J. Bideno pasirinkimai skaldo partiją: vieni džiaugiasi, kiti – baiminasi pasenusio požiūrio

Joe Bidenas laikosi vieno iš pažadų – užėmęs prezidento postą visiškai atsisako ir pakeičia Donaldo Trumpo politiką. Tai išrinktasis prezidentas parodė pristatęs pirmuosius būsimos komandos narius.

J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas pagaliau pradėjo pereinamąjį laikotarpį ir pristatė pirmuosius savo administracijos narius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bidenas pagaliau pradėjo pereinamąjį laikotarpį ir pristatė pirmuosius savo administracijos narius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2020, 2:15 PM

Išrinktasis prezidentas savo administraciją kuria remdamasis senamadiškomis nuostatomis.

Svarbiausia – faktai, vyriausieji vadai turi rodyti stabilumą, o kabineto pareigūnams reikia patirties ir supratimo, kad pasaulis tikisi JAV vadovavimo.

J.Bidenas savo nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komandą pristatė antradienį.

„Pradėkime darbą, kuriuo išgydysime ir vėl suvienysime Ameriką ir visą pasaulį“, – sakė J.Bidenas.

Vieni kritikuoja, kiti – myli

Šiuo metu J.Bidenas yra pristatęs busimąjį valstybės sekretorių Antony Blinkeną, pasiuntinį klimato kaitos klausimais Johną Kerry, nacionalinės žvalgybos direktorę Avril Haines, šalies saugumo sekretorių Alejandro Mayorkasą, Baltųjų rūmų patarėją nacionalinio saugumo klausimais Jake’ą Sullivaną ir būsimąją JAV ambasadorę Jungtinėse Tautose Lindą Thomas-Greenfield.

„Jūs žinote, kad aš niekada nebijojau sakyti tiesos. Tai bus mano, kaip nacionalinės žvalgybos direktorės, svarbiausia užduotis, – kalbėjo A.Haines. – Aš priimu šį pasiūlymą žinodama, jog jūs niekada nenorėtumėte, kad aš elgčiausi kitaip.“

Kai kurie abejoja A.Haines kandidatūra ir patirtimi.

Ji buvo kritikuojama dėl savo vaidmens Baracko Obamos administracijos bepiločių orlaivių programoje, dėl kurios, anot žmogaus teisių grupės, žuvo šimtai civilių.

A.Haines kaltinama ir bendrininkavimu su Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) naudojant kankinimus ar „sustiprintus tardymo metodus“ po rugsėjo 11-osios atakų. Tačiau kiti mano, kad sprendimas ją priimti yra vienas geriausių pasirinkimų.

„Ji yra žmogus, kuris visada pasakys savo nuomonę, jeigu matys, kad tai padaryti būtina. Ji nėra asmuo, kuris bijotų prieštarauti, jeigu to reikėtų“, – sakė buvęs A.Haines viršininkas CŽV direktorius Johnas Brennanas.

Buvusi žvalgybos direktoriaus pavaduotoja Susan Gordon taip pat gyrė A.Haines. Ji teigė, kad „A.Haines yra puikus pasirinkimas, ja pasitiki išrinktasis prezidentas. Ji yra protinga ir puiki šios srities bei žvalgybos komiteto žmonių atstovė“.

Mano esą apgauti

Visi kiti pasirinkimai taip pat buvo palaiminti centristų demokratų. Jie tikina, kad pasirinkimai atspindi žmonių ir jų patirčių įvairovę, nes tarp kandidatų yra užsienio politikos ekspertų, moterų ir ne tik baltaodžių asmenų.

Tačiau progresyviųjų demokratų sparnas jaučiasi apgautas. Jie tikina, kad padėjo J.Bidenui nugalėti, o dabar buvo nustumti į šoną. Jie teigia, kad administraciją dabar sudarys Hillary Clinton ir B.Obamos komandų darbuotojai.

Pats J.Bidenas neigia, kad jo valdymo metai bus trečioji B.Obamos kadencija, nes „dabar šalis yra kitokia, nei buvo anksčiau“.

Kvinsio instituto mokslinių tyrimų direktoriaus pavaduotojas Stephenas Wertheimas teigia, kad naujoji demokratų komanda Baltuosiuose rūmuose išties gali elgtis taip pat, kaip senoji centristų grupė, daugiausia dėmesio skyrusi kariniams pavojams ir tokioms problemoms kaip klimato kaita.

„Progresyvusis sparnas turi teisę nerimauti dėl to, ar bus kokių nors aiškių pokyčių“, – kalbėjo jis.

Dar nesusitiko su D.Trumpu

J.Bidenas teigia, kad Baltieji rūmai iki šiol padėdami jam pereinamuoju laikotarpiu susipažinti su situacija ir perimti prezidento postą „buvo nuoširdūs“.

„Tai – lėta pradžia, mes dar turime du mėnesius, todėl jaučiuosi gerai, kad pagaliau galime pradėti judėti į priekį“, – sakė J.Bidenas.

Bet kalbėdamas kanalo NBC laidoje „Nightly News“ jis patvirtinto, kad vis dar nepasikalbėjo su prezidentu D.Trumpu. Tačiau J.Bidenas nemano, kad tai turės įtakos jo prezidentavimo pradžiai.

Be to, D.Trumpas pagaliau sutiko pirmadienį pradėti oficialų pereinamąjį laikotarpį, tačiau vis dar nepripažįsta savo pralaimėjimo ir tikina, kad rinkimai buvo suklastoti.

Vis dėlto D.Trumpo bandymas prieštarauti rezultatams pagrindinių valstijų teismuose buvo nesėkmingas. Antradienį Pensilvanija ir Nevada oficialiai pripažino J.Bideno pergalę. Dieną prieš tai tokia pat žinia buvo paskelbta ir Mičigane.

Parengta pagal BBC ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.