Baltarusijos prokurorai paprašė dvejiems metams įkalinti dvi žurnalistes protestų byloje

Baltarusijos prokurorai trečiadienį paprašė skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmes dviem žurnalistėms, kaltinamoms antivyriausybinių protestų organizavimu, nepaisydami opozicijos ir Vakarų valstybių raginimų jas paleisti.

 Baltarusija. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusija. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusija. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusija. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2021, 2:33 PM

Toks prašymas teismui buvo pateiktas autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai tęsiant griežtą susidorojimą su savo kritikais. Šalies teisėsauga rengia reidus žurnalistų ir teisių gynėjų biuruose, taip pat kelia bylas A. Lukašenkos oponentams.

Dvi Lenkijoje įsikūrusios opozicinės televizijos „Belsat“ žurnalistės buvo sulaikytos lapkričio mėnesį, kai filmavo mitingą vienam nužudytam antivyriausybiniam protestuotojui palaikyti.

27 metų Kaciaryna Bachvalava ir Darja Čulcova kaltinamos „viešąją tvarką šiurkščiai pažeidžiančių protestų organizavimu ir rengimu“ – už tokį nusikaltimą joms gali grėsti iki trejų metų laisvės atėmimo.

Per trečiadienį surengtą trečią teismo posėdį sostinėje Minske prokurorai paprašė pasiųsti kaltinamąsias už grotų dvejiems metams.

Per anksčiau šį mėnesį įvykusius teismo posėdžius abi žurnalistės nepripažino savo kaltės, o prokurorai tvirtino, kad jos savo reportažu ragino žmones dalyvauti masiniame renginyje.

Bylą kritikuoja spaudos laisvės ir žmogaus teisių organizacijos, o Vakarų šalių diplomatai smerkia šį teismo procesą.

A. Lukašenka, kuris Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo du dešimtmečius, buvo paskelbtas pernai rugpjūtį surengtų rinkimų nugalėtoju, bet tai išprovokavo protestus, kurie tęsiasi jau pusę metų. Opozicija ir Vakarai laiko tą balsavimą suklastotu.

Minsko režimas ėmė malšinti tas demonstracijas, per kurias žuvo mažiausiai keturi žmonės, tūkstančiai atsidūrė už grotų, o dar šimtai teigia, jog buvo kankinami sulaikymo vietose.

Trečiadienio teismo posėdžio išvakarėse milicijai atliko kratas dešimčių žurnalistų, žmogaus teisių aktyvistų ir profesinių sąjungų narių namuose.

Baltarusija griežtai dorojasi su nepriklausoma žiniasklaida: pernai žurnalistai buvo sulaikyti 477 kartus, nurodo Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA). Keliems sulaikytiesiems buvo iškeltos baudžiamosios bylos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų