Mianmaro sostinėje policija protestuotojus apšaudė guminėmis kulkomis Naujoji Zelandija įšaldo politinius ir karinius ryšius su Mianmaru dėl įvykusio perversmo

Mianmaro sostinėje Neipide policija antradienį apšaudė guminėmis kulkomis demonstrantus, protestuojančius prieš šalyje įvykusį karinį perversmą, sakė įvykių liudininkai ir vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Protestuotojai nešė plakatus su užrašais „Norime savo lyderio“, omenyje turint Aung San Suu Kyi, ir „Jokios diktatūros“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestuotojai nešė plakatus su užrašais „Norime savo lyderio“, omenyje turint Aung San Suu Kyi, ir „Jokios diktatūros“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 8:10 AM, atnaujinta Feb 9, 2021, 11:07 AM

Mianmare daugybė protestuotojų nepaisė naujo kariškių draudimo rengti demonstracijas ir antradienį išėjo į gatves ketvirtą dieną iš eilės, tarptautinei bendruomenei pasmerkus pučą šioje šalyje, per kurį buvo nuversta ir suimta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

Kariškiai taip pat uždraudė daugiau kaip penkių žmonių susirinkimus dalyje šalies prekybos sostinės Jangono ir kitose šalies vietose, kur savaitgalį ir pirmadienį vyko didelės demonstracijos.

Neipide – atokiame regione esančioje sostinėje, specialiai pastatytoje ankstesnio karinio režimo – policija šaudė į protestuotojus guminėmis kulkomis. Kiek anksčiau minia buvo vaikoma vandens patrankos čiurkšlėmis.

„Jie kelis kartus perspėdami iššovė į orą, paskui šaudė [į protestuotojus] guminėmis kulkomis“, – AFP sakė vienas gyventojas ir pridūrė matę sužeistų žmonių.

Incidento vietoje buvęs AFP žurnalistas patvirtino, kad per demonstraciją buvo šaudoma.

Antrajame pagal dydį šalies mieste Mandalėjuje policija vaikė demonstrantus ašarinėmis dujomis.

Matydamas šimtus tūkstančių žmonių, protestuojančių prieš praeitą savaitę įvykdytą perversmą, chuntos vadas generolas Minas Aungas Hlaingas pirmadienį vakare pasakė kalbą per televiziją, gindamas sprendimą užgrobti valdžią.

Be to, protestų pagrindiniuose židiniuose buvo įvesta naktinė komendanto valanda.

Protestuotojai nešė plakatus su šūkiais prieš perversmą.

Jangono San Čaungo rajone – vienoje iš vietų, kur buvo uždrausti dideli sambūriai – pagrindine gatve žygiavo daugybė mokytojų, demonstravusių protestų simbolį – iškeltus tris pirštus.

„Nesijaudiname dėl jų perspėjimo. Štai kodėl šiandien išėjome. Negalime priimti jų pateisinimo, kad esą buvo klastojami rinkimai. Mes nenorime jokios karinės diktatūros“, – naujienų agentūrai AFP sakė mokytojas Theinas Winas Soe (Teinas Vinas So).

Kaimyniniame Kamajuto rajone, kuriame irgi buvo uždrausti sambūriai, į gatves išėjo šimtai dainuojančių ir plakatais mojuojančių protestuotojų.

Neipide policija kelis kartus paleido vandens patrankos čiurkšles į protestuotojų būrį, bet šie atsilaikė ir atsisakė trauktis.

„Baikite karinę diktatūrą“, – skandavo minia.

Naujoji Zelandija įšaldo politinius ir karinius ryšius su Mianmaru dėl įvykusio perversmo

Naujoji Zelandija antradienį paskelbė įšaldanti aukšto lygio karinius ir politinius ryšius su Mianmaru, atlikdama pirmąjį svarbų tarptautinį žingsnį izoliuoti šios šalies chuntą po praeitą savaitę įvykusio perversmo.

Premjerė Jacinda Ardern paragino tarptautinę bendruomenę „griežtai pasmerkti, ką matome vykstant Mianmare“.

„Daug metų buvo sunkiai dirbama kuriant demokratiją Mianmare, ir manau, kad kiekvienas Naujosios Zelandijos žmogus bus apimtas sielvarto, pamatęs, ką stebėjome pastarosiomis dienomis vadovaujant kariškiams“, – sakė ji.

„Mūsų stipri žinia – kad čia, Naujojoje Zelandijoje, darysime viską, ką galime“, – pabrėžė vyriausybės vadovė.

 

J. Ardern nurodė, kad tarp šių priemonių bus draudimas atvykti kai kuriems aukšto rango Mianmaro kariuomenės veikėjams.

Mianmaro kariuomenė praeitą savaitę areštavo civilinę lyderę Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) narių, užbaigdama dešimtmetį trukusį civilinį valdymą.

J. Ardern sakė, kad Naujoji Zelandija prašys Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą surengti specialų posėdį padėčiai Mianmare aptarti.

Ji pridūrė, kad Naujosios Zelandijos pagalbos Mianmarui programos, kurių vertė – apie 42 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (25 mln. eurų), bus tęsiamos, tačiau įvedant saugiklius, kad jų nauda netektų kariškiams ir kad chunta neperimtų jų kontrolės.

„Labai atsargiai vertinome, kokią pagalbą ir vystymo darbą ten atliekame, kad neparemtume šio režimo“, – aiškino premjerė.

J. Ardern pripažino, kad Naujoji Zelandija turi mažai svertų spausti Mianmaro kariškius, bet nurodė, kad Aung San Suu Kyi per ankstesnius susitikimus yra asmeniškai jai padėkojusi už Velingtono pagalbą per šalies perėjimą prie demokratijos.

„Gali atrodyti, kad Naujosios Zelandijos pozicija šiuo atžvilgiu nėra labai reikšminga, per vieną vėliausių progų, kai turėjau galimybę susitikti ir pasikalbėti su Aung San Suu Kyi, ji konkrečiai paminėjo kai kuriuos mūsų Naujosios Zelandijos atstovus Mianmare“, – sakė J. Ardern.

„Jie buvo labai vertinami ir gerbiami, ir manau, tai atliko išties konstruktyvų vaidmenį Mianmarui ir jų perėjimui kritiniu metu“, – pridūrė ji.

Chunta praeitą savaitę vieneriems metams perimanti šalies valdymą nepaprastosiomis sąlygomis ir pažadėjo vėliau surengti naujus rinkimus, bet nenurodė jokių konkrečių datų.

Tokiu būdu buvo užbaigtas 10 metų trukęs Mianmaro demokratijos eksperimentas po beveik 50 metų trukusio kariškių valdymo.

Generolai teisino sprendimą įvykdyti perversmą, tvirtindami, kad lapkritį vykę rinkimai, kuriuos triuškinamai laimėjo NLD, buvo klastojami.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministrė Nanaia Mahuta atmetė įtarimus sukčiavimu.

„Nepripažįstame kariuomenės vadovaujamos vyriausybės teisėtumo ir raginame kariškius nedelsiant paleisti visus suimtus politinius lyderius ir atkurti civilinį valdymą“, – sakoma jos pranešime.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.