Santykiai tarp Vašingtono ir Teherano kaista: Iranas per pratybas paleido balistinių raketų į taikinius jūroje

Irano revoliucinė gvardija paleido balistinių raketų į taikinius Indijos vandenyne, baigdama dvi dienas trukusias pratybas, šeštadienį pranešė šių sukarintų pajėgų oficialusis tinklalapis.

Raketos buvo paleistos iš vidurio Irano, o taikiniai buvo „Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje“, pridūrė Revoliucinė gvardija.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Raketos buvo paleistos iš vidurio Irano, o taikiniai buvo „Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje“, pridūrė Revoliucinė gvardija.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 4:02 PM, atnaujinta Jan 16, 2021, 4:17 PM

„Įvairių klasių“ raketos smogė sąlyginio „priešo karo laivams ir juos sunaikino už 1 800 kilometrų“, sakoma tinklalapio „Sepahnews“ pranešime.

Raketos buvo paleistos iš vidurio Irano, o taikiniai buvo „Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje“, pridūrė Revoliucinė gvardija.

Valstybinės televizijos parodytame vaizdo įraše matyti, kaip paleidžiamos dvi raketos ir kaip smogiama jūroje esantiems taikiniams.

Irano ginkluotųjų pajėgų štabo vadas generolas majoras Mohammadas Bagheri antrąją pratybų dieną stebėjo mokymus kartu su Revoliucinės gvardijos vadu generolu majoru Hosseinu Salami ir aerokosminių pajėgų vadu brigados generolu Amirali Hajizadeh.

Atakos „didelio nuotolio raketomis jūrinius taikinius rodo, jog jeigu priešai... pademonstruotų piktavališkumą prieš mūsų nacionalinius interesus, jūrų prekybos kelius arba teritoriją, jiems būtų smogta mūsų raketomis, ir jie būtų sunaikinti“, „Sepahnews“ citavo M. Bagheri.

Generolas pabrėžė, kad šiitiška respublika „neketina surengti kokios nors atakos“, ir pridūrė, kad pratybos demonstruoja Irano pasirengimą „gintis visa savo galia“ nuo bet kokio agresoriaus.

Per pratybas „Didysis pranašas 15“ taip pat buvo surengta dronų ataka prieš priešraketinės gynybos sistemą, o paskui buvo paleista „naujos kartos“ balistinių raketų „žemė–žemė“ salvė.

Manevrai buvo surengti padidėjus įtampai su Jungtinėmis Valstijomis prezidento Donaldo Trumpo administracijos paskutiniosiomis dienomis.

Iranas surengė jau trečias karines pratybas per trumpesnį nei dviejų savaičių laikotarpį. Trečiadienį ir ketvirtadienį Omano įlankoje vyko karinių jūrų pajėgų manevrai, o sausio 5–6 buvo organizuotos sausumo pajėgų dronų pratybos, apėmusios pusę šalies teritorijos.

Šie manevrai buvo pradėti praėjus dviem dienoms po itin įtakingo Revoliucinės gvardijos vado generolo Qasemo Soleimani nužudymo per JAV drono smūgį Irake pirmųjų metinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.