Pirma pasaulyje pagal skiepijimą nuo koronaviruso šalis į tai, kas vyksta už tvoros, numojo ranka

Du jauni vyrai dirba petys į petį toje pačioje mėsinėje, gyvena tame pačiame gyventojų perpildytame mieste. Vienam iš jų pasisekė – jis bus paskiepytas Izraelio COVID-19 skiepijimo programoje. Kitas – ne.

 Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Tarp daugybės Izraelyje nuo COVID-19 paskiepytų gyventojų – ir šalies premjeras B.Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarp daugybės Izraelyje nuo COVID-19 paskiepytų gyventojų – ir šalies premjeras B.Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija yra viena efekyviausių pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai nuo koronaviruso yra apsaugoti gerokai silpniau, nei jų kaimynai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai nuo koronaviruso yra apsaugoti gerokai silpniau, nei jų kaimynai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 18, 2021, 9:57 PM

Jie abu yra palestiniečiai, gyvenantys Kafr Aqabe, nedideliame žemės lopinėlyje, kuris pagal Izraelio įstatymus priklauso Jeruzalės apskričiai, tačiau tarptautinės teisės nuo pat 1967-ųjų, kada buvo atimtas iš Jordanijos, yra laikomas nelegaliai aneksuota teritorija.

Nuo Jeruzalės ši teritorija yra atitverta gigantiška betonine cementine tvora. Žydų kilmės izraeliečiai čia yra reti svečiai, dažniausiai vieninteliai lankytojai – uniformuoti pareigūnai, darantys karinius reidus.

Mahmoudas Oudehas, kaip ir tūkstančiai kitų šio miesto gyventojų, turi palestinietišką tapatybės dokumentą. Jo draugas Ananas abu Aishe'as turi Izraelio pasą, todėl yra laikomas nuolatiniu Jeruzalės gyventoju. Tai jam suteikia teisę būti paskiepytame Izraelio vakcinacijos nuo COVID-19 programoje, kuri yra viena greičiausių visame pasaulyje. Valdžia planuoja paskiepyti visus gyventojus iki kovo pabaigos.

Bet ar tikrai visus? Ne mažiau, kaip 4.5 milijono Vakarų Krante ir Gazoje gyvenančių palestiniečių yra palikti ant ledo. Kol kas nei vienas jų nebuvo paskiepytas. Mažai tikėtina, kad greitu laiku tai įvyks, nes Palestinos teritorijose nevyksta vakcinacijos kampanija.

Taigi, Ananas pripažįsta, kad jei pasiskiepys ir toliau darbuosis kartu su draugu kapodami ožkų ir karvių skerdienas, jausis kaltas.

„Pusė žmonių čia negaus [skiepo], tai ir aš jo neimsiu, kodėl turėčiau juo pasinaudoti, kai visi jie negali? Neimsiu“, – kalbėjo jis CNN.

„Tai – rasizmas“, – pridėjo jo draugas Mahmoudas.

Jungtinių Tautų (JT) ekspertų teigimu, imunizacijos politika, kuri nevienodai vertina turinčiuosius Izraelio pasą ir tuos, kurie jo neturi, yra „nepriimtina“.

JT ekspertų ataskaita pabrėžia, kad nuo 1967 būtent Izraelis yra okupacinė valdžia Gazoje ir Vakarų Krante, todėl yra atsakingas už valdomų teritorijų gyventojų sveikatos apsaugą. Ataskaitoje pridedama, kad Izraelis turėtų vakcinacijos kampaniją pradėti vykdyti ir Gazoje bei Vakarų Krante.

„Ekspertai sako, kad, remiantis Ketvirtąja Ženevos konvencija, Izraelis, kaip okupacinė valdžia, privalo visomis prieinamomis priemonėmis užtikrinti sveikatos apsaugos paslaugas užimtoje teritorijoje. 56 straipsnis įpareigoja Izraelį bendradarbiaujant kartu su vietine valdžia taikyti profilaktines bei prevencines priemones, skirtas užkirsti kelią užkrečiamosioms ligoms ir epidemijoms“, – taip rašoma žmogaus teisių gynėjų pareiškime.

Ten taip pat teigiama, kad „4.5 milijonų palestiniečių bus neapsaugoti ir jautrūs COVID-19, tuo tarpu šalia jų ir tarp jų gyvenantys Izraelio piliečiai bei žydų kilmės naujakuriai bus paskiepyti. Toks nevienodas būtinosios sveikatos apsaugos prieinamumas baisiausios pasaulinės sveikatos krizės įkarštyje yra morališkai ir teisiškai nepriimtinas.“

Visgi, Izraelio vakcinacijos kampanijai pasiekus 20 proc. šalies gyventojų (taip pat ir rytų Jeruzalėje), Izraelio sveikatos ministras Yulis Edelsteinas nesutinka su anksčiau minėtais teiginiais.

„Mūsų skaičiavimai ir planai yra susiję su Izraelio piliečiais. Jei pasieksime tašką, kai šalyje kiekvienas norėjęs pasiskiepyti bus paskiepytas mes su mielu noru pasidalinsime vakcinomis su kaimynais, – CNN pasakojo Y.Edelsteinas. – Šiame etape kalba eina tik apie Izraelio piliečius... Neteko girdėti, kad Izraelis turi pirkti vakcinas dar kam nors.“

Izraelio valdžia beda pirštu į dešimtojo dešimtmečio viduryje su Palestinos Išlasivinimo organizacija pasirašytus Oslo susitarimus, kurių dėka buvo sukurta Palestinos Autonomija (PA). Pirmame iš susitarimų yra nurodyta, kad palestiniečių sveikata yra PA civilinės administracijos atsakomybė.

Ekspertai pripažįsta, kad Oslo susitarimų ir Ženevos konvencijos neatitikimai sudaro galimybes interpretacijos laisvei.

Interviu CNN Y.Edelsteinas sušvelnino situaciją pasukdamas kalbą apie interesus, o ne įsipareigojimus: „Šiuo metu mes negalime tiekti vakcinų, bet puikiai suprantame, kad užtikrinti, jog kai savo pusėje būsime paskiepyti, nekiltų protrūkis Palestinos pusėje, yra Izraelio interesas.“

Mirštamumas nuo koronaviruso Palestinos teritorijose ir rytų Jeruzalėje (1.1 proc.) yra aukštesnis, nei Izraelyje (0.7 proc.). Visgi, netgi ten jis yra žemesnis, nei Jungtinėse Valstijose (1.7 proc.) arba Jungtinėje Karalystėje (2.6 proc.), rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys.

PA sveikatos ministras dr. Mai Al-Kailehas teigia, kad tikisi gauti vakcinų kovo pabaigoje, tačiau jokia konkreti data nėra nustatyta. Ministerija teigia, kad yra susitarta su keturiomis skiepus gaminančiomis kompanijomis dėl kiekio, skirto paskiepyti 70 proc. Palestinos populiacijos, o PSO suteiks dar 20 proc.

Vakarų Kranto Ramalos centrinėje viešojoje ligoninėje medikai dirba kiaurą parą gelbėdami koronaviruso ligonius intensyviosios priežiūros skyriuje. Kaip ir daug kur kitur pasaulyje, pandemijos metu ateina padėti ir nespecialistai. Visgi, po pratęsto karantino, ligonių sumažėjo.

Vyriausiasis chirurgas dr. Wafa Shihadehas su COVID-19 pacientais dirbo ištisus mėnesius. Jis matė, kaip ne vienas kolega suserga šiuo virusu ir užkrečia šeimos narius.

„Mes pradedame jaustis depresyviai niekaip negaudami vakcinų į Palestinos teritoriją, – kalbėjo jis. „Kitoje tvoros pusėje Izraelis... Kiek prisimenu, prieš kelias dienas jie buvo paskiepiję apie 1.6 milijono žmonių, o čia, Palestinoje paskiepytųjų skaičius – lygiai nulis.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.