A. Merkel smerkia A. Navalno suėmimą, reikalauja jį paleisti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pasmerkė Kremliaus kritiko opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sulaikymą, jam sugrįžus į Rusiją po gydymo Vokietijoje, ir paragino jį paleisti.

A. Merkel smerkia A. Navalno suėmimą, reikalauja jį paleisti. <br> AFP/Scanpix nuotr.
A. Merkel smerkia A. Navalno suėmimą, reikalauja jį paleisti. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2021, 5:10 PM

A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas sakė, kad kanclerė „smerkia“ A. Navalno sulaikymą ir laiko tai „įstatymų viršenybės principo pažeidimu“.

Pasak atstovo, Rusija paragino Rusiją „nedelsiant paleisti poną Navalną“.

Pareigūnai sekmadienį sulaikė 44 metų žinomiausią prezidento Vladimiro Putino oponentą Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją, nepaisydamas perspėjimų, kad jis bus areštuotas.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Pasak S. Seiberto, Rusija sulaikė „pasikėsinimo nužudyti cheminiu ginklu auką“, o ne „vykdytoją“. Jis priminė, kad po šio išpuolio A. Navalnas buvo gydomas Vokietijoje.

„Visiškai nepriimtina kaltinti poną Navalną pažeidus lygtinio paleidimo sąlygas tuo metu“, kai jis buvo Vokietijoje, sakė S. Seibertas.

Pasak atstovo, A. Merkel „pakartotinai“ pažymėjo, kad Rusijos elgesys su A. Navalnu „slegia“ Berlyno ir Maskvos santykius.

Tačiau paklausus, ar tai paveiks Berlyno planus tęsti Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projektą „Nord Stream 2“, S. Seibertas atsakė, kad Vokietijos vyriausybės pozicija „nesikeičia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.