Škotijos vadovė ragina 2021-aisiais surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon pirmadienį pareiškė sieksianti antro referendumo dėl šios srities nepriklausomybės, jeigu jos Škotijos nacionalinė partija (SNP) gegužę laimės rinkimus.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.<br>PA/Scanpix nuotr.
Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.<br>PA/Scanpix nuotr.
Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.<br>PA/Scanpix nuotr.
Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.<br>PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 8:39 AM

Didelius įgaliojimus turinčios Škotijos vyriausybės vadovė ir nepriklausomybės siekiančios SNP vadovė sakė, kad parlamento Edinburge rinkimai turėtų tapti platforma balsavimui dėl regiono atsiskyrimo.

„Ateinančią gegužę prašysime jūsų, Škotijos žmonės, parodyti pasitikėjimą mumis, kad toliau stengtumės kurti geresnę šalį“, – N. Sturgeon sakė per SNP metinę konferenciją, vykusią virtualiu formatu.

„Prašysiu jūsų – ir niekieno kito – įgaliojimo naujojo parlamento darbo ankstyvojoje dalyje surengti teisėtą referendumą dėl nepriklausomybės“, – pridūrė ji.

„Ir tuomet kolektyviai galėsime atsakyti į šiandien mano iškeltus fundamentalius klausimus: kieno padėtis geriausia vadovauti Škotijos atsigavimui ir kurti geresnę ateitį?“ – kalbėjo N. Sturgeon.

Per 2014 metais surengtą referendumą Škotija pasirinko išlikti keturių sričių sąjungos dalimi, o Jungtinės Karalystės vyriausybė Londone sakė laikanti šį klausimą išspręstu artimiausiems dešimtmečiams.

Tačiau N. Sturgeon ir SNP pradėjo reikalauti antro referendumo po 2016 metais įvykusio „Brexit“ plebiscito, per kurį Škotija triuškinama dauguma nubalsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje.

SNP lyderė sakė, kad tris šimtmečius gyvuojančios Škotijos sąjungos su likusia JK sąlygos iš pagrindų pasikeitė, šaliai sausį išstojus iš ES.

Pastangos surengti naują plebiscitą stiprėjo nuo pat SNP triuškinamos pergalės per pernai gruodį vykusius Škotijos deputatų rinkimus į Jungtinės Karalystės parlamentą.

N. Sturgeon sakė partijos suvažiavimo delegatams, kad koronaviruso pandemijos poveikis taip pat stiprina pagrindą atsiskirti, nes atsakas į protrūkį Edinburge buvo aiškiai kitoks negu Londone.

Pastaraisiais mėnesiais apklausos rodė didėjančią paramą N. Sturgeon, kuri, kitaip nei JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, nuo pat COVID-19 protrūkio pradžios skelbdavo naujausią informaciją apie epidemiologinę padėtį.

Be to, šiuo metu dauguma Škotijos gyventojų nusiteikę palaikyti nepriklausomybę, rodo visuomenės nuomonės tyrimai.

N. Sturgeon kritikavo B. Johnsono veiksmus dėl pandemijos ir „Brexito“ proceso. Anot Škotijos vyriausybės lyderės, premjero atsisakymas pratęsti pareinamąjį laikotarpį po išstojimo iš ES yra „pragaištingas“.

„Pateikėme išsamių įrodymų apie smūgį ekonomikai, kurį sukeltų [pereinamojo laikotarpio] užbaigimas vidury pasaulį krečiančios pandemijos“, – kalbėjo ji.

„Balsuokit už išstojimą“ stovykla mus ignoravo, todėl praėjus vos mėnesiui, per Naujuosius metus, mūsų laukia kietas „Brexitas“, – pridūrė N. Sturgeon.

SNP vadovės raginimai surengti antrą nepriklausomybės referendumą prieštarauja B. Johnsono pozicijai. Premjeras ne kartą sakė blokuosiantis bet kokį naują plebiscitą dėl Škotijos pasitraukimo iš Jungtinės Karalystės.

Įstatymai numato, kad Edinburgo vyriausybė turėtų gauti Londono leidimą tokiam referendumui surengti. N. Sturgeon sakė neatmetanti galimybės užginčyti šią nuostatą teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.