Irane vyksta nužudyto branduolinės programos mokslininko laidotuvės

Irane prasidėjo prieš kelias dienas nužudyto mokslininko, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, laidotuvės.

Irane prasidėjo prieš kelias dienas nužudyto mokslininko, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, laidotuvės.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Irane prasidėjo prieš kelias dienas nužudyto mokslininko, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, laidotuvės.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 10:10 AM, atnaujinta Nov 30, 2020, 1:30 PM

Valstybinė televizija transliavo atsisveikinimo su Mohsenu Fakhrizadeh ceremoniją, surengtą lauke šalia Gynybos ministerijos Teherane.

Garbės sargybos kariams pastačius mokslininko Irano vėliava uždengtą karstą ant specialios pakylos, buvo skaitomas Koranas ir kiti religiniai tekstai.

Tarp ceremonijoje dalyvavusių pareigūnų buvo gynybos ministras generolas Amiras Hatami ir Revoliucinės gvardijos vadovas Hosseinas Salami. Dėl koronaviruso pandemijos visi ceremonijos dalyviai sėdėjo tolėliau vienas nuo kito ir dėvėjo kaukes.

59 metų M. Fakhrizadeh penktadienį buvo mirtinai sužeistas, užpuolikams apšaudžius mokslininko automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano.

Teheranas apkaltino Izraelį organizavus M. Fakhrizadeh nužudymą. Žydų valstybė, įtariama dėl virtinės iraniečių mokslininkų nužudymo per pastarąjį dešimtmetį, kol kas jokių komentarų nepateikė.

Per laidotuvių ceremoniją religinis giesmininkas liaupsino M. Fakhrizadeh ir lygino jo žūtį su šiitų itin gerbiamo VII amžiaus imamo Hosseino kankinyste.

Dideliame ekrane buvo rodoma M. Fakhrizadeh nuotrauka šalia Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei, taip pat generolo Qasemo Soleimani, nužudyto sausį per JAV raketų smūgį Bagdade, atvaizdų.

Laidotuvės nebuvo atviros visuomenei dėl nurodymo laikytis sveikatos apsaugos taisyklių per koronaviruso pandemiją, nurodė Gynybos ministerija.

Prieš laidovių ceremonją karstas su M. Fakhrizadeh palaikais buvo nuvežtas į šiitų šventoves šiaurės rytiniuose Mašhado ir Komo miestuose, taip pat į šiitiškos respublikos įkūrėjo Ruhollah Khomeini mauzoliejų Teherane.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani kaltino Izraelį veikus kaip kaip JAV „samdinį“ nužudant M. Fakhrizadeh, o A. Khamenei reikalavo, kad žudikai ir nužudymo organizatoriai būtų nubausti.

JAE smerkia „niekšingą“ Irano mokslininko nužudymą

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) sekmadienį pasmerkė „niekšingą“ vieno iškiliausių Irano branduolinės fizikos mokslininkų nužudymą, dėl kurio Teheranas apkaltino Izraelį, ir paragino visas šalis elgtis santūriai.

„JAE smerkia Mohseno Fakhrizadeh nužudymą ir [ragina] visas šalis elgtis santūriai, kad regione nepadidėtų nestabilumas ir pavojus taikai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Užsienio reikalų ministerija.

Žinyba mokslininko nužudymą pavadino „niekšingu nusikaltimu“.

Iranas padvigubins nužudyto branduolinės programos mokslininko vadovauto centro biudžetą

Iranas, reaguodamas į mokslininko Mohseno Fakhrizadeh, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, nužudymą, sekmadienį nusprendė padvigubinti jo vadovauto tyrimų centro biudžetą.

„Toliau eidami Fakhrizadeh nutiestu keliu, per sekmadienį vykusį ministrų kabineto posėdį nusprendėme padvigubinti kitų metų Tyrimų ir inovacijų organizacijos biudžetą pagal persų kalendorių (pradedant nuo kovo 21 dienos)“, – Irano gynybos ministrą Amirą Hatami citavo naujienų agentūra „Mehr“.

Pasak naujienų agentūros „Fars“, Irano parlamentarai po M. Fakhrizade nužudymo neatmeta galimybės apriboti tarptautinių inspektorių galimybes tikrinti Irano branduolinius objektus.

Įstatymų leidėjų nuomone, „plati TATENA (Tarptautinės atominės energijos agentūros) inspektorių prieiga kelia rimtą pavojų Irano kariniams ir branduoliniams pajėgumams“.

Penktadienį Irano žiniasklaida, remdamasi šalies Gynybos ministerijos pareiškimu, pranešė, kad M. Fakhrizadeh tapo teroristinės atakos auka.

Teheranas dėl šios žmogžudystės kaltina Izraelį.

Remiantis viešai paskelbta biografija, M. Fakhrizadeh kadaise tarnavo iraniečių Revoliucinėje gvardijoje, ėjo svarbias pareigas Gynybos ministerijos logistikos centre, taip pat vadovavo fizikos tyrimų centrui.

Vakarų valstybėse šis mokslininkas laikomas Irano branduolinės programos karinės dalies architektu, dirbusiu prie branduolinės bombos kūrimo projekto.

Irane nužudyti jau mažiausiai šeši su branduoliniais tyrimais susiję mokslininkai.

Vakarai mano, jog Irano branduoliniai tyrimai yra karinio pobūdžio, tačiau Teheranas tvirtina vykdantis savo branduolinę programą vien taikiems tikslams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.