Maskvos teismas paliko A. Navalną suimtą

Maskvos srities teismas ketvirtadienį pripažino teisėtu Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui skirtą 30 parų areštą.

 Maskvos srities teismas ketvirtadienį pripažino teisėtu Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui skirtą 30 parų areštą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Maskvos srities teismas ketvirtadienį pripažino teisėtu Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui skirtą 30 parų areštą.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 3:26 PM

44 metų opozicionierius buvo sulaikytas sausio 17 dieną Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Chimkų miesto teismo nutartis pratęsti A. Navalno suėmimą iki 30 parų nekeičiama“, – rašoma apeliacinės instancijos teismo paskelbtame nutarime.

Šis sprendimas reiškia, kad A. Navalnas liks tardymo izoliatoriuje iki vasario 15 dienos. Maskvos srities teismas nerado pagrindo paleisti jį į laisvę, kaip prašė opozicionieriaus advokatai.

A. Navalno gynėjai Maskvos srities teisme tvirtino, kad per pirmos instancijos teismo posėdį, surengtą policijos skyriuje, buvo pažeisti net keli pamatiniai principai: pasitarimų kambario paslaptis, viešumas, teismo nepriklausomumas, taip pat teisė į gynybą bei proceso šalių lygybės principas.

Pats A. Navalnas paragino teismą nedelsiant jį paleisti.

„Čia, visa tai – vienas didelis įstatymo pažeidimas. (...) Tai, kas įvyko, – tiesiog neįmanoma. Pagalvojau, kad tai laida „Išdaiga“. (...) Kaip sulaikytasis gali būti tardymo izoliatoriuje?“ – kalbėjo opozicionierius teismo posėdyje.

Prokuratūros ir policijos atstovai savo ruožtu tvirtino, kad jokių įstatymų pažeidimų A. Navalno atžvilgiu nebuvo padaryta, o policijos pareiškimo nagrinėjimas policijos skyriaus patalpose „neliudija teismo nepriklausomumo sumenkinimo“.

„Pasislėpęs nuo kontrolės ir išvykęs iš gyvenamosios vietos nuteistasis gali būti sulaikytas 48 valandoms. Šis terminas gali būti pratęstas iki 30 parų. (...) Manau, Chimkų miesto teismo nutartis turėtų būti palikta nepakeista“, – sakė prokuroras.

Jis taip pat pažymėjo, kad nesutikimas su teismo sprendimu neliudija jo neteisėtumo.

Chimkų miesto teismas sausio 18 dieną per išvažiuojamąjį posėdį policijos skyriuje nurodė suimti A. Navalną 30 parų.

Pernai gruodžio 29 dieną Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) paskelbė A. Navalno paiešką. Jis kaltinamas pažeidęs 2014 metais paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti šioje institucijoje.

2014 metų gruodžio 30 dieną Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas pripažino A. Navalną ir jo brolį kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A. Navalnui pusketvirtų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir penkerių metų bandomąjį laikotarpį, o jo brolį Olegą pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.