Nusileidus orlaiviui su naujo kabineto nariais, Jemeno oro uostą supurtė sprogimai žuvo mažiausiai 26 žmonės, dar 50 sužeistų

Jemeno pietvakarinio Adeno miesto oro uostą trečiadienį supurtė keli sprogimai, driokstelėję netrukus po to, kai čia nusileido lėktuvas, atskraidinęs naujos vienybės vyriausybės narius.

Vienas saugumo šaltinis AFP sakė, kad esama sužeistųjų, tačiau vyriausybės pareigūnai nenukentėjo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas saugumo šaltinis AFP sakė, kad esama sužeistųjų, tačiau vyriausybės pareigūnai nenukentėjo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2020, 2:09 PM, atnaujinta Dec 30, 2020, 5:59 PM

Per sprogimus žuvo mažiausiai 26 žmonės. Keli pareigūnai pareiškė, kad tai buvo „baili ataka“, kurią surengė Irano palaikomi husių sukilėliai.

Skelbiama, kad vyriausybės ministrai per sprogimus nenukentėjo, tačiau buvo sužeista daugiau kaip 50 žmonių. Šaltiniai vyriausybėje naujienų agentūrai AFP sakė, jog aukų skaičius dar gali augti.

Tarptautinė humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) pranešė rengianti „medicininės pagalbos teikimo planą“.

Po pirmo sprogimo virš oro uosto terminalo pakibo dūmų debesis, o teritorija buvo nuklota nuolaužomis. Žmonėms suskubus teikti pagalbą nukentėjusiesiems, driokstelėjo antras sprogimas.

AFP žurnalisto nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip į raketą panašus objektas pataiko į oro uosto peroną, kur prieš kelias akimirkas buvo daugybė žmonių, ir sprogsta, pasiųsdamas į dangų liepsnų kamuolį.

Kol kas neaišku, dėl ko driokstelėjo sprogimai.

Netrukus nuaidėjo virtinė padrikų šūvių.

Tarptautinės bendrijos pripažįstama Jemeno vyriausybė ir šalies pietus kontroliuojantys separatistai gruodžio 18 dieną suformavo vienybės vyriausybę, sukurdami bendrą frontą prieš husių sukilėlius, užgrobusius sostinę Saną ir didžiąją dalį šalies šiaurės.

Tiek Jemeno informacijos ministras Moammeras al Eryani, tiek ministras pirmininkas Moeenas Abdulmalikas Saeedas sakė, kad visi vyriausybės nariai yra saugūs.

„Mes užtikriname mūsų didžius žmones, kad vyriausybės nariams viskas gerai, mes užtikriname jus, kad Irano palaikomų husių surengta baili teroristinė ataka neatgrasys mūsų nuo mūsų patriotinės pareigos vykdymo“, – parašė M. al Eryani socialiniame tinkle „Twitter“.

„Nepriimtinas smurto aktas“

M. A. Saeedas tviteryje parašė, kad ši „teroristinė ataka... yra karo prieš Jemeną ir jo žmones dalis“. Visgi premjeras tiesiogiai neapkaltino husių sukilėlių.

Jemeno vyriausybės atstovas spaudai Rajihas Badi paragino atlikti tarptautinį tyrimą dėl šios „teroristinės atakos“, kurios taikiniu buvo „visi kabineto nariai“.

„Kol kas anksti ką nors kaltinti, kol tyrimas neparodė, kas įvykdė šią ataką“, – sakė jis AFP ir pridūrė, jog turi galvoje ir husius.

Anot R. Badi, tarp nukentėjusiųjų yra civilių, apsaugos darbuotojų ir vietos pareigūnų.

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Martinas Griffithsas tviteryje pasmerkė ataką Adene ir pavadino ją „nepriimtinu smurto aktu“.

„Linkiu kabinetui stiprybės sprendžiant priešaky jo laukiančius sudėtingus uždavinius, – rašė jis. – Šis nepriimtinas smurto aktas yra tragiškas priminimas, kaip svarbu skubiai grąžinti Jemeną į kelią, vedantį taikos link.“

Jungtinės Karalystės ambasadorius Jemene Michaelas Aronas taip pat pasmerkė sprogimus.

„Niekingas mėginimas sukelti žudynes, chaosą ir kančias, jemeniečiams apsisprendus drauge judėti pirmyn“, – sakė jis.

Kabineto nariai atskrido į Adeną praėjus kelioms dienoms po to, kai Saudo Arabijoje buvo prisaikdinti Jemeno prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi.

Jemeno prezidentas Saudo Arabijos sostinėje Rijade gyvena nuo 2014 metų, kai husiai užėmė Saną.

Rijadas vadovauja karinei koalicijai, kovojančiai su husių sukilėliais.

Jemene per šeštus metus trunkantį karą, kurį Jungtinės Tautos pavadino didžiausia dabartine humanitarine katastrofa pasaulyje, jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia civilių, o milijonams teko palikti savo namus.

Į naują vyriausybę pateko prezidentui A. M. Hadi lojalių ministrų ir separatistinės Pietų pereinamosios tarybos (STC) šalininkų, taip pat kitų partijų atstovų.

Nors visos šios politinės jėgos priešinasi husių pajėgoms, tarp jų tvyrojo gilus susiskaldymas, o Rijado remiamos derybos paskatino susitarimą dėl galių padalijimo, skirto pašalinti susipriešinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.