Alžyras konfiskavo dalį išpirkos, sumokėtos džihadistams už įkaitų paleidimą

Alžyro kariuomenė konfiskavo „dalį pinigų“, kurie buvo sumokėti kaip išpirka už įkaitus, laikytus nelaisvėje neramiame Sachelio regione veikiančios „teroristinės grupuotės“, pranešė Gynybos ministerija.

Prancūzija, išgyvenusi virtinę pražūtingų islamo ekstremistų atakų, Sachelio regione, kuriam priklauso Burkina Fasas, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris, yra dislokavusi per 5 tūkst. karių, dalyvaujančių kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzija, išgyvenusi virtinę pražūtingų islamo ekstremistų atakų, Sachelio regione, kuriam priklauso Burkina Fasas, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris, yra dislokavusi per 5 tūkst. karių, dalyvaujančių kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2020, 1:58 PM

Kariai per operaciją Alžyro šiaurės rytinėje Džidželio provincijoje „konfiskavo 80 tūkst. eurų sumą“, rašoma pirmadienį vakare ministerijos išplatintame pranešime.

Alžyro pareigūnai teroristais vadina ginkluotus islamistus, aktyviai veikiančius šalyje nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio pradžios, įskaitant tarptautinio kovotojų tinklo „al Qaeda“ ir džihadistų grupuotės „Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) narius.

Gynybos ministerija nurodė, kad šie pinigai yra „dalis išpirkos“, sumokėtos pagal spalį sudarytą kontroversišką susitarimą. Pagal tą susitarimą kaimyninis Malis išlaisvino apie 200 kalinių, tarp kurių buvo kovotojų vadų, o mainais džihadistai paleido keturis įkaitus, įskaitant prancūzų humanitarinės pagalbos darbuotoją Sophie Petronin.

Alžyras pasmerkė tą susitarimą, o ministras pirmininkas Abdelazizas Djeradas sakė, kad išpirkų mokėjimas „pakerta kovos su terorizmu pastangas“.

Alžyras informavo vėliau sulaikęs kelis kovotojus, kurie pateko į šalį iš Malio per pastai saugomą sieną.

Anksčiau šį mėnesį toje pat Džidželio provincijoje per susirėmimus žuvo trys islamistų kovotojai ir Alžyro kareivis, o gruodžio 16 dieną kariai sulaikė vyrą, kurį apibūdino kaip „pavojingą teroristą“.

Vienas iš Alžyre sulaikytų kovotojų tvirtino, kad buvo sumokėta „milijonų“ dolerių išpirka.

Kalbų, esą už Sachelio regione įkaitais laikomus vakariečius sumokamos didžiulės išpirkos, pasigirsta gana dažnai, tačiau oficialiai tokia informacija patvirtinama itin retai. Prancūzija neigė dalyvavusi derybose dėl įkaitų paleidimo.

Prancūzija, išgyvenusi virtinę pražūtingų islamo ekstremistų atakų, Sachelio regione, kuriam priklauso Burkina Fasas, Čadas, Malis, Mauritanija ir Nigeris, yra dislokavusi per 5 tūkst. karių, dalyvaujančių kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“).

Pirmadienį Malyje trys prancūzų kariai žuvo jų šarvuotam automobiliui užvažiavus ant minos.

Nuo 2013 metų Sachelio regione jau žuvo 47 prancūzų kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.