Trečia partija Amerikoje? Dalis respublikonų prakalbo apie judėjimo be D. Trumpo steigimą

Dešimtys buvusių JAV respublikonų partijos narių nemano, kad partija yra pakankamai stipri atsispirti buvusio prezidento Donaldo Trumpo įtakai ir atsiriboti nuo jo pastangų paveikti demokratinę šalies sistemą. Šiose gretose vis garsiau kalbama apie atsiskyrimą nuo ir naujos centro dešiniosios partijos kūrimą. Tai naujienų agentūrai „Reuters“ pasakojo keturi į šias diskusijas įsitraukę asmenys.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas iš judėjimo iniciatorių Evanas McMullinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vienas iš judėjimo iniciatorių Evanas McMullinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Respublikonų partijoje dalis narių vis dar aklai palaiko D.Trumpą. Sąmokslo teorijų platintoja Marjorie Taylor Greene – viena iš jų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Respublikonų partijoje dalis narių vis dar aklai palaiko D.Trumpą. Sąmokslo teorijų platintoja Marjorie Taylor Greene – viena iš jų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 14, 2021, 10:21 PM

Šaltiniai pasakoja, kad šioje ansktyvojoje diskusijų fazėje dalyvauja buvę išrinkti respublikonai, buvę prezidentų Ronaldo Reagano, George'o H.W. Busho, George'o W. Busho ir D. Trumpo administracijų pareigūnai, taip pat kadencijas baigę ambasadoriai respublikonai bei šios partijos strategai.

Praėjusį penktadienį daugiau, nei 120 jų sušaukė diskusiją „Zoom“ platformoje, kur aptarė galimą atskilimą nuo partijos. Ši nauja grupė siektų remtis „principingu konservatizmu“, kurio pagrindas – pagarba Konstitucijai bei teisės viršenybei. Būtent šie principai, jų teigimu, buvo nušluoti D.Trumpo pastangomis.

Grupė planuoja siūlyti savo kandidatus kai kuriuose rinkimuose, tačiau taip pat ir padėti kitiems centro dešinės pažiūras išreiškiantiems kandidatams, nesvarbu, ar jie respublikonai, ar demokratai, ar nepriklauso jokiai partijai.

„Zoom“ susirinkimo vienas iš iniciatorių buvo Evanas McMullinas – buvęs Atstovų rūmų respublikonų konferencijos vyriausiasis vadovas politikos klausimais, kandidatavęs kaip nepriklausomas kandidatas 2016 prezidento rinkimuose. Jis pasakojo „Reuters“, kad kartu su juo susirinkimą vedė buvę aukšti pareigūnai, susirūpinę dėl D. Trumpo spaudimo respublikonams bei partijos pastūmėjimo į necivilizuotumą.

Dar trys asmenys, kurie nepanoro atskleisti savo tapatybės, patvirtino, kad diskusija vyko ir kad yra idėjų kurti atskalūnų partiją.

Video diskusijoje dalyvavo tokie asmenys, kaip D. Trumpo paskirtas Tėvynės saugumo departamento generalinis patarėjas Johnas Mitnickas, buvęs Kongreso narys Charlie Dentas, D. Trumpo paskirta Tėvynės saugumo departamento štabo viršininko pavaduotoja Elizabeth Neumann bei dar vienas buvęs D.Trumpo saugumo departmento pareigūnas Milesas Tayloras.

Šios kalbos parodo, kad partijos viduje po D.Trumpo nepagrįstų kaltinimų rinkimų klastojimu bei kruvinų riaušių Kapitolijuje įvyko skilimas. Daugelis respublikonų išlieka karštai ištikimi buvusiajam prezidentui, tačiau yra tokių, kurie norėtų pakreipti partiją kita linkme.

Atstovų Rūmai sausio 13 pradėjo apkaltą D.Trumpui. Kaltinimai pateikti dėl sukilimo kurstymo raginant tūkstančius rėmėjų žygiuoti į Kapitolijų tą dieną, kai Kongresas buvo susirinkęs patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę rinkimuose.

Video skambučio dalyviai pasakojo, kad jie buvo ypatingai sunerimę ir nusiminę dėl to, kad daugiau, nei pusė respublikonų Kongrese – 8 senatoriai bei 139 atstovai – balsavo prieš J.Bideno pergalės patvirtinimą vos praėjus kelioms valandoms po Kapitolijaus šturmo.

Be to, dauguma senatorių respublikonų pasakė, kad šios savaitės apkaltos teisme jie nepalaikys D.Trumpo nuteisimo.

„Didelė dalis respublikonų partijos radikalizuojasi ir kelia pavojų Amerikos demokratijai, – teigė E.McMullin. – Partija turi arba grįžti prie tiesos, sveiko proto ir kitų jos kertinių idealų, arba turi būti sukurta kažkas naujo.“

„Tie nevykėliai“

paklaustas apie trečiosios partijos kūrimo diskusijas, D.Trumpo atstovas Jasonas Milleris pasakė: „Tie nevykėliai jau paliko respublikonų partiją kai balsavo už Joe Bideną.“

Praėjusį mėnesį kanalui „Fox News“ respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkė Ronna McDaniel pasakė: „ Jei toliau pulsime vieni kitus ir po kiekvieno nesutarimo mūsų partijos viduje puldinėsime kitus respublikonus, apie pergalę 2022 rinkimuose galime tik pasvajoti.“

„Vienintelis būdas laimėti – tai laikytis išvien“, – sakė ji.

J.Bidenas ir Baltieji Rūmai ne iškart sutiko duoti komentarą.

E.McMullinas pasakoja, kad vos kiek daugiau, nei 40 proc. praėjusios savaitės „Zoom“ susirinkimo dalyvių palaiko atsiskyrimo ir naujos partijos kūrimo idėją. Kitas diskusijoje svarstytas variantas – suformuoti „frakciją“, kuri veiktų arba dabartinės respublikonų partijos viduje, arba atskirai nuo jos.

Tarp svarstomų naujosios partijos pavadinimo variantų yra Principingumo partija bei Centro dešinės partija. Jei visi būtų pasirinkta formuoti frakciją, jos pavadinimas galėtų būti Centro dešinės respublikonai.

Iniciatoriai puikiai žino, kad JAV politinėje arenoje pilna nesėkmingų bandymų įkurti naujas nacionalines partijas pavyzdžių.

Visgi, vienas iš dalyvių teigia, kad „šiandien poreikis naujai politinei partijai yra daug stipresnis, nei man kada teko gyvenime matyti.“

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.