Policijos poskyryje surengtame teisme priimtas sprendimas – A. Navalnas areštuotas 30 dienų Opozicionierius ragina Rusijos žmones išeiti protestuoti į gatves

Aleksejaus Navalno atstovas pranešė, Rusijos opozicionierių Chimkų policijos poskyryje surengtame teisme nuspręsta areštuoti 30 dienų, iki vasario 15 d.

 A. Navalnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Navalnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Policijos poskyryje surengtas A. Navalno teismas.
 Policijos poskyryje surengtas A. Navalno teismas.
 Policijos poskyryje surengtas A. Navalno teismas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Policijos poskyryje surengtas A. Navalno teismas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 A. Navalnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Navalnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir J. Navalnaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir J. Navalnaja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir J. Navalnaja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir J. Navalnaja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 18, 2021, 12:16 PM, atnaujinta Jan 19, 2021, 9:16 AM

Opozicionierius paragino Rusijos žmones rengti gatvėse masinius protestus prieš vyriausybę, teismui paskyrus jo areštą po sugrįžimo į Maskvą iš Vokietijos.

„Netylėkite. Priešinkitės. Eikite į gatves“, – 44 metų kovos su korupcija aktyvistas ragino savo vaizdo pranešime, paskelbtame per „YouTube“ iš policijos skyriaus, kur opozicionieriui buvo paskirta kardomoji priemonė po jo sulaikymo sekmadienį viename Maskvos oro uoste.

A. Navalno advokatė Olga Michailova anksčiau pranešė, kad Rusijos opozicionieriui surengtas teismas. Anot advokatės, teismas vyksta Chimkų policijos poskyryje. 

Į šį policijos poskyrį opozicionierius buvo atvežtas iškart po sulaikymo. 

Teismas prasidėti turėjo 12 val. 30 min. Lietuvos laiku, tačiau advokatė apie jį sužinojo likus vos kelioms minutėms iki posėdžio.

Pats A. Navalnas surengtą teismo posėdį policijos poskyryje pavadino pasityčiojimu iš teisėsaugos ir aukščiausio lygio neteisėtumu.

„Nesuprantu, kas vyksta. Prieš minutę buvau išvestas iš kameros susitikti su advokatais. Aš atėjau čia, o čia vyksta Chimkų teismo posėdis. Kai kurie žmonės mane filmuoja, kiti sėdi salėje. Taip vadinamas „atviras“ teismo posėdis, kuriame svarstomas mano arešto klausimas policijos vadovo prašymu“, – kalbėjo A. Navalnas.

Į kambarį buvo įleidžiami tik žurnalistai iš vyriausybę palaikančio bulvarinio leidinio „Life Shot“ ir valstybinio televizijos kanalo „Rossia“, pranešė A. Navalno atstovė.

„Jie (žurnalistai) nėra fiziškai akredituoti, o tai rodo labai keistą šališkumą. Žinoma, aš pasisakau už tai, kad šis procesas būtų kuo skaidresnis, kad visos žiniasklaidos priemonės turėtų galimybę stebėti šį nuostabų absurdą, kuris čia vyksta. Aš noriu, kad būtų įleidžiami tikri žurnalistai, kurie šiuo metu stovi už vartų šaltyje. Jūs negalite, atleiskite, apsimesti, kad taip nevyksta“, – sakė A. Navalnas.

Rusijos vidaus reikalų ministerija tikina, kad teismo posėdis vyksta policijos komisariate, o ne tinkamame teisme neva dėl to, kad A. Navalnas neturi neigiamo COVID-19 testo, atlikto jam sugrįžus iš Vokietijos.

„Siekiant užtikrinti sanitarinę ir epidemiologinę saugą, patekimas į patalpą, kurioje vyksta teismo posėdis, yra ribotas,“ – pridūrė ministerija.

Anksčiau pranešta, kad A. Navalnui neleidžiama bendrauti su savo advokatu, pirmadienį pranešė Kremliaus kritiko advokatė, pareigūnams jį sulaikius Maskvoje.

A. Navalno advokatė O. Michailova radijo stočiai „Echo of Moscow“ sakė, kad jai nebuvo leista pasimatyti su savo klientu, kuris yra sulaikytas netoli oro uosto esančioje policijos nuovadoje.

„Manęs neįleidžia į Chimkų srities policijos departamentą“, – sakė ji.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviterio paskyroje paskelbė, kad du opozicijos lyderio advokatai galėjo įeiti į policijos pastatą, tačiau jiems nebuvo leista susitikti su klientu.

Rusijos užsienio reikalų ministerija kratosi bet kokios kritikos

„Gerbkite tarptautinę teisę, nesibraukite į suverenių valstybių įstatymų leidybą ir rūpinkitės problemomis savo šalyse“, – „Facebook“ rašė ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas išreiškė nuomonę, kad Vakarų valstybių pasipiktinimas dėl A.Navalno sulaikymo turėjo pasitarnauti nukreipiant savo piliečių dėmesį nuo vidaus problemų ir kad Maskva nesijaudina dėl potencialaus pavojaus savo įvaizdžiui.

„Galbūt mes turėtume galvoti apie savo įvaizdį, bet nesame jaunos panelės, einančios į puotą“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Reuters TV“ žurnalistų pakalbinti Maskvos gyventojai neturėjo vieningos nuomonės apie A.Navalno sulaikymą, vieni rodė užuojautą, kiti laikė grįžimą kvailu poelgiu.

„Gal jis ir padarė teisingai grįždamas, pasielgė kaip tikras vyras, – sakė maskvietis Yuris Elizarovas. – Bet iš politinės pusės nieko gero, nes tikriausiai čia niekas artimiausioje ateityje nepasikeis.“

Pareigūnai sulaikė 44 metų žinomiausią prezidento Vladimiro Putino oponentą Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją, nepaisydamas perspėjimų, kad jis bus areštuotas.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

A. Navalnas išgarsėjo prieš dešimtmetį kaip aršus Kremliaus kritikas, o jo įkurtas Kovos su korupcija fondas skelbia antikorupcijos tyrimus, kuriuose neretai atskleidžiamas Rusijos elito prabangus gyvenimo būdas.

A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o po poros dienų komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vakarų ekspertai nustatė, kad Kremliaus kritikas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.