Lenkijos žiniasklaidos dėmesio centre – Petro Gražulio liapsusas ir gėjų orgija Briuselyje

Belgijos policijos Briuselyje nutraukta gėjų orgija, kurioje dalyvavo ir diplomatai iš Vengrijos bei Estijos, susilaukė didžiulio atgarsio Lenkijoje.

 P.Gražulis ir J.Szajeris.<br> lrytas.lt koliažas.
 P.Gražulis ir J.Szajeris.<br> lrytas.lt koliažas.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Petras Gražulis.<br>Stopkadras.
Petras Gražulis.<br>Stopkadras.
 J.Szajeris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Szajeris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 3, 2020, 1:33 PM, atnaujinta Dec 3, 2020, 4:04 PM

Ypač po to, kai Briuselio spauda pranešė, jog kartu su garsiu Vengrijos politiku, europarlamentaru Jozsefu Szajeriu galimai buvo sulaikyti ir du Lenkijos diplomatai. Vėliau paaiškėjo, jog pastarieji du orgijos dalyviai buvo ne lenkai, bet estas ir vokietis.

Lenkijos tinklapiui „Onet“ minėtos orgijos Briuselyje organizatorius, 29 metų Davidas Manzheley prasitarė, jog du įtakingi Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai lankosi jo vakarėliuose. Minėti politikai esą keletą kartų metuose atvyksta į temines gėjų orgijas, bet prašo jokiu būdu niekam neišduoti jų dalyvavimo.

D.Manzheley yra įsitikinęs, jog policiją į jo surengtą gėjų pokylį iškvietė gretimoje gatvėje panašius susitikimus rengiantys konkurentai. D.Manzheley tvirtino, jog pokylis negalėjo užkliūti kaimynams, mat jie neleido garsiai muzikos ir nešoko, o vien prie baro gėrė, kalbėjosi ir užsiėmė seksu.

D.Manzheley papiktino tai, jog, gavusi skundą, kad vakarėlis pažeidžia dėl COVID-19 įvestą draudimą būriuotis, policija pusę dešimtos vakare išlaužė jo buto duris ir pareikalavo skubiai rodyti dokumentus.

„Kaip mes galėjome parodyti skubiai dokumentus, jei visi buvome be kelnaičių?“ – piktinasi D.Manzheley.

Vaikinas teigia, jog į surengtą privatų vakarėlį pakvietė dešimt bičiulių, tačiau šiems atsivedus draugus, svečių iš viso buvo apie trisdešimt. Visi privalėjo atsinešti už dvidešimt eurų nupirkto alkoholio, kuriuo buvo vaišinamasi įrengtame bare.

Į vakarėlį buvo drudžiama atsinešti telefonus ir narkotikų. D.Manzheley tokius vakarėlius prieš pandemiją rengdavo ne tik savo bute, bet ir išnuomotame name, į kurį sukviesdavo po šimtą vyrų.

Vakarėlių dalyviams nėra leidžiama būti pasyviais stebėtojais, jie privalo užsiimti seksu. Tokiose orgijose nuolat lankosi Briuselyje dirbantys užsienio diplomatai. D.Manzheley teigimu, į orgijas atvyksta ir du seimūnai iš Varšuvos bei septyni parlamentarai iš Vengrijos.

J.Szajerio į vakarėlį nekvietė

D.Manzheley tvirtina, jog J.Szajerio nekvietė į lemtingą vakarėlį, tačiau šį atsivedė vienas iš jo bičiulių. J.Szajeris esą pasisveikinęs pasisakė ir pats organizuojantis panašius pasilinksminimus ir pažadėjo į vieną iš jų pakviesti ir D.Manzheley.

Policijai įsiveržus į orgiją, J.Szajeris atsidarė antrame aukšte esančio buto langą ir išsikabariojo susikruvindamas rankas į sienos atbrailas. Praeiviai pranešė policijai apie nuo jų pasprukti norintį vyriškį, ir šis buvo sulaikytas.

Patikrinę sulaikytojo kuprinę, policininkai rado ekstazio tabletę. J.Szajeris neturėjo su savimi jokių dokumentų, tad policininkai nuvyko į jo butą, kur vengras parodė diplomatinį pasą.

Kitą dieną J.Szajeris pranešė, jog po aktyvaus trisdešimties metų darbo politikoje nuspendė pailsėti, ir atsisakys europarlamentaro pareigų. Pareiškimas nustebino Vengrijos politikus, tačiau po kelių dienų Budapešte kilo dar didesnis šokas, nes Briuselio policija paviešino informaciją, kad J.Szajeris dalyvavo gėjų orgijoje ir turėjo narkotikų.

Tai sukrėtė ir Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną, kuris tuo metu lankėsi Varšuvoje siekdamas suderinti su Lenkijos premjeru tolesnę strategiją blokuojant ES biudžetą. J.Szajeris buvo laikomas vienu iš ištikimiausių V.Orbano bendražygių, kartu įkūrusių valdančią „Fidesz“ partiją.

J.Szajeris vadovavo „Fidesz“ frakcijai parlamente, ėjo Vengrijos parlamento vicepirmininko pareigas, o paskutinius šešiolika metų buvo europarlamentaru.

Kūrė konservatyvaus politiko įvaizdį

Įdomiausia tai, jog J.Szajeris buvo susikūręs labai konservatyvaus politiko įvaizdį, įnirtingai kritikavo homoseksualus, abortus, ir ragino puoselėti katalikiškas tradicinės šeimos vertybes. J.Szajeris yra laikomas konstitucinės pataisos, paskelbusios, jog santuoka gali būti laikoma tik vyro ir moters partnerystė, autoriumi.

Vengrijos politiniame gyvenime didelę įtaką turėjo ir J.Szajerio žmona, konstitucinio teismo teisėja Tunde Hando. Ši moteris ilgai pirmininkavo Teismų sąjungai, ir aktyviai padėjo įteisinti antidemokratinį V.Orbano valdymą.

T.Hando buvo artima V.Orbano žmonos draugė, ir kas savaitgalį dalyvaudavo bendruose pietuose.

Kilus šiam skandalui Varšuvos žurnalas „Krityka Polityczna“ paklausė, ar TTP ir toliau „Fidesz“ nurodys, kaip sektiną pavyzdį Lenkijos dešiniesiems? TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis iki tol V.Orbaną ir „Fidesz“ gyrė, kaip geriausią pavyzdį diegiant katalikiškos moralės vertybes ir ragino „Varšuvą paversti Budapeštu“.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, tiek Vengrijos, tiek Lenkijos valdantieji prisidengdami siekiu įtvirtinti tradicines verybes griauna demokratijos pamatus savo šalyse ir tuo pačiu ardo ES vienybę.

Skandalas dėl J.Szajerio slapto homoseksualumo sutapo su Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio buvusio patarėjo Tomaszo Krawczyko sprendimu prisipažinti esant gėjumi. 34 metų filosofas žurnalui „Polityka“ šį trečiadienį pareiškė, jog norinti išlikti sąžiningu politikoje negalima slėpti tikrosios orientacijos.

P.Gražulis neliko nepastebėtas

Varšuvos žiniasklaida šalia gausių pranešimų apie J.Szajerio skandalo smulkmenas ketvirtadienį nuodugniai aprašė ir Lietuvos seimūno Petro Gražulio istoriją.

„Pusnuogis vyriškis už konservatyvaus politiko pečių. Kurioziškas pasiteisinimas“ – savo straipsnį įvardijo dienraštis „Fakt“.

„Dabar skandalas Lietuvoje. Nuogas vyriškis už seimūno-homofobo pečių per nuotolinį posėdį“ – skamba politinio tinklapio „naTemat“ antraštė. Varšuvos žiniasklaida šaiposi iš pirminio P.Gražulio aiškinimosi, jog už jo pečių pusnuogis buvo sūnus, bei vėlesnio, jog tai jį persekiojantis žurnalistas.

Primenama, jog aktyvus gėjų paradų priešininkas bei pasisakantis prieš abortus P.Gražulis ragino abortą darytis nuo jo pastojusią merginą, o vėliau pareiškė, jog nebenori turėti jokių reikalų su moterimis, nes per jas patenka į bėdas.

„Akivaizdu, jog išlaikė pastarąjį pažadą,“ – juokėsi komentatoriai, spėliodami, kuris lenkų politikas homofobas ateityje įklius panašiai, kaip J.Szajeris ar P.Gražulis.

„naTemat“ priminė Ročesterio universiteto mokslininkų tyrimą, įrodžiusį, jog ypatingai aršų priešiškumą homoseksualams demonstruojantys asmenys patys jaučia potraukį tos pačios lyties asmenims. JAV mokslininkai tyrė studentus amerikiečius bei vokiečius ir tyrimo rezultatus paskelbė žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“.

Profesorius Richardas Ryanas apibendrino, jog neapykanta gėjams ir lesbietėms gali kilti dėl psichinės įtampos slopinant asmeninį potraukį tos pačios lyties žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.