Iš Maskvos į Čečėniją sugrąžinti gėjai – pagrobti: R. Kadyrovas laikosi savo pozicijos

Teisių gynimo grupė „Rossijskaja LGBT-set“ pirmadienį pagrobimu pavadino dviejų gėjų, kurie praėjusią savaitę buvo sulaikyti netoli Maskvos ir išsiųsti atgal į gimtąją Čečėniją, padėtį.

 Iš Maskvos į Čečėniją sugrąžinti gėjai – pagrobti: R. Kadyrovas laikosi savo pozicijos.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Iš Maskvos į Čečėniją sugrąžinti gėjai – pagrobti: R. Kadyrovas laikosi savo pozicijos.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 9:17 PM, atnaujinta Feb 8, 2021, 9:33 PM

Ši nevyriausybinė organizacija pernai birželį padėjo čečėnams Salechui Magamadovui ir Ismailui Isajevui, kuriuos, kaip teigiama, kankino čečėnų specialioji policija, pabėgti iš musulmoniškos Čečėnijos į Žemutinį Naugardą, esantį į šiaurės rytus nuo Maskvos.

Praėjusį ketvirtadienį abu vyrai buvo sulaikyti Žemutiniame Naugarde ir išsiųsti atgal į savo regioną Šiaurės Kaukaze, kur dabar yra sulaikytųjų centre Urus Martano rajone, naujienų agentūrai AFP nurodė „Rossijskaja LGBT-set“.

Organizacijos atstovas Timas Bescvetas sakė, kad policija nepateikė grupės teisininkams bylos medžiagos ir atsisakė patenkinti jų prašymus leisti pasimatyti su sulaikytaisiais.

„Galime pasakyti, kad piliečiai buvo pagrobti“, – AFP sakė organizacijos advokatas Markas Aleksejevas. Jis pridūrė, kad teisėsaugininkų atsisakymas leisti jam pamatyti abu vyrus ir bylos medžiagą yra „neteisėtas“.

Sekmadienį artimas Čečėnijos autoritarinio lyderio Ramzano Kadyrovo padėjėjas Achmedas Dudajevas pareiškė, jog abu sulaikytieji „prisipažino teikę pagalbą“ žmogui iš neteisėtos ginkluotos grupės, kurią kovos su terorizmu pajėgos likvidavo praėjusį mėnesį, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Už tokį kaltinimą gresia įkalinimas iki 15 metų.

M. Aleksejevas pirmadienį atmetė kaltinimus ir sakė, kad valdžia „tyčia skleidžia klaidingą informaciją“ apie šių dviejų jaunų vyrų likimą. Teisininko nuomone, „prisipažinimai tikriausiai buvo išgauti grasinimais ir spaudimu“.

T. Bescvetas sakė, kad S. Magamadovą ir I. Isajevą 2020 metų balandį areštavo ir kankino čečėnų specialioji policija, oficialiai – dėl opozicinio „Telegram“ kanalo, bet iš tikrųjų – dėl jų lytinės orientacijos.

Atstovo teigimu, vaizdo įrašas, kuriame abu sulaikytieji atsiprašo dėl to „Telegram“ kanalo, buvo padarytas priverstinai. Įraše jų taip pat pasakyti žodžiai, kad jie nėra tikri vyrai, paremia tvirtinimus, jog jie yra persekiojami dėl savo orientacijos.

T. Bescvetas taip pat sakė, kad sulaikytieji buvo verčiami išmokti Korano ištraukas, Rusijos ir Čečėnijos himnus.

Čečėnija dėl įtariamo homoseksualių asmenų persekiojimo kritikuojama nuo 2017 metų, kai pasirodė pareiškimų apie teisėsaugininkų vykdytus kankinimus.

2019 metais „Rossijskaja LGBT-set“ pranešė apie antrą gėjų persekiojimo bangą šioje neramioje respublikoje, įskaitant du nužudymus.

Čečėnų pareigūnai tokius pranešimus paprastai atmeta kaip „išgalvotus“, o R. Kadyrovas teigia, kad visi iki vieno regiono gyventojai yra heteroseksualūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.