Šiaurės Korėjos vadovas paskiepytas kiniška vakcina nuo koronaviruso

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong-Unas ir jo šeima, anot žiniasklaidos, jau paskiepyti nuo koronaviruso, rašo agentūra „Reuters“.

Šiaurės Korėjos vadovas ir jo šeima jau paskiepyti nuo koronaviruso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos vadovas ir jo šeima jau paskiepyti nuo koronaviruso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 8:58 AM, atnaujinta Dec 1, 2020, 1:33 PM

„Kim Jong-Unas ir kiti aukšti pareigūnai, susiję su jo šeima bei vadovybe, per praėjusias dvi tris savaites paskiepyti nuo koronaviruso vakcina kandidate, kuri gauta Kinijos vyriausybės dėka“, – straipsnyje portale „19FortyFive“ rašo Harry‘is Kazianis, Šiaurės Korėjos ekspertas iš Nacionalinių interesų centro Vašingtone. Jis remiasi dviem japonų žvalgybos atstovais.

Nėra aišku, kokia eksperimentine vakcina paskiepytas Kim Jong-Unas ir jo aplinka ir ar ji pasirodė esanti saugi.

H. Kazianis pacitavo JAV medicinos mokslininką Peterį J. Hotezą, kad šiuo metu bent trys Kinijos farmacijos kompanijos dirba su koronaviruso vakcinos kūrimu. Kaip pavyzdžius įvardijo kompanijas „Sinovac Biotech Ltd“, „CanSinoBio“ ir „Sinophram Group“.

„Sinophram“ teigia, kad jų vakciną kandidatę jau išbandė beveik milijonas Kinijos žmonių. Nei viena iš anksčiau minėtų kompanijų nėra oficialiai paskelbusi apie trečiojo lygio COVID-19 eksperimentinių vaistų tyrimus.

Kai kurie ekspertai suabejojo, ar Kim Jong-unas sutiktų pasiskiepyti eksperimentine vakcina.

„Net jei kiniška vakcina jau būtų buvusi patvirtinta, kaip ir bet kuris vaistas, ji nėra tobula. Jis nebūtų sutikęs ja pasinaudoti, ypač žinant, kad jis turi daugybę slėptuvių, kuriose jam gali būti garantuota pratiškai ideali izoliacija“, – kalbėjo infekcinių ligų ekspertas Choi Jung-hunas, pabėgęs iš Šiaurės Korėjos į Pietų Korėją 2012-aisiais.

Rytų Azijos analitikas Markas Barry teigia, kad Kim Jong-unas teiktų pirmenybę patvirtintoms vakcinoms iš Europos, o ne tiekiamoms iš Pekino.

„Rizika yra per didelė. Visgi jis džiaugiasi, kad Kinija jam asmeniškai tiekia apsaugos priemones“, M. Barry rašė „Twitter“.

Šiaurės Korėja iki šiol nėra patvirtinusi jokių koronaviruso atvejų, tačiau Pietų Korėjos Nacionalinė žvalgybos tarnyba (NŽT) tvirtina, kad infekcijos protrūkio ten negalėjo būti išvengta – šalis užsiėmė prekyba su Kinija, buvo kontaktų su žmonėmis iš pandemijos šaltiniu tapusios valstybės. Siena buvo uždaryta tik sausio pabaigoje.

Kompanija „Microsoft“ praėjusį mėnesį pranešė, kad Šiaurės Korėjos programišiai bandė įsilaužti į vakcinos kūrėjų tinklus įvairiose šalyse, bet konkrečiai neįvardijo atakuotų kompanijų. Šaltiniai pranešė „Reuters“, kad vienas iš įsilaužimo taikinių buvo britų „firma „AstraZeneca“.

NŽT taip pat pranešė, kad praėjusią savaitę sutrukdė Šiaurės Korėjos programišiams įsilaužti į Pietų Korėjos koronaviruso vakcinos kūrėjų sistemas.

Parengta pagal ELTA ir "Reuters" informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.