Garsaus narkotikų barono El Chapo žmona – teisiamųjų suole: galvojo, kad yra neliečiama

JAV teisėsaugininkai sulaikė buvusio narkotikų barono Joaquino Guzmano-El Chapo žmoną Emmą. Moteris iš karto sulaukė kaltinimų narkotikų platinimu ir pagalba sutuoktiniui pabėgti iš kalėjimo.

Vyro teismo procese kiekvieną dieną lankiusis E.Coronel dabar pati atsidūrė teisiamųjų suole.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vyro teismo procese kiekvieną dieną lankiusis E.Coronel dabar pati atsidūrė teisiamųjų suole.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vyro teismo procese kiekvieną dieną lankiusis E.Coronel dabar pati atsidūrė teisiamųjų suole.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vyro teismo procese kiekvieną dieną lankiusis E.Coronel dabar pati atsidūrė teisiamųjų suole.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2021, 7:27 PM

31 metų Emma Coronel, pasak JAV teisėsaugininkų, nėra didelė žuvis kare su narkotikų karteliais, tačiau jai amerikiečiai iškart po sulaikymo pareiškė daugybę kaltinimų.

Bene žymiausio pasaulyje narkotikų barono žmona, kurią jis vedė 2007 metais pastebėjęs jos išskirtinį grožį, buvo apkaltinta prisidėjimu prie narkotikų imperijos veiklos.

Anot prokurorų, moteris prisidėjo prie veiksmo filmo scenarijaus verto El Chapo pabėgimo iš kalėjimo 2015 metais.

J.Guzmanas iš kalėjimo pabėgo tuneliu, kurio vienas galas buvo jo dušo vietoje, o kitas – už 1,5 kilometro esančiame apleistame pastate.

Tunelyje buvo apšvietimas ir ventiliacijos sistema, jame buvo nutiesti bėgiai ir tais bėgiais pritaikytas važiuoti motociklas.

Pati E.Coronel buvo sulaikyta pirmadienį netoli Vašingtono esančiame Dulleso tarptautiniame oro uoste.

JAV federalinės tarnybos jos indėlį į Sinaloa narkotikų kartelio veiklą tyrė pastaruosius 2 metus.

El Chapo 2019 metais JAV buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Jis kali griežčiausio saugumo kalėjime Kolorado valstijoje.

E.Coronel greičiausiai jautėsi saugi Jungtinėse Valstijose ir nemanė, kad amerikiečiai pateiks kaltinimus ir jai. Savo vyro teisme moteris rodėsi kiekvieną dieną. Posėdžių salėje kramtė gumą, o akis slėpė po dideliais saulės akiniais.

Vyro teisme moteris tvirtino, kad nieko nežinojo apie Sinaloa kartelio veiklą, o El Chapo vadino paprastu žmogumi, kuriam žiniasklaida skiria per daug dėmesio.

Tačiau JAV teisėsaugos institucijų darbuotojai jau tada atidžiai stebėjo E.Coronel. Nors teisėsaugininkai retai persekioja narkotikų baronų žmonas, prokurorai surinko reikšmingų įrodymų, kad E.Coronel buvo glaudžiai susijusi su vyro narkotikų imperija.

E.Coronel byloje pateiktuose dokumentuose teigiama, kad moteris J.Guzmanui perduodavo svarbias žinutes ir 2012–2014 m. padėjo gabenti kokainą, metamfetaminą, heroiną ir marihuaną į Jungtines Valstijas.

Telefono žinutės atskleidė, kad ji kartu su savo tėvu organizavo narkotikų gabenimą.

2013 metais Meksikoje suimtas jos tėvas Inesas Coronelis yra laikomas vienu svarbiausių asmenų Sinaloa kartelyje.

Teigiama, jog dar vieną El Chapo pabėgimą iš kalėjimo moteris planavo ir 2017 m., tačiau prieš jam įvykstant Meksikos teisėsaugininkai J.Guzmaną perdavė amerikiečiams.

E.Coronel jai pateiktų kaltinimų nekomentavo. Tuo metu Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras tvirtino, kad sulaikymas yra JAV reikalas, tačiau Meksika tikisi sulaukti daugiau bylos detalių.

Jeigu moteris bus pripažinta kalta dėl visų jai pareikštų kaltinimų, jai gresia iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmė ir 10 mln. JAV dolerių (8,22 mln. eurų) bauda.

Parengta pagal „The Guardian“, „The New York Times“ ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.