ES atidėjo susitikimą su JK pasiuntiniu, tęsiantis ginčui dėl diplomatinio statuso

Europos Sąjunga atidėjo pirmąjį aukšto lygio susitikimą su naujuoju Jungtinės Karalystės pasiuntiniu, įsiplieskus ginčui dėl jos atstovo Londone statuso, ketvirtadienį informavo vienas ES pareigūnas.

Londonas.<br> Lietuvos ryto archyvo nuotr.
Londonas.<br> Lietuvos ryto archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 3:55 PM

Kilus naujai konfrontacijai, aštrinančiai santykius po „Brexit“, Briuselis piktinasi, kad Britanija atsisako suteikti visavertį diplomatinį statusą Bendrijos ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje.

Minėtas ES pareigūnas pažymėjo, kad ketvirtadienį turėjęs įvykti naujojo Jungtinės Karalystės atstovo Briuselyje Lindsay Croisdale-Appleby ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio biuro vadovo susitikimas buvo atidėtas.

Tokia žinia nuskambėjo Briuseliui reikalaujant, kad ES pasiuntinys Londone būtų laikomas suverenios valstybės diplomatu, o ne tarptautinės organizacijos pasiuntiniu, turinčiu mažiau privilegijų.

Pirmadienį ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pavadino Jungtinės Karalystės poziciją „nedraugišku signalu“, perspėdamas, kad ginčas kenkia bendradarbiavimo po „Brexit“ perspektyvoms.

ES tvirtina, kad jos atstovas Joao Vale de Almeida turėtų turėti visavertį diplomatinį statusą, kaip 143 kitose valstybėse, kur Bendrija turi savo diplomatines atstovybes.

„Tikimės, kad Jungtinė Karalystė nedelsdama pradės tinkamai elgtis su Europos Sąjungos delegacija“, – pabrėžė J. Borrellis.

Praėjusią savaitę JK užsienio reikalų ministerijos atstovas nesureikšmino nesutarimų šiuo klausimu ir pareiškė, kad tarptautinės organizacijos statusas nepakenks ES darbui Londone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.