jie šiuo metu nenori pripažinti mūsų pergalės, nepaveiks mūsų planavimo“, – sakė jis.

Demokratas leido suprasti, kad nepaisant D. Trumpo bandymų trukdyti valdžios perėmimo procesui, jo, kaip išrinktojo prezidento, statusas su kiekviena diena stiprėja.

Antradienį J. Bidenas kalbėjosi su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, Vokietijos kanclere Angela Merkel bei Airijos vyriausybės vadovu Michealu Martinu.

Žurnalistų paklaustas, kokia buvo jo pagrindinė žinia šiems lyderiams, J. Bidenas atsakė: „Sakau jiems, kad Amerika sugrįžo. Mes sugrįžtame. Yra ne tik Amerika.“

Bekompromisiškumas

Žūtbūtinis valdžios išsaugojimas tapo svarbiausiu tikslu D. Trumpui, dažnai mėgstančiam viešumoje pašiepti savo varžovus kaip „nevykėlius“.

„MES LAIMĖSIME!“ – antradienį anksti ryte tviteryje parašė respublikonų prezidentas, turėdamas galvoje jau pateiktus ieškinius, kurie kol kas nedavė jokių rezultatų.

„RUOŠKITĖS MASINIAM PIKTNAUDŽIAVIMUI SKAIČIUOJANT BALSUS“, – pridūrė jis.

Bekompromisį požiūrį išryškino ir spaudos konferencijoje nuskambėjęs valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškimas, kad jis ruošiasi „sklandžiam perėjimui prie antrosios D. Trumpo administracijos“.

Po rinkimų D. Trumpas vos keliskart pasirodė viešai ir, regis, visai atidėjo į šalį įprastas prezidento pareigas. Praėjusį savaitgalį, kai paaiškėjo rinkimų rezultatai, jis buvo du kartus išvykęs iš Baltųjų rūmų pažaisti golfo.

Prezidento darbotvarkėje nebeliko įprastų kasdienių pasitarimų, per kuriuos jam pateikiama slapta žvalgybinė informacija. Jis nekomentuoja visoje šalyje drastiškai išaugusio sergamumo koronaviruso infekcija, nebedalyvauja spaudos konferencijose, nebeduoda interviu televizijai „Fox News“ ir neberengia improvizuotų klausimų ir atsakymų sesijų su Baltųjų rūmų žurnalistais.

Užuot tai daręs, D. Trumpas beveik visą laiką skiria žinutėms tviteryje, daugiausia – apie „pavogtus“ rinkimus.

Vienintelis reikšmingas D. Trumpo, kaip prezidento, žingsnis pastarosiomis dienomis buvo gynybos sekretoriaus Marko Esperio atleidimas, apie kurį jis taip pat pranešė tviteryje.

Blokuojama pagalba

Lygiai prieš ketverius metus D. Trumpas, ką tik iškovojęs netikėtą pergalę prieš Hillary Clinton, pirmą kartą apsilankė Baltuosiuose rūmuose kaip Baracko Obamos svečias.

Toks dėmesys išrinktajam prezidentui yra sena tradicija, atspindinti itin puoselėjamą pagarbą taikiam valdžios perdavimui.

D. Trumpas ne tik nepakvietė J. Bideno pasišnekučiuoti Ovaliajame kabinete, bet ir neleidžia jam naudotis priemonėmis, finansavimu ir sukaupta patirtimi, kurie būna įprastas pagalbos paketas ateinančiam naujam lyderiui.

Už tokios pagalbos teikimą valdžios perėmimo proceso metu atsakinga Bendrųjų paslaugų administracijos vadovė Emily Murphy (Emili Merfi), kurią paskyrė D. Trumpas.

J. Bidenas, kuris laimėjo surinkęs rekordinį skaičių balsų, bet pripažįsta, kad visgi beveik pusė elektorato balsavo už D. Trumpą, vengia kovos.

Antradienį jis sakė, jog nenori imtis teisinių žingsnių, kad priverstų D. Trumpą nusileisti, ir su šypsena veide pridūrė: „Pone prezidente, nekantrauju su jumis pasikalbėti.“

J. Bidenas jau suformavo kovos su koronavirusu darbo grupę, vertina potencialius kandidatus į postus savo būsimame kabinete, o antradienį pasakė savo naujausią kalbą – apie ankstesnio prezidento B. Obamos pastangomis priimtą sveikatos apsaugos programą. D. Trumpas siekia, kad Aukščiausiasis Teismas ją atšauktų.

Išrinktasis prezidentas savo kalboje uoliai gynė Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act, ACA), dar vadinamą „Obamacare“, kurį panaikinus milijonai amerikiečių galėtų likti be sveikatos draudimo per patį koronaviruso pandemijos įkarštį.

Antradienį J. Bideną su „sėkme rinkimuose“ pasveikino ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Respublikonai palaiko D. Trumpą

Vašingtone netyla spėlionės, ar kam nors iš D. Trumpo artimos aplinkos žmonių visgi pavyks įtikinti jį pasitraukti.

Buvęs prezidentas George'as W. Bushas, vienintelis tebegyvenantis respublikonų eksprezidentas, pasveikino J. Bideną su pergale rinkimuose. Tačiau jis yra išimtis šioje partijoje, kurioje tvirtai dominuoja vis dar nepaprastai populiarus D. Trumpas.

Pirmadienį Kongreso respublikonų lyderis senatorius Mitchas McConnellas pareiškė, kad D. Trumpas turi neginčijamą teisę užginčyti teisme rinkimų rezultatus.

Nė vienas iš teismams pateiktų skundų, panašu, nepaveiks rezultatų, ir netgi numatytas balsų perskaičiavimas Džordžijoje, kur J. Bidenas nugalėjo minimalia persvara, ar kur nors kitur tikriausiai nebepakeis rinkimų baigties.

Tačiau pirmadienį D. Trumpas kovai su „pavogtų“ rinkimų rezultatais pasitelkė naują ginklą: jo paskirtas generalinis prokuroras Williamas Barras suteikė federaliniams prokurorams leidimą atlikti tyrimus dėl tam tikrų galimo sukčiavimo per lapkričio 3-iosios rinkimus atvejų.

Visgi uolus D. Trumpo gynėjas W. Barras nurodė, kad „nepatikimi, spekuliatyvūs, išgalvoti ar sunkiai įtikimi pareiškimai neturėtų tapti pagrindu inicijuoti federalinius tyrimus“.

Neįprastas W. Barro įsikišimas į ginčą pakurstė būgštavimus, kad D. Trumpas gali ryžtis dar drastiškesniems veiksmams. Protestuodamas dėl generalinio prokuroro įsikišimo atsistatydino Teisingumo departamento Rinkimų nusikaltimų tyrimo skyriaus, prižiūrinčio tyrimus dėl sukčiavimo per rinkimus, vadovas Richardas Pilgeris.

J. Bideno inauguracija numatyta sausio 20 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.