D. Trumpas kitą savaitę planuoja pirmą viešą kalbą po valdžios perdavimo

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas kitą savaitę pirmą kartą nuo valdžios perdavimo ketina pasakyti viešą kalbą.

D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-21 11:09, atnaujinta 2021-02-21 13:09

CNN, „The New York Times“, „Politico“ ir kitos JAV žiniasklaidos priemonės cituoja D. Trumpui artimus anoniminius šaltinius, kurie patvirtino, jog buvęs lyderis planuoja pasakyti kalbą Floridos valstijos Orlando mieste vyksiančioje Konservatorių politinių veiksmų konferencijoje (CPAC).

„Politico“ šaltinis teigia, kad vasario 28 d. numatytoje kalboje D. Trumpas aptars „Respublikonų partijos ateitį ir konservatyvųjį judėjimą“.

CPAC interneto svetainėje nurodoma, kad be D. Trumpo renginio metu kalbės dar keli konservatyvūs jo sąjungininkai, pavyzdžiui, buvęs valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, buvęs JAV ambasadorius Vokietijoje Richardas Grenellis ir buvusi Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders.

Paskutinį kartą prieš minią buvęs 74 metų amžiaus prezidentas kalbėjo šių metų sausio 6 dieną, iškart po to, kai gyvybių pareikalavusio šturmo metu jo rėmėjai nusiaubė Kapitolijų.

Eksprezidentas taip pat turėtų ginčyti dabartinio prezidento Joe Bideno „katastrofišką amnestijos ir sienų politiką“.

D. Trumpas, kuriam buvo surengta precedento neturinti antra apkalta už jo vaidmenį kurstant JAV Kapitolijaus užpuolimą sausio 6 dieną, vis dėlto išlieka didelė JAV politikos jėga.

Trys ketvirtadaliai respublikonų nori, kad D. Trumpas vaidintų svarbų vaidmenį partijoje, rodo šią savaitę atlikta Kvinipiakų universiteto apklausa.

Po to, kai sausio 20-ąją nenoromis išvyko iš Baltųjų rūmų ir nusileido J. Bidenui, nors nuolat kartojo savo nepagrįstus pareiškimus, kad iš jo buvo pavogta rinkimų pergalė, D. Trumpas laiką leidžia savo privačiame kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje.

Netekęs savo „megafono“ tviterio jis šią savaitę dalyvavo jam palankiose kabelinių televizijų programose. Kraštutinių dešiniųjų kanalui „Newsmax“ jis kalbėjo apie galimybę ateityje vėl siekti politinio posto.

„Dar nepasakysiu, bet turime milžinišką paramą. Ir aš matau apklausų skaičius, kurie yra labai aukšti. – kalbėjo D. Trumpas. – Tarkim, kažkam surengiama apkalta – paprastai tavo skaičiai smuktų, jie subliūkštų kaip balionas. Tačiau skaičiai labai geri, labai aukšti.“

Galbūt pateikdamas užuominą, ko galima tikėtis per CPAC, D. Trumpas antradienį paskelbė pareiškimą, kuriuo užsipuolė Senato respublikonų mažumos lyderį Mitchą McConnellą, kuris griežtai priekaištavo buvusiam prezidentui, nors balsavo už jo išteisinimą dėl maišto kurstymo.

„Respublikonų partija niekada nebegalės būti gerbiama ar stipri su tokiais politiniais „lyderiais“ kaip senatorius Mitchas McConnellas, – sakoma D. Trumpo pareiškime. – Mitchas yra paniuręs, piktas ir nesišypsantis politikierius, ir jei respublikonų senatoriai liks su juo, jie ir vėl nelaimės.“

J. Bidenas, kuris stengiasi kovoti su COVID-19 pandemija ir ekonomine krize, vengia kalbėti apie D. Trumpą ir sykį jį pavadino „tuo buvusiu žmogumi“.

Jo Demokratų partijos nariai Kongrese pristatė įstatymo projektą, kuriuo būtų atvertas kelias į pilietybę 11 mln. dokumentų neturinčių imigrantų. Tai panaikintų griežtą D. Trumpo politiką.

Kažkiek prieglobsčio prašytojų, daugiausia iš Centrinės Amerikos, kurie valdant D. Trumpui buvo priversti laukti Meksikoje, nagrinėjant jų paraiškas taip pat pradėjo atvykti į JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.