Naujuoju Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroru išrinktas teisininkas K. Khanas

Šalys, kurios yra patvirtinusios Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) statutą, penktadienį šios institucijos prokuroru išsirinko Jungtinės Karalystės (JK) teisininką Karimą Khaną. Naujasis TBT prokuroras pareigas eiti pradės birželio 16 d., jo kadencija turėtų trukti devynerius metus, skelbia „Reuters“.

Britų advokatas K. Khanas yra žinomas kaip Jungtinių Tautų (JT) specialiosios tyrėjų komandos, tiriančios „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės nusikaltimus Irake, vadovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Britų advokatas K. Khanas yra žinomas kaip Jungtinių Tautų (JT) specialiosios tyrėjų komandos, tiriančios „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės nusikaltimus Irake, vadovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-13 09:36

Slapto balsavimo metu K. Khanas sulaukė daugiau palaikymo nei kiti trys kandidatai, jis pakeis TBT prokurorės pareigas einančią Fatou Bensoudą. Prieš beveik 20 metų pradėjęs veikti Hagoje įsikūręs teismas, apimantis 123 nares, nagrinėja karo nusikaltimus, nusikaltimus žmonijai, genocidą bei agresijos nusikaltimus.

Britų advokatas K. Khanas yra žinomas kaip Jungtinių Tautų (JT) specialiosios tyrėjų komandos, tiriančios „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės nusikaltimus Irake, vadovas.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pernai TBT darbuotojams, įskaitant ir F. Bensoudą, įvedė sankcijų dėl to, kad prokurorės biuras ėmėsi tyrimo dėl galimų karo nusikaltimų Afganistane, kuriuos galimai vykdė ir JAV pajėgos. JAV nėra TBT narės.

Naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracija žada persvarstyti TBT pareigūnams įvestas sankcijas, praėjusį mėnesį teigė valstybės departamento atstovas.

Praėjusią savaitę TBT paskelbė turįs galią vykdyti teisingumą dėl karo nusikaltimų Palestinos teritorijoje. Tai gali paskatinti tyrimą, kuriam prieštaraus TBT nepriklausančios šalys Izraelis ir JAV.

Vienas pirmųjų klausimų, kuriuos turės svarstyti K. Khanas, – nutarimas, ar vykdyti išsamų tyrimą palestiniečių teritorijose. Prokurorės F. Bensoudos teigimu, yra pagrindo teigti, kad šiose teritorijose karo nusikaltimus galimai vykdžiusios ir Izraelio pajėgos, ir palestiniečių ginkluotos grupės.

„K. Khano didelė patirtis tarptautinės teisės srityje bus lemiama, siekiant užtikrinti, kad su žiauriausiais nusikaltimais siejami asmenys atsakytų už savo veiksmus ir taip būtų atkurtas teisingumas nukentėjusiųjų atžvilgiu“, – tviterio paskyroje rašė JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti