Estijos prezidentė paskyrė naują VRM vadovą, pakeisiantį rinkimus JAV kritikavusį M. Helme

Alaras Lanemanas trečiadienį davęs priesaiką parlamente pradėjo eiti Estijos vidaus reikalų ministro pareigas.

 Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid premjero Juri Rato siūlymu paskyrė Alarą Lanemaną naujuoju vidaus reikalų ministru, trečiadienį pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid premjero Juri Rato siūlymu paskyrė Alarą Lanemaną naujuoju vidaus reikalų ministru, trečiadienį pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2020, 3:29 PM, atnaujinta Nov 18, 2020, 4:50 PM

A. Lanemanas pakeitė praėjusią savaitę atsistatydinusį Martą Helme, sulaukusi kritikos dėl savo kontroversiškų pareiškimų apie JAV prezidento rinkimus.

Estijos premjeras Juri Ratas palinkėjo naujajam ministrui sėkmės.

„Alaras Lanemanas neturės daug laiko adaptuotis, nes vyriausybės darbo grafikas yra intensyvus ir laukia keli svarbūs sprendimai“, – pareiškė vyriausybės vadovas.

Prezidentė Kersti Kaljulaid anksčiau trečiadienį paskyrė A. Lanemaną naujuoju vidaus reikalų ministru. Jo kandidatūrą pasiūlė J. Ratas.

Po Estijos nepriklausomybės susigrąžinimo 1991 metais A. Lanemanas buvo vienas iš šalies gynybos pajėgų kūrėjų, vadovavo virtinei jų padalinių, o nuo 2002 iki 2007 metų vadovavo Gynybos pajėgų vyriausiajam štabui. Po tarnybos ginkluotosiose pajėgose jis dalyvavo kuriant gynybos pramonės sąjungą ir dirbo kovinius robotus gaminančioje įmonėje MILREM. Nuo 2019 metų jis yra parlamento narys.

2001 metais A. Lanemanas baigė Švedijos karališkąją karo akademiją, o 2008 metais – Gynybos studijų tyrimų koledžą Londone.

M. Helme savo atsistatydinimo priežastimi nurodė jam skirtą šalies prezidentės, premjero ir žiniasklaidos kritiką po to, kai jis ir jo sūnus finansų ministras Martinas Helme anksčiau šį mėnesį radijo eteryje pareiškė, kad JAV rinkimai esą buvo suklastoti, o nugalėtoju paskelbtas Joe Bidenas – korumpuotas.

M. Helme tvirtino, kad „giluminė valstybė“ (angl. deep state) padėjo J. Bidenui laimėti, ir pavadino išrinktąjį prezidentą „korumpuotu menkysta“, tačiau nepateikė jokių faktų savo teiginiams pagrįsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.