Baltarusių opozicija pateikė paraišką dėl Laisvės dienos minėjimo, žada laikytis įstatymų

Baltarusių opozicija Minsko miesto vykdomajam komitetui pateikė paraišką dėl Laisvės dienos minėjimo surengiant eitynes ir mitingą.

Baltarusių opozicija Minsko miesto vykdomajam komitetui pateikė paraišką dėl Laisvės dienos minėjimo surengiant eitynes ir mitingą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusių opozicija Minsko miesto vykdomajam komitetui pateikė paraišką dėl Laisvės dienos minėjimo surengiant eitynes ir mitingą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-10 11:23

„Drauge su BSDP (Baltarusijos socialdemokratų partijos (Hramada)) atstovais ir Baltarusijos liaudies frontu „Adradženne“ („Atgimimas“) pateikiau paraišką surengti eiseną ir mitingą, skirtus Laisvės dienai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė judėjimo „Už laisvę“ lyderis Juryjus Hubarevičius.

Jo duomenimis, atsakymas turėtų būti gautas po savaitės ar daugiau.

Naujienų agentūrai „Interfax“ komentuodamas Valstybės saugumo komiteto (KGB) pirmininko Ivano Cercelio pareiškimus apie kovo 25–27 dienų protestų Minske scenarijus, J. Hubarevičius pabrėžė: „Mes veikiame griežtai pagal Baltarusijos įstatymus. Renginių iniciatoriai, tie, kas teikė paraišką, iš principo neskelbia nei susirinkimo vietų, nei maršruto, net susirinkimo dienos.“

„Todėl labai keista girdėti, kad tai vienas iš masinių neramumų provokavimo scenarijų. Paraiška svarstoma, sprendimas nepriimtas“, – sakė jis.

I. Cercelis antradienį per televiziją „Belarus 1“ pareiškė, jog KGB „tikrai žino“, kad kovo „25–27 dienomis bus bandoma destabilizuoti padėtį šalyje“.

„Scenarijus rengiamas užsienyje, dalyvaujant asmenims, tam tikru laiku palikusiems mūsų teritoriją. Jame numatoma, kad kraštiniai pagal šį scenarijų bus opozicijoje garsūs asmenys [„Adradženne“ lyderis Rygoras] Kastusiovas, Hubarevičius ir kai kurie kiti, taip pat vadinamieji susirašinėjimo programėlių koordinatoriai“, – sakė jis.

„Bus pateikta oficiali paraiška dėl renginio 25 dieną, numatomas žmonių susibūrimas Jakubo Kolaso aikštėje, tolesnės eitynės iki aikštės operos ir baleto teatro rajone, paskui – nekontroliuojamas žmonių išėjimas pagal populiarių „Telegram“ kanalų raginimą, susirėmimų su teisėsaugininkais provokavimas. Galimi griežtesni scenarijai dalyvaujant tretiesiems asmenims, pakenkiant žmonių ir piliečių, būsiančių taip pat ir šių renginių rajone, sveikatai“, – pareiškė I. Cercelis.

Pagal antrą scenarijų, jo teigimu, numatoma pateikti paraišką organizuoti oficialius renginius Bangaloro aikštės rajone, planuojant „vėliau išvesti žmones į nesankcionuotą akciją su emociniu skatinimu centriniuose miesto rajonuose, provokuojant teisėsaugos organų veiksmus“.

„Pagal trečią scenarijų tuo atveju, jei paraiška nebus patenkinta, numatomi padėties stebėjimas,... orientavimasis į susirašinėjimo programėles, į koordinatorius ir vėlesnį raginimą dalyvauti nesankcionuotose akcijose, į susirėmimus su teisėsaugininkais centrinėje miesto dalyje“, – sakė I. Cercelis.

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną, ir tradiciškai Minsko gatvėse vyksta jai skirti renginiai.

Baltarusijos Liaudies Respubliką 1918-aisiais paskelbė nacionalinio judėjimo veikėjų grupė. Kaip savarankiška valstybė BLR egzistavo 1918–1919 metais, vėliau jos vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai iki šiol ginčijasi, ar galima BLR vadinti valstybe – kai kas teigia, jog tai buvo tik bandymas sukurti valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.