Eksperimentas su beždžionėmis – sėkmingas: naujas atradimas ateityje sugrąžins regą akliesiems

Mokslininkai žingsniu priartėjo prie to, kad smegenų implantais pavyktų atstatyti regėjimą akliems žmonėms. Tai pranešė Nyderlandų Neuromokslų instituto tyrėjai, kurių eksperimentai su beždžionėmis buvo sėkmingi.

 Mokslininkai žingsniu priartėjo prie to, kad smegenų implantais pavyktų atstatyti regėjimą akliems žmonėms. Tai pranešė Nyderlandų Neuromokslų instituto tyrėjai, kurių eksperimentai su beždžionėmis buvo sėkmingi.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Mokslininkai žingsniu priartėjo prie to, kad smegenų implantais pavyktų atstatyti regėjimą akliems žmonėms. Tai pranešė Nyderlandų Neuromokslų instituto tyrėjai, kurių eksperimentai su beždžionėmis buvo sėkmingi.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2020, 8:42 AM

Tyrėjai sukūrė implantą, kuriame yra 1024 elektrodai – laidininkai, kurie iš ir į smegenis perduoda elektros sroves – ir implantavo juos dviejų makakų smegenų dalyje, kuri apdoroja vaizdinę informaciją.

Siųsdami elektrinius signalus beždžionių smegenims mokslininkai sukūrė fosfenus – šviesos taškus, kuriuos smegenys galėjo suvokti ir taip beždžionių smegenyse buvo kuriama daiktų sukūrimo iliuzija.

Tyrimo vadovas Pieteris Roelfsema CNN tvirtino, kad jo komanda norėjo parodyti, kad yra įmanoma sukurti „objektų matymą“ tiesiogine elektrine smegenų simuliacija, paaiškinant, kad regos žievė turi „tam tikrą vizualų erdvės žemėlapį“.

„Su juo galima dirbti kaip su matricos lenta. Jei stimuliuosi atskirus taškus, gali pamatyti daiktų modelius“, – kalbėjo mokslininkas.

Aklos beždžionės atliko daugybę užduočių ir, naudojantis dirbtiniu matymu, sugebėjo atpažinti formas, linijas, judančius taškus ir raides. Tokias tyrimo išvadas šį mėnesį žurnale „Science“ paskelbė mokslininkai.

Mokslininkų komanda tiki, kad šis išradimas ateityje gali padėti stimuliuoti ir aklų žmonių smegenis, kad jie galėtų vėl praregėti.

„Reikia apeiti nebeveikiančias akis ir tiesiogiai smegenims pasiųsti vaizdą į regos žievę“, – teigė P.Roelfsema.

Ateityje, P.Roelfselma teigimu, žmogus galėtų nešioti kamerą ant akinių, kuri paverstų vaizdus elektrine smegenų stimuliacija ir nusiųstų vaizdą į elektrodus, o šie atliktų likusį darbą smegenyse.

„Elektrodai aktyvuotų atitinkamas smegenų vietas ir tada žmogus galėtų matyti artėjančią mašiną ir saugiai pereiti gatvę“, – kalbėjo mokslininkas.

Jis tikisi, kad ši technologija su žmonėmis bus išbandyta jau 2023 metais.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.