5 moterys, kurios kasdien daro pasaulį laimingesne vieta

Kiekvienais metais Kovo 8 dieną pasaulis mini Tarptautinę moters dieną, kada pagerbia moteris, kovojančias už moterų teises visame pasaulyje. Pasaulyje gyvena ir kuria nesuskaičiuojama daugybė moterų, kurių darbu yra statomi pamatai geresnei ateičiai. Šis tekstas yra apie penkias jų.

Moterys, kurių darbai kuria laimingesnį pasaulį.<br>lrytas koliažas
Moterys, kurių darbai kuria laimingesnį pasaulį.<br>lrytas koliažas
Poetė Amanda Gorman.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Poetė Amanda Gorman.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovė Ngozi Okonjo-Iweala.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovė Ngozi Okonjo-Iweala.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 2:37 PM, atnaujinta Mar 8, 2021, 3:01 PM

Šie metai buvo išskirtinai sunkūs dėl koronaviruso pandemijos ir šios krizės sukeltų vargų. Taigi, šiemet Jungtinės Tautos (JT) paskelbė tokią šių metų Tarptautinės moters dienos temą: „Moterys lyderės: siekiant lygios ateities COVID-19 pasaulyje“.

„Moterys stovi priešakinėse COVID-19 krizės linijose, jos yra sveikatos apsaugos darbuotojos, slaugytojos, naujovių kūrėjos, bendruomenių organizuotojos ir kai kurių efektyviausiai ir pavyzdingiausiai su pandemija besitvarkančių valstybių vadovės, – skelbia JT. – Ši krizė išryškino jų darbo svarbą, taip pat ir neproporcingai sunkią naštą, tenkančią moterims.“

Ši diena taip pat yra skirta paraginti skubiau siekti lyčių lygybės. Šiandien beveik 60 proc. viso pasaulio moterų dirba vadinamoje neformalioje ekonomikoje, uždirba mažiau, gali susitaupyti mažiau ir dėl to yra aukštoje skurdo rizikoje, praneša JT.

Be to, JT duomenimis, moterys pasaulio mastu uždirba 23 proc. mažiau, nei vyrai ir užima vos ketvirtadalį parlamentinių vietų pasaulyje.

Visame pasaulyje yra nesuskaičiuojamai daug moterų, kurios kovoja dėl pokyčių ir deda pamatus šviesesnei ateičiai. Štai vos keletas jų, vertų paminėti švenčiant Tarptautinę moters dieną.

Ngozi Okonjo-Iweala, politikos formuotoja

Neseniai Ngozi Okonjo-Iweala įėjo į istoriją kaip pirmoji afrikietė ir pirmoji moteris, tapusi Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadove.

N.Okonjo-Iweala pasakojo, kad nekantrauja „dirbti su organizacijos nariais, formuoti ir įgyvendinti politines priemones, reikalingas vėl užkurti pasaulio ekonomiką.“

Anksčiau N.Okonjo-Iweala 25 metus dirbo Pasaulio banke ir dvi kadencijas buvo Nigerijos finansų ministre.

Avesta Rastan, infografikų guru

Kalifornijoje gyvenanti vos 25 metų amžiaus Avesta Rastan, turinti iranietiškų ir kanadietiškų šaknų, būdama tokio jauno amžiaus pasinaudojo savo talentu kurti infografikus, kad suprantamai ir tiksliai paaiškintų, kaip koronavirusas paveikia kūną.

Medicinos iliustratorių asociacijos narė, studijavusi patologinę iliustraciją (kitaip tariant, būdus vizualizuoti ligą), sukūrė infografiką, kuris greitai apskriejo visą pasaulį. Dabar šį infografiką galima nemokamai atsisiųsti iš jos tinklalapio, jis prieinamas 18 kalbų.

„Mokslo komunikacija visuomenei yra būtina, – A.Rastan pasakojo BBC. – Kai geriau kažką supranti, esi labiau pasiruošęs tai pakeisti ar sumažinti riziką.“

Jacinda Ardern, Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern jau buvo giriama už išmintingus ir ryžtingus žingsnius stabdant Covid-19 pandemiją.

„Tik J.Ardern galime dėkoti už koronaviruso plitimo bendruomenėje sustabdymą, – pranešė NBC News. – Kol virusas siautėja kitur, Naujoji Zelandija tapo kažkuo, panašiu į paralelinę visatą, kurioje karantinai, kaukės ir socialinio atstumo laikymasis nebėra būtini.“

J.Ardern ėmėsi daugybės veiksmų, kurie padėtų šaliai žengti į priekį, pradedant aplinkosaugos priemonėmis, baigiant nemokamomis higienos priemonėmis šalies mokyklose, padedančiomis neturtingoms mokinėms lengviau susitvarkyti su menstruacijomis.

Amanda Gorman, galinga poetė

22 metų amžiaus Harvardo absolventė Amanda Gorman tapo jauniausia istorijoje JAV prezidento inauguracijos poete. Prezidento Joe Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris inauguracijoje ji padeklamavo savo kurtą eilėraštį „Kalva, į kurią kopiame“ (orig.“The Hill We Climb“), kuriame pabrėžė būtinybę tautai vienytis ir sveikti.

Eilėraštyje ji išsakė gilią mintį, kad „būti amerikiečiu yra daugiau, nei tik paveldėti pasididžiavimą, bet ir atsigręžti į praeitį tam, kad sutaisytume jos klaidas.“

Bibi La Luz Gonzalez, kovotoja su alkiu

Ne pelno siekiančios organizacijos „Eat Better Wa’ik“ Gvatemaloje įkūrėjos Bibi La Luz Gonzalez misija – kovoti su neprievalgiu pasitelkiant švietimą ir ekonomiką.

Ji dirba su vidutines bei žemas pajamas gaunančiomis Gvatemalos miestiečių šeimomis, padeda tėvams priimti protingus, mokslu pagrįstus sprendimus apie maistą, kurį vartoja jie patys ir duoda savo vaikams.

Pernai ji buvo pavadinta pandemijos heroje, nes dalino sveiko ir maistingo maisto pintinėles kaimiškose bei miesto bendruomenėse.

Taip pat ji skleidžia žinią apie maisto saugumą, tvarią aplinkosaugą ir žmogaus teises.

Parengta pagal „NBC News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.