Be teismo įkalintos princesės gyvenimas auksiniame narvelyje: tapo savo tėvo įkaite

Princesės Latifos sulaikymo istorijoje paaiškėjo naujų detalių. Iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) mėginusi pabėgti moteris buvo sugrąžinta namo. Jungtinės Tautos pareiškė pradėsiančios aiškintis situaciją.

Žmogaus teisių gynėjai reikalauja paleisti lyg narvelyje uždarytą Latifą.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Žmogaus teisių gynėjai reikalauja paleisti lyg narvelyje uždarytą Latifą.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Slapta padarytuose vaizdo įrašuose, kuriais moteris pasidalijo su BBC, ji teigė, kad baiminasi dėl savo gyvybės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Slapta padarytuose vaizdo įrašuose, kuriais moteris pasidalijo su BBC, ji teigė, kad baiminasi dėl savo gyvybės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Princesė Latifa (kairėje), užfiksuota šioje 2018 metais darytoje nuotraukoje, su buvusia Airijos vadove Mary Robinson.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Princesė Latifa (kairėje), užfiksuota šioje 2018 metais darytoje nuotraukoje, su buvusia Airijos vadove Mary Robinson.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2021, 9:38 PM

Dabar 35 metų Latifa bin Mohammed al-Maktoum, JAE premjero ir Dubajaus vadovo Mohammedo bin Rashido al-Maktoumo duktė, savo gyvenimą prilygino įkalinimui, todėl net 7 metus planavo pabėgimą.

Pasprukti iš Dubajaus princesei Latifai 2018 metų vasarį padėjo draugai – buvęs šnipas iš Prancūzijos Herve Jaubert’as ir kovos menų trenerė suomė Tiina Jauhiainen. Jachtą plukdė filipiniečių įgula, kuri tikėjosi padėti moteriai pradėti naują gyvenimą.

Princesė tikėjosi laivais ir lėktuvais pasiekti JAV, kur būtų prašiusi prieglobsčio. Bet misija žlugo, o princesė Latifa buvo sugrąžinta į JAE. Dabar moteris tvirtina, kad yra savo tėvo įkaitė.

Slapta padarytuose vaizdo įrašuose, kuriais moteris pasidalijo su BBC, ji teigė, kad baiminasi dėl savo gyvybės.

„Aš negaliu vairuoti. Aš negaliu keliauti. Aš visiškai negaliu palikti Dubajaus“, – prieš pabėgimą padarytame vaizdo įraše kalbėjo Latifa.

Sugauta princesė neturėjo jokių ryšio priemonių, bet po metų jai buvo duotas telefonas. Juo moteris slapta tualete padarė vaizdo įrašus, kuriuose atskleidė nepavykusios pabėgimo operacijos detales.

„Aš kovojau, tačiau prie manęs priėjo vyras su adata ir kažką sušvirkštė man į ranką“, – pasakojo moteris, kurią tuo metu buvo sučiupę Indijos karinio jūrų laivyno pareigūnai.

Vėliau ji buvo perduota JAE specialiųjų tarnybų atstovams.

„Jis mane pakėlė, aš spardžiausi, bet vyras buvo už mane keliskart didesnis. Aš jam kandau iš visų jėgų į ranką – mane laikantis vyras sušuko“, – teigė Latifa.

Po to jai buvo suleista raminamųjų ir ji nuskraidinta atgal į Dubajų.

„Buvau labai liūdna. Tiek metų dirbau dėl savo laisvės ir to nebeliko. Taip ir gyvenu nuo to laiko – viena. Be medicininės pagalbos, be teismo, be kaltinimų“, – pasakojo moteris.

Vienintelis momentas, kuris įrodė, kad princesė Latifa yra gyva, buvo 2018 m. gruodį, kai buvusiai JT vyriausiajai žmogaus teisių komisarei Mary Robinson buvo leista susitikti su princese. JAE teigė, kad jos buvo paprašyta „padėti išspręsti šeimos dilemą“.

Anot M.Robinson, princesė Latifa susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis, jai yra teikiama „psichiatrinė pagalba“. Bet daugiau jokių detalių apie Dubajaus valdytojo dukters būklę ji nepateikė.

Pati princesė Latifa naujuose vaizdo įrašuose tvirtina, kad net nežinojo, jog bendrauja su buvusia JT vyriausiąja žmogaus teisių komisare, – moterys bendravo apie aplinkosaugą, šuolius parašiutais ir M.Robinson rašomą knygą.

„Apie mane nebuvo užsiminta nė žodžiu. Mano atvejo mes net neaptarėme“, – tvirtino Latifa.

Pati M.Robinson dabar taip pat paskelbė, kad apie pabėgimą kalbos nebuvo ir asmeninio susitikimo su princese be pašalinių akių ji organizuoti nebandė.

Dabar JT žmogaus teisių gynėjai žada apklausti JAE valdininkus apie princesės Latifos įkalinimą, tačiau vargu ar tai padės moteriai kada nors išvysti laisvę.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.