TBT prokurorė siekia išsamaus karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimo

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda penktadienį pranešė, kad Ukrainoje nuo 2014 metų įvykdyta „įvairaus pobūdžio“ karo nusikaltimų ir pareikalavo atlikti visapusišką tyrimą.

 Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda penktadienį pranešė, kad Ukrainoje nuo 2014 metų įvykdyta „įvairaus pobūdžio“ karo nusikaltimų ir pareikalavo atlikti visapusišką tyrimą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda penktadienį pranešė, kad Ukrainoje nuo 2014 metų įvykdyta „įvairaus pobūdžio“ karo nusikaltimų ir pareikalavo atlikti visapusišką tyrimą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-12 12:31

Hagoje dirbančio TBT prokurorai preliminarų tyrimą pradėjo 2015-aisiais, gavę Kijevo sutikimą tirti įtarimus, kad per Maidano protestus, kulminaciją pasiekusius 2014 metų vasarį, kai buvo nuverstas promaskvietiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, galėjo būti įvykdyta nusikaltimų.

Ukraina, kuri nėra TBT narė, vėliau taip pat suteikė F. Bensoudai leidimą išplėsti tyrimo apimtį, įtraukiant ir kruviną konfliktą šalies rytuose.

Vyriausioji prokurorė paskelbė baigusi pradinį tyrimą.

„Mano biuras padarė išvadą, kad šiuo metu yra pagrindo manyti, kad padėties Ukrainoje kontekste įvykdyta įvairaus pobūdžio veikų, kurios yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui bei priklauso teismo jurisdikcijai“, – sakė ji.

TBT tyrėjai „be to, nustatė, kad šie nusikaltimai, įvykdyti įvairių konflikto šalių, yra pakankamai sunkūs ir sudaro pagrindą mano biurui atlikti tyrimą“, – sakoma jos pranešime.

Pasak F. Bensoudos, toliau bus prašoma TBT teisėjų leidimo pradėti visavertį tyrimą.

„Išnagrinėjęs turimą informaciją mano biuras padarė išvadą, kad atvejai, kurie galėtų būti atskleisti tiriant situaciją Ukrainoje, būtų priimtini“ nagrinėti TBT, sakė ji.

TBT buvo įsteigtas 2002 metais siekiant ištirti labai sunkius nusikaltimus, tokius kaip genocido nusikaltimai, karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.