Gruzijos premjeras G. Gacharija paskelbė atsistatydinantis

Gruzijos ministras pirmininkas Georgijus Gacharija ketvirtadienį paskelbė, kad atsistatydina iš savo posto dėl planų įvykdyti teismo sprendimą dėl opozicinės partijos „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ lyderio Nikanoro Melijos sulaikymo.

Sakartvelo ministras pirmininkas Georgijus Gacharija ketvirtadienį paskelbė, kad atsistatydina iš savo posto.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Sakartvelo ministras pirmininkas Georgijus Gacharija ketvirtadienį paskelbė, kad atsistatydina iš savo posto.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-18 09:38, atnaujinta 2021-02-18 12:21

Pasak jo, tai kelia politinės krizės eskalavimo riziką Sakartvele.

„Deja, mūsų komandoje man nepavyko pasiekti sutarimo dėl teismo sprendimo dėl Nikanoro Melijos sulaikymo vykdymo, ir aš priėmiau sprendimą atsistatydinti iš pareigų. Esu tikras, kad didžiausia rizika mūsų šaliai, jos ateičiai ir ekonominei plėtrai yra mūsų poliarizacija ir konfrontacija tarp mūsų“, – Tbilisyje kalbėjo G. Gacharija.

Jis pridūrė, kad teismo sprendimo vykdymas N. Melijos atžvilgiu šiuo metu kelia pavojų daugelio žmonių saugumui, todėl tai turėtų būti daroma tik tada, kai bus atsikratyta visų rizikų.

Anksčiau ketvirtadienį policijos pareigūnams nepavyko patekti į opozicinės partijos „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ biurą Tbilisyje, kur šiuo metu yra N. Melija.

Remiantis Gruzijos žiniasklaidos pranešimais, „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ biure yra apie 200 žmonių, įskaitant kitų opozicinių partijų lyderius.

„Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderis teigė atsisakąs savanoriškai vykdyti teismo sprendimą dėl jo arešto.

Išvakarėse Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti N. Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą.

Prieš dvejus metus teismas įpareigojo deputato teisinės neliečiamybės netekusį „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderį sumokėti 30 tūkst. larių (apie 7,5 tūkst. eurų) užstatą ir nurodė jam nuolat nešioti elektroninę stebėjimo priemonę – apyrankę, vykstant ikiteisminiam tyrimui byloje dėl 2019 metų birželio 20 dieną vykusių neramumų, kai šimtai radikaliai nusiteikusių opozicionierių pabandė įsiveržti į parlamentą, organizavimo.

Pernai spalį N. Melija vėl buvo išrinktas į parlamentą. Viename iš opozicijos mitingų lapkričio 1 dieną jis viešai nusiėmė elektroninę apyrankę ir sviedė ją miniai. Dėl šių veiksmų teismas lapkritį peržiūrėjo ankstesnį sprendimą ir padidino užstatą dar 40 tūkst. larių (apie 10 tūkst. eurų). Teismas įpareigojo N. Meliją sumokėti užstatą per 50 dienų. „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderis teismo sprendimo neįvykdė.

Gruzijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį paragino opozicijos šalininkus netrukdyti sulaikyti N. Melijos.

Tačiau netrukus po G. Gacharijos pareiškimo Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad policijos operacija N. Melijai sulaikyti sustabdyta.

„Pavojinga trajektorija“

N. Melija, kuriam gresia iki devynerių metų nelaisvės, jei bus pripažintas kaltu dėl masinių neramumų organizavimo per antivyriausybinius protestus 2019 metais, kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Bandymas suimti N. Meliją, vadovaujantį didžiausiai opozicinei politinei jėgai šalyje, padidino statymus politinėje krizėje, kuri Sakartvelą krečią nuo pernai spalį vykusių parlamento rinkimų.

Opozicija laiko suklastotais spalio 31 dieną vykusius parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Beveik visų opozicinių partijų lyderiai trečiadienį prieš teismo posėdį susirinko prie „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ būstinės Tbilisyje, žadėdami sutrukdyti policijai, jei bus mėginama suimti N. Meliją.

Sakartvelo televizijos kanalai trečiadienį vakare parodė filmuotą medžiagą, kurioje buvo matyti netoli „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ būstinės telkiama riaušių policija.

Prieš teismą išplatintame pareiškime Europos Sąjungos ambasadorius Sakartvele aplinkybes, susijusias su N. Melijos baudžiamuoju persekiojimu, pavadino „pavojinga trajektorija Sakartvelui ir Sakartvelo demokratijai“.

JAV ambasada Tbilisyje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad krizė „turi būti išspręsta taikiai“, ir paragino tiek vyriausybę, tiek opoziciją elgtis santūriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.