Europa priešinasi pandemijai: įvedami nauji ribojimai, tačiau koronaviruso užsikrėtimų skaičiai toliau auga

Kipras vėlyvą trečiadienio vakarą paskelbė įvedantis griežtą karantiną koronaviruso židiniuose, šalyje užfiksavus COVID-19 protrūkius.

Europa pakilo į kovą su koronavirusu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europa pakilo į kovą su koronavirusu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas, tyrimų punktas, Kaunas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas, tyrimų punktas, Kaunas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europa pakilo į kovą su koronavirusu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europa pakilo į kovą su koronavirusu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-12 11:13, atnaujinta 2020-11-19 19:03

Karantinas bus įvestas kurortiniuose Limasolio ir Pafoso miesteliuose. Jis galios iki lapkričio pabaigos.

Sveikatos apsaugos ministras Constantinas Ioannou paskelbė, kad bus draudžiama įvažiuoti į šiuos miestelius ir iš jų išvažiuoti, juose taip pat galios griežta komendanto valanda nuo 20 iki 5 val.

Miesteliuose bus uždaryti muziejai, kino teatrai, teatrai, barai, kavinės, ne maisto prekių parduotuvės, grožio salonai, sporto klubai ir panašios įstaigos, taip pat uždrausta lankyti bažnyčias.

Tuo metu likusioje šalies dalyje iki lapkričio pabaigos galioja komendanto valanda nuo 23 iki 5 val., o barai ir kavinės turi užsidaryti iki 22.30 val.

Kipre iš viso užregistruotas 6 461 COVID-19 atvejis ir 33 mirtys nuo šios ligos.

Kovodama su COVID-19 Švedija uždraus po 22 val. pardavinėti alkoholį

Švedijos premjeras trečiadienį paskelbė, kad vyriausybė pasiūlys teisės aktą, kuriuo visoje šalyje nuo lapkričio 20-osios būtų uždrausta po 22 val. pardavinėti alkoholį baruose, restoranuose ir naktiniuose klubuose, taip siekiant stabdyti COVID-19 plitimą.

Stefanas Lofvenas sakė, kad šalis susiduria su COVID-19 situacija, kuri „gali tapti visiškai juoda“, ir pridūrė, kad gali susiklostyti „tokia padėtis, kokia buvo pavasarį“.

Švedijoje pastarosiomis savaitės registruojami rekordiniai naujų COVID-19 atvejų skaičiai. Ligos plitimas didina krūvį šalies sveikatos apsaugos sistemai ir intensyviosios slaugos skyriams.

„Visi požymiai rodo blogą kryptį“, – sakė S. Lofvenas.

Socialinių reikalų ministrė Lena Hallengren sakė, kad visos vietos, turinčios leidimus pardavinėti alkoholį, turi baigti darbą 30 minučių po 22 valandos. Šias vietas, ypač barus ir naktinius klubus, ji pavadino „rizikingomis aplinkomis“.

Anksčiau trečiadienį Švedijos sostinėje buvo sugrąžintas draudimas lankytis senelių namuose, nes juose užfiksuotas užsikrėtimo koronavirusu atvejų šuolis.

Švedija, kuri nusprendė nevaržyti didelės visuomenės dalies, rugsėjį atšaukė visoje šalyje galiojusį draudimą lankytis senelių namuose.

10 mln. gyventojų turinčioje šalyje nuo pandemijos pradžios užregistruoti 166 707 užsikrėtimo ir 6 082 mirties atvejai.

Naujojoje Zelandijoje registruotas pirmas nuo rugpjūčio vietinis koronaviruso atvejis

Naujojoje Zelandijoje pirmą kartą nuo rugpjūčio patvirtintas vietinis koronaviruso atvejis. Šiuo metu aiškinamasi, kaip jauna moteris Oklande galėjo užsikrėsti, ketvirtadienį pranešė sveikatos tarnyba.

Miesto verslo centre žmonės paraginti, jei įmanoma, kol kas dirbti nuotoliniu būdu.

Tačiau Naujoji Zelandija ir toliau yra „labai stiprioje“ pozicijoje, kad suvaldytų virusą, sakė kovos su Covid-19 ministras Chrisas Hipkinsas. „Likusiame pasaulyje Covid-19 toliau siautėja ir dar kurį laiką kels padidėjusią riziką“, – kalbėjo jis.

Naujoji Zelandija spalį jau antrą kartą paskelbė įveikusi virusą. Žmonės čia grįžo į beveik įprastą gyvenimą. Jiems neprivaloma dėvėti kaukių.

Iš viso iki šiol šalyje patvirtinta apie 1 600 infekcijos atvejų, 25 žmonės mirė.

Vokietijoje vėl šoktelėjo koronaviruso atvejų skaičius, tačiau jau pastebi kreivės plokštėjimo ženklus

Vokietijoje praėjusią parą koronavirusas nustatytas dar 21 866 žmonėms, pranešė Roberto Kocho institutas (RKI) Tai yra 3 400 atvejų daugiau nei para anksčiau.

Lyginant su praėjusiu ketvirtadieniui, naujų infekcijų rodiklis yra šiek tiek didesnis – tąkart fiksuota 19 900 atvejų.

Iš viso nuo pandemijos pradžios virusas Vokietijoje nustatytas 727 553 žmonėms. 11 982 gyventojai mirė, 467 800 laikomi pasveikusiais.

Vokietija mato preliminarius ženklus, kad koronaviruso protrūkio kreivė, pastaruoju metu šovusi į viršų, plokštėja, ketvirtadienį paskelbė Vokietijos užkrečiamųjų ligų kontrolės institucijos vadovas.

„Kreivė plokštėja“, – sakė Roberto Kocho instituto (RKI) vadovas Lotharas Wieleris.

Tai „rodo, kad nesame bejėgiai prieš šį virusą“ ir kad tokios priemonės kaip socialinis atstumas ir kaukių dėvėjimas gali padėti stabdyti COVID-19, nurodė jis.

Ukrainoje per parą nustatyta rekordiškai daug COVID-19 atvejų – 11 057

Ukrainoje per praėjusią parą nustatyta rekordiškai daug koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų – 11 057, mirė 198 pacientai, o pasveiko 6 235 žmonės, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Maksymas Stepanovas.

Ministras per „Facebook“ paskelbtoje žinutėje nurodė, kad tarp naujai nustatytų COVID-19 pacientų buvo 428 vaikai ir 564 medicinos darbuotojai. Taip pat jis pranešė, kad per praėjusią parą hospitalizuoti 1 509 žmonės.

Ankstesnis naujų atvejų rekordas buvo užfiksuotas išvakarėse, kai COVID-19 šalyje buvo patvirtinta 10 611 žmonių.

Šalyje iki šiol nustatyti 500 865 COVID-19 atvejai, iš kurių 9 145 baigėsi pacientų mirtimi. Pasveikusiais laikomi 227 694 žmonės.

Be kita ko, koronavirusinė infekcija Ukrainoje patvirtinta prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, jo biuro vadovui Andrijui Jermakui, parlamento pirmininkui Dmytro Razumkovui, vicepremjerui, atsakingam už laikinai okupuotų teritorijų Rytų Ukrainoje reintegraciją, Oleksijui Reznikovui ir finansų ministrui Serhijui Marčenkai

Lenkijoje – 22 683 nauji COVID-19 atvejai, 275 žmonės mirė

Lenkijoje per praėjusią parą nustatyti 22 683 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, taip pat mirė 275 anksčiau užsikrėtę pacientai, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ankstesnę dieną Lenkijoje buvo patvirtinta 25 221 užsikrėtimo ir 430 mirties atvejų.

Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija per „Twitter“ nurodė, kad tarp naujausių COVID-19 aukų 52 žmonių mirtis tiesiogiai siejama su koronavirusinės infekcijos komplikacijomis, o dar 223 pacientai taip pat sirgo gretutinėmis ligomis.

Nuo pandemijos pradžios šalyje koronavirusinė infekcija testais patvirtinta iš viso 641 496 žmonėms, iš jų 9 080 mirė, nurodė pareigūnai.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse buvo gydomi 21 899 koronavirusu užsikrėtę pacientai, iš kurių 2 008 buvo reikalingas dirbtinis plaučių vėdinimas.

Iki šiol šalyje pasveiko 254 349 COVID-19 pacientai, informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Baltarusijoje – 1 098 nauji COVID-19 atvejai, penki užsikrėtusieji mirė

Baltarusijoje per praėjusią parą nustatyti 1 098 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, be to, mirė penki anksčiau užsikrėtę žmonės, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo epidemijos pradžios testais patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius padidėjo iki 110 455.

Ankstesnę dieną skelbta apie 1 057 naujus COVID-19 atvejus.

Per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalyje mirė 1 027 žmonės, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija; visi jie sirgo gretutinėmis lėtinėmis ligomis, nurodė ministerija.

Iš gydymo įstaigų per praėjusią parą išrašyti 577 pacientai, sirgę COVID-19. Bendras ligoninėse gydytų ir pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki 92 843.

Šalyje iš viso atlikta per 2,78 mln. testų koronavirusinei infekcijai nustatyti.

Minske nuo ketvirtadienio įsigalioja reikalavimas viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes, siekiant apriboti koronaviruso plitimą, informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Minske įvestas privalomas kaukių režimas – ne tik darbuotojams, bet ir visų be išimties sostinės objektų lankytojams. Dėvėti kaukę taip pat privalomas viešajame transporte, metro, maršrutiniuose taksi, taksi“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė institucija.

Sveikatos apsaugos ministerija patikslino, kad atitinkamus sprendimus ketvirtadienį patvirtino sostinės vykdomasis komitetas.

„Nuo šiandien mieste bus sustiprinta reikalavimų dėl virusinių infekcijų ir COVID-19 plitimo laikymosi kontrolė. Sprendimas įpareigoja visų nuosavybės formų organizacijų vadovus imtis būtinų priemonių sanitarinių ir priešepideminių normų laikymuisi užtikrinti“, – informavo ministerija.

Anksčiau reikalavimas dėvėti kaukę įsigaliojo ir kitose Baltarusijos dalyse, tokiose kaip Gomelio sritis, Mogiliavas, Babruiskas ir Lyda.

Švedijoje per parą patvirtinti 4 658 nauji COVID-19 atvejai

Švedijoje pastarąją parą registruoti 4 658 nauji COVID-19 atvejai, rodo visuomenės sveikatos agentūros duomenys, informuoja agentūra „Reuters“.

Šalyje per tą patį laikotarpį viruso aukomis tapo dar 40 žmonių, bendras mirčių skaičius padidėjo iki 6 122. Nors tai mažesnis per parą patvirtinamų mirčių skaičius nei pavasarį, jis daug didesnis nei vėlyvą vasarą ir ankstyvą rudenį, kai aukų skaičiai būdavo vienaženkliai.

Švedijoje vienam gyventojui tenkantis aukų skaičius yra daug didesnis, nei kitose kaimyninėse Skandinavijos šalyse, tačiau mažesnis, nei kitose didesnėse Europos šalyse, kaip Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Turkijoje įgyvendinant reikalavimą nešioti kaukes uždrausta rūkyti viešose vietose

Turkijos vidaus reikalų ministerija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, uždraudė rūkyti viešose vietose visoje šalyje.

Vėlai trečiadienį paskelbtame pranešime ministerija nurodė, kad rūkyti bus draudžiama judriose gatvėse, autobusų stotelėse ir aikštėse, kai tai bus būtina.

Pranešime sakoma, kad visoje šalyje galiojantį reikalavimą viešose vietose dėvėti kaukes privalu vykdyti visuomet, o rūkantys asmenys nuolat pažeidinėja šią prieš kelis mėnesius įvestą taisyklę.

Ministerija taip pat sakė, kad provincijos gali nuspręsti įvesti komendanto valandas vyresniems nei 65 metai žmonėms pagal tai, kaip didėja kritinės būklės pacientų skaičius. Stambulo ir Ankaros gubernatoriai šią savaitę jau sugrąžino tokias priemones ir pagyvenusio amžiaus žmonėms iš namų leidžia išeiti tik nuo 10 val. iki 16 valandos.

Turkijai gegužės pabaigoje atšaukus dalinius karantinus ir vėl leidus dirbti kompanijoms, šalyje ėmė sparčiau didėti užsikrėtimo atvejų skaičius.

Naujausi Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiai rodo, kad per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 86 žmonės, o bendras mirties atvejų skaičius padidėjo iki 11 145. COVID-19 nustatyta 2 693 žmonėms, o bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius siekia 402 053.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.