Rusijos parlamentas po trečio svarstymo pritarė „užsienio agentų“ įstatymo išplėtimui

Rusijos įstatymų leidėjai trečiadienį po paskutinio svarstymo pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui, kuriuo išplečiamas „užsienio agento“ apibrėžimas ir dar labiau padidinamos galimybės slopinti kitokią nuomonę.

Rusijos įstatymų leidėjai po paskutinio svarstymo pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos įstatymų leidėjai po paskutinio svarstymo pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 4:50 PM

Įstatymas, kuris buvo priimtas Rusijos žemuosiuose parlamento rūmuose po trečiojo svarstymo, suteiks valdžiai labai plačius įgaliojimus priskirti asmenis prie „užsienio agentų“ ir dar labiau riboti viešus susibūrimus bei internete skelbiamą turinį.

„Užsienio agentams“ priskiriami asmenys ir grupės anksčiau turėjo registruotis Teisingumo ministerijoje, atitinkamai pažymėti savo publikacijas ir teikti detalias ataskaitas. Priešingu atveju joms grėsė baudos.

Trečiadienį Valstybės Dūma pranešė, kad sugriežtina atsakomybę už šių reikalavimų nevykdymą, numatant iki penkerių metų įkalinimo bausmes.

Šį įstatymo projektą dar turės patvirtinti aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba – ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau šie žingsniai laikomi paprastu formalumu.

„Jeigu gaunate pinigų iš užsienio savo politinei veiklai, prašau, registruokitės kaip užsienio agentas ir tęskite darbą“, – Valstybės Dūmos pareiškime cituojamas vienas projekto autorių parlamentaras Vasilijus Piskariovas.

„Tačiau informuokite vyriausybines institucijas ir Rusijos piliečius, kurios vyriausybės interesais jūs veikiate“, – pridūrė V. Piskariovas.

2012 metais priimtu įstatymu valdžiai buvo sutekti įgaliojimai prie „užsienio agentų“ priskirti nevyriausybines organizacijas ir žiniasklaidos priemones. Minimas terminas kelia asociacijų su sovietiniais laikais.

Kritikai sako, kad šiuo įstatymo projektu norima dar labiau suvaržyti galimybes reikšti kitokią nuomonę ir padidinti spaudimą opozicijai prieš kitais metais įvyksiančius Valstybės Dūmos rinkimus.

Priėmus pakeitimus, bet kuris asmuo – taip pat ir keliantis savo kandidatūrą postui užimti – gali būti laikomas užsienio agentu, jei gauna kokios nors materialinės ar piniginės paramos iš užsienio arba užsienio agentais jau vadinamų organizacijų.

Naujuoju įstatymu taip pat bus uždrausta tokiems asmenims užimti postus municipalinėse administracijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.