Netikėtas „Amnesty International“ sprendimas dėl A. Navalno sukėlė skandalą: atsisako vadinti „sąžinės kaliniu“

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atšaukė sprendimą Aleksejų Navalną laikyti „sąžinės kaliniu“, rašo portalas „Mediazona“.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atšaukė sprendimą Aleksejų Navalną laikyti sąžinės kaliniu, rašo portalas „Mediazona“.  <br>AP/Scanpix nuotr.
Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atšaukė sprendimą Aleksejų Navalną laikyti sąžinės kaliniu, rašo portalas „Mediazona“.  <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-24 11:59, atnaujinta 2021-02-24 12:01

„Taip, mes daugiau nenaudosime frazės „sąžinės kalinys“ kalbėdami apie jį, nes mūsų Teisės ir politikos skyrius, išnagrinėjęs A. Navalno pasisakymus XXI a. pirmojo dešimtmečio viduryje, priėmė išvadą, kad jie primena neapykantos kalbą, – aiškino organizacijos žiniasklaidos atstovas Rytų Europoje ir Vidurinėje Azijoje Aleksandras Artemjevas. – Tačiau mūsų reikalavimas nedelsiant jį paleisti ir toliau lieka galiojantis, nes jis yra teisiamas dėl politinių priežasčių.“

A.Artemjevas pabrėžė, kad žmogaus teisių gynėjai „susidarė įspūdį, kad prašymai ištirti A.Navalno buvo koordinuotos kampanijos, skirtos jį diskredituoti kitose šalyse, dalis.“

Jis taip pat teigia, kad „Amnesty International“ ir toliau rinks parašus peticijai, kuria reikalaujama paleisti A.Navalną.

„Mediazona“ šaltinis organizacijoje sakė, kad „žmonės, dirbantys „Russia Today“ (RT) kanale įvairiose šalyse“, gali būti prisidėję prie šios kampanijos.

Jis pabrėžė, kad mažiausiai dviejų autorių laiškai, kurie buvo atsiųsti „Amnesty International“, nukreipė į „Twitter“ pranešimą, rašytą RT žurnalistės Katios Kazbek, kuriame ji A.Navalną „atskleidė“ kaip nacionalistą ir rasistą.

„Jeigu ši informacija yra teisinga, ji šokiruoja. „Amnesty International“ turėtų būti gėda. A. Navalnas nebėra laikomas „sąžinės kaliniu“, nes dabar jo požiūriai vadinami „neapykantą kurstančiomis kalbomis“? Visai pamiršau, kad tik socialinei ir rasinei neteisybei neabejingi žmonės gali būti persekiojami“, – tviteryje rašo Rusijos ekspertas Markas Galeotti.

Tuo metu Hudsono instituto ekspertas Nate’as Sibley šį sprendimą vadina negarbe „Amnesty International“ ir patikimumo praradimu.

„Organizacijos vadovybė yra nepasiruošusi kovoti su tokiais režimais kaip V. Putino, jeigu mano, kad toks sprendimas šiuo metu yra tinkamas, veiksmingas ar kažkokiu būdu teisingas moraliniu požiūriu“, – rašė Hudsono instituto ekspertas Nate’as Sibley.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.