Meksikoje dėl „bendrininkavimo“ nužudant žurnalistę suimtas buvęs meras

Buvęs vieno miesto Meksikos šiaurinėje Čihuahua valstijoje meras ketvirtadienį buvo suimtas dėl „bendrininkavimo“ 2017 metais nužudant žurnalistę Miroslavą Breach, pranešė pareigūnai.

Buvęs vieno miesto Meksikos šiaurinėje Čihuahua valstijoje meras ketvirtadienį buvo suimtas dėl „bendrininkavimo“ 2017 metais nužudant žurnalistę Miroslavą Breach, pranešė pareigūnai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs vieno miesto Meksikos šiaurinėje Čihuahua valstijoje meras ketvirtadienį buvo suimtas dėl „bendrininkavimo“ 2017 metais nužudant žurnalistę Miroslavą Breach, pranešė pareigūnai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 4:46 PM

Čihuahua teismui „pavyko nustatyti tikėtiną atsakomybę“, tenkančią buvusiam Činipaso merui Hugo Amedui Shultzui, nes šis „ieškojo ir pateikė informacijos organizuotam nusikalstamam susivienijimui, kuris užsakė ir įvykdė žmogžudystę“, nedetalizuojant nurodoma prokuratūros pranešime.

Spaudos laisvės grupė „Reporteriai be sienų“ (RSF) laiko Meksiką viena pavojingiausių žurnalistams pasaulio valstybių.

Šalies karą su narkotikų kartelėmis nušvietinėjusi M. Breach buvo viena iš 11 žurnalistų, nužudytų 2017 metais. Nuo 2000-ųjų Meksikoje buvo nužudyta daugiau kaip 100 šios profesijos atstovų, tačiau 90 proc. bylų nėra užbaigtos.

M. Breach nužudymas tapo retu atveju, kai buvo nustatytas žmogžudystės kaltininkas.

Juanas Carlosas Moreno, pravarde „El Larry“, rugpjūtį buvo nuteistas kaip jos nužudymo „intelektualinis autorius“. Jam skirta 50 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisiant J. C. Moreno, paaiškėjo, kad tam tikri politikai įrašė pokalbių telefonu su M. Breach, dirbusia leidiniams „La Jornada“ ir „Norte de Juarez“, paskui perdavė įrašus konservatyviosios Nacionalinio veiksmo partijos (PAN) nariui H. A. Shultzui.

Činipaso buvęs meras, „remiamas buvusių PAN vadovų Čihuahua valstijoje, spaudė Miroslavą Breach atskleisti savo šaltinius, susijusius su pranešimu, kuriame nurodoma, kad įvairių nusikalstamų organizacijų nariai... balotiravosi per rinkimus“, suėmus H. A. Shultzą ketvirtadienį paskelbė „La Jornada“.

54 metų M. Breach, patyrusiai reporterei, rašiusiai nusikaltimų ir politikos temomis, buvo aštuonis kartus šauta į galvą 2017 metų kovo 23 dieną, žurnalistei išėjus iš namų nuvežti sūnaus į mokyklą.

Vienas paskutinių jos darbų buvo straipsnis apie konfliktą tarp dviejų konkuruojančių Chuarezo narkotikų kartelio bosų.

Vėliausiai Meksikoje nužudytu žurnalistu tapo Israelis Vazquezas, dirbęs dienraščiui „El Salmantino“.

Nežinomi ginkluoti asmenys užpuolė I. Vazquezą lapkričio 9 dieną, kai jis nušvietinėjo palaikų aptikimo istoriją smurto apimtoje Gvanachuato valstijoje.

2018 metais Jungtinės Tautos ir naujienų agentūra AFP įsteigė apdovanojimą žurnalistams, rizikuojantiems savo gyvybe nušviečiant žmogaus teisių pažeidimus Meksikoje. Tokiu būdu pagerbiami M. Breach ir kitas nužudytas žurnalistas Javieras Valdezas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.