Nobelio premijų laureatai per pandemiją apdovanojimus atsiims namie

Šiemetiniai Nobelio premijų laureatai savo apdovanojimus šią savaitę atsiims šalyse, kuriose jie gyvena, nes dėl pandemijos buvo sutrikdytos kelionės visame pasaulyje, todėl tradicinių ceremonijų Stokholme ir Osle buvo atsisakyta.

 Nobelio premijų laureatai per pandemiją apdovanojimus atsiims namie.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nobelio premijų laureatai per pandemiją apdovanojimus atsiims namie.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2020, 3:03 PM

Šešių premijų laureatai spalio mėnesį buvo paskelbti beveik įprastu būdu, tik fiziškai dalyvaujant mažesniam reporterių būriui.

Tačiau dėl COVID-19 pandemijos nė vienas laureatas nevyks į Stokholmą ar Oslą atsiimti diplomų ir medalių.

Įteikimo ceremonijos tradiciškai rengiamos gruodžio 10 dieną, per premijų įkūrėjo, švedų verslininko ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio mirties 1896-aisiais metines.

Iškilminga ceremonija Stokholme nebuvo atšaukta nuo Antrojo pasaulinio karo, o ceremonijos Osle praėjusį kartą buvo atsisakyta 1976-aisiais, kai taikos premija dėl tinkamų nominacijų nebuvimo buvo „palikta“ kitiems metams.

Pirmoji savo Nobelio premiją šiemet atsiims prancūzė Emmanuelle Charpentier, viena iš chemijos premijos laureačių. Ji pirmadienį vakare dalyvaus ceremonijoje, kurią rengia Švedijos ambasadorius Berlyne.

Kita chemijos premijos laureatė Jennifer Doudna apdovanojimą gaus antradienį per ceremoniją Berklyje Kalifornijoje.

Vakarinėje JAV pakrantėje bus įteikta ir daugiau apdovanojimų. Antradienį Palo Alte rengiama ceremonija Nobelio ekonomikos premijos laureatams Paului Milgromui ir Robertui Wilsonui, o trečiadienį Los Andžele – Nobelio fizikos premijos laureatei Andreai Ghez.

Kiti du fizikos premijos laureatai, Rogeris Penrose'as ir Reinhardas Genzelis, savo prizus atsiims Londone ir Miunchene antradienį.

Medicinos premijos laureatai Harvey Alteris ir Charlesas Rice'as apdovanojimus atsiims Švedijos diplomatinėse misijose Vašingtone ir Niujorke.

Niujorko poetė Louise Gluck savo literatūros premiją atsiims namuose.

Savo namuose taip pat bus apdovanotas Kanadoje gyvenantis britas Michaelas Houghtonas, vienas medicinos premijos laureatų.

Prestižinė Nobelio taikos premija, kuri paprastai įteikiama Norvegijos sostinėje Osle, ketvirtadienį bus įteikta Romoje per interneto transliaciją, Pasaulio maisto programos (WFP) vykdomajam direktoriui Davidui Beasley.

Vietoje tradicinės Stokholmo ceremonijos, po kurios paprastai vyksta prašmatnus karališkasis banketas, ketvirtadienį Švedijos sostinės Rotušėje įvyks ceremonija be žiūrovų. Ji bus tiesiogiai transliuojama ir apims koncertą bei apdovanojimų įteikimo vaizdo įrašus.

Šia transliacija baigsis laureatų paskaitų ir kalbų, kurios šiemet vyksta internetu, savaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.