A. Navalnui kolonijoje gresia sunkus gyvenimas: padėtį apsunkins ir jo praeitis

Aleksejus Navalnas iš tardymo izoliatoriaus Maskvoje buvo pervežtas į koloniją Pokrove, Vladimiro srityje. Rusijos opozicionieriaus bendražygių tvirtinimu, kiti kaliniai neapsidžiaugė sulaukę tokio naujoko.

A.Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Navalnas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 8:05 PM

Bendrojo režimo pataisos namuose 44-erių A.Navalnas turės išbūti 2 metus ir 8 mėnesius. Pirmąją savaitę kolonijoje politikas leidžia karantine, o po to bus perkeltas pas kitus nuteistuosius.

Anot fondo „Kalinti Rusija“ atstovo Ruslano Vachapovo, į šią koloniją atvežti naujokai pareigūnų smūgių paprastai gali sulaukti vos tik išlipę iš grotuoto automobilio. Tačiau A.Navalno priėmimo procedūra įvykdyta griežtai laikantis taisyklių.

„Kitus nuteistuosius kolonijoje dabar baugina nežinomybė, visi jie nesidžiaugia A.Navalno atsiradimu: tik susitvarkė ten gyvenimą, o dabar varžtus vėl gali užveržti“, – tenykštes nuotaikas apibūdino R.Vachapovas.

Toli nuo Maskvos nevežė

Pagal įstatymą Maskvos gyventojas A.Navalnas iš tardymo izoliatoriaus turėjo būti perkeltas į koloniją pagal jo gyvenamąją vietą.

Tačiau Maskvoje nėra bendrojo režimo pataisos namų, todėl paskirties vieta pakeista į vieną kolonijų Rusijos Centrinėje federalinėje apygardoje.

Vladimiro sritis yra Vidurio Rusijoje, apie 200 km į rytus nuo Maskvos.

A.Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 d., vos tik parskridęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Vasario pradžioje Maskvos teismas pripažino A.Navalną pažeidus 2014 m. paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygas ir nurodė ją pakeisti realiu įkalinimu.

Pats opozicijos politikas kaltinimus dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo vadina absoliučiai sufabrikuotais, o visą teismo procesą – noru įbauginti kuo daugiau Kremliaus režimui nepritariančių žmonių.

Kontrolė bus griežta

Viešumą pasiekiančios žinios, kaip atrodo A.Navalno gyvenimas už grotų, kol kas yra labai šykščios.

Būnant Maskvos tardymo izoliatoriuje „Matroskaja tišina“ politiko byloje vasario viduryje atsirado įrašas „linkęs pabėgti“.

Tad į koloniją jis turėjo būti pergabentas surakintomis rankomis, lydimas dviejų šunų ir kelių pareigūnų.

Anot leidinio „Komersant“, atvykęs į pataisos namus Pokrove A.Navalnas turi būti nukirptas plikai. Jam bus išduoti juodi kalinio drabužiai su antsiuvu, kuriame – politiko fotografija, pavardė, vardas, tėvavardis ir būrio numeris.

Tokio tipo kolonijose kaip Vladimiro srityje viename būryje būna daugiau nei 100 nuteistųjų.

Visi gyvena bendroje patalpoje, joje pristatyta dviaukščių gultų skaičiuojant, kad žmogui tektų 2 kv. m ploto.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos „Gulagu.net“ vadovas Vladimiras Osečkinas, kuris pats prieš dešimtmetį kalėjo dėl kaltinimų kyšininkavus stambiu mastu, teigė, kad sulig A.Navalno atvykimu kitų nuteistųjų gyvenimas taps dar mažiau komfortiškas.

„Jie visi iš karto atsidurs kietuose Federalinės saugumo tarnybos ir Federalinės bausmių vykdymo tarnybos gniaužtuose. Šiame būryje jau negalės būti jokių draudžiamų daiktų, telefonų, mobiliojo interneto.

Tikėtina, jog bus įrengtos slaptos stebėjimo kameros ir mikrofonai“, – prognozavo V.Osečkinas.

A.Navalno gyvenimą kolonijoje apsunkins ir jo praeitis. Dėl to, kad politikas vadovavo nesankcionuotoms protesto akcijoms, jo byloje greta „linkusio pabėgti“ gali atsirasti žyma „linkęs į dezorganizaciją“.

Tad opozicionieriaus kasdienybė bus nuolatiniai pareigūnų patikrinimai ir kratos.

Žmogaus teisių gynėjas V.Osečkinas pasakojo: „Paprastai toks žmogus verčiamas kas dvi tris valandas eiti pas budėtojus registruotis.

Gali būti ir taip, jog kolonijos pareigūnai kasnakt užeis po tris keturis kartus ir švies prožektoriumi tiesiai į veidą, kad įsitikintų, ar prieš juos A.Navalnas, ar koks kitas nuteistasis.“

Progų spausti – gausybė

Be to, A.Navalnui gresia jo brolio Olego, nuteisto toje pačioje „Yves Rocher“ byloje, likimas.

Pastarasis kolonijoje praleido pusketvirtų metų ir daugumą laiko – baudos izoliatoriuje arba vienutėje. Priežastis – vidaus taisyklių pažeidimai, dauguma visiškai nežymūs, pavyzdžiui, neužsegta viršutinė saga.

Gali būti, jog kolonijos vadovybė reikalaus, kad A.Navalnas skrupulingai laikytųsi taisyklių, ir už tai, kas kitiems atleidžiama, jis bus baudžiamas.

Apkaltintas kyšininkavimu ir ketverius metus kalėjęs verslininkas Aleksejus Kozlovas sakė: „Medicinos tarnyba gali neduoti kelių tablečių iš karto ir jūs, net turėdamas 40 laipsnių temperatūros, kasdien po tris kartus turėsite eiti ten pasiimti po vieną tabletę. Iš jo gali būti reikalaujama griežtai laikytis taisyklių, kurios labai sustabarėjusios, nes beveik nesikeitė nuo praėjusio amžiaus vidurio.“

Buvusio Rusijos kalėjimų sistemos pulkininko Vasilijaus Makijenkos nuomone, kolonijos vadovybė vis dėlto nesudarys A.Navalnui griežtesnių sąlygų, nei numatyta įstatyme, nes nenorės nereikalingo triukšmo: „Aleksejus – aktyvus žmogus, o jeigu maisto kokybė ar koks kitas dalykas neįtiks, jis tikriausiai šiuos klausimus kels. Tada atvažiuos kokia nors komisija, o ją turės vedžioti patys kolonijos viršininkai. Kas to nori?“

Ir dar vienas kol kas neatsakytas klausimas apie A.Navalno aplinką pataisos namuose: koks bus kitų nuteistųjų požiūris į jo politinę veiklą?

Parengta pagal „Komersant“ ir „Theins“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.