Kinijos parlamentas triuškinamai pritarė siūlymui suteikti teisę blokuoti rinkimų kandidatus Honkonge

Kinijos parlamentas ketvirtadienį triuškinama dauguma pritarė Honkongo rinkimų sistemos pakeitimams, įskaitant planus suteikti Pekinui teisę blokuoti jam nepriimtinus kandidatus, šalies lyderiams siekiant suformuoti „patriotišką“ vyriausybę mieste, sukrėstame didelių demokratijos šalininkų demonstracijų.

Anot pareigūnų, naujasis įstatymo projektas numato „kvalifikacijos tikrinimo sistemą“, skatinsiančią „tvarkingą politinį dalyvavimą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anot pareigūnų, naujasis įstatymo projektas numato „kvalifikacijos tikrinimo sistemą“, skatinsiančią „tvarkingą politinį dalyvavimą“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-11 09:46

Tik vienas Nacionalinio Liaudies Kongreso narys balsavo prieš reformų projektą, kurį kritikai vadina viena iš paskutiniųjų vinių į autonominio Honkongo demokratinio judėjimo karstą.

Anot pareigūnų, naujasis įstatymo projektas numato „kvalifikacijos tikrinimo sistemą“, skatinsiančią „tvarkingą politinį dalyvavimą“.

1997 metais sugrąžinant britų valdytą Honkongą Kinijai ši įsipareigojo suteikti miestui tam tikrą autonomiją, bet pradėjo sparčiai griauti jo demokratijos stulpus, reaguodama į didžiules ir kartais smurtines demonstracijas, paralyžiavusias miestą visus 2019 metus.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi anksčiau sakė, kad rinkimų sistema turi būti reformuota, siekiant „palaikyti tvirtą taiką ir stabilumą Honkonge“ po 2019 metų didžiulių ir kartais smurtinių demonstracijų už demokratiją.

Wang Yi sakė, kad siūlomomis „visiškai konstitucinėmis“ taisyklėmis būtų skatinama „Honkongo pereiga nuo chaoso prie valdymo“.

Siūlomas taisykles greit pasmerkė tarptautinė bendrija. JAV ir Europos Sąjunga sakė, kad Kinija pažeidžia autonomijos garantijas, suteiktas Honkongui jo sugrąžinimo Kinijai metu 1997-aisiais.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as pareiškė, kad tai tiesioginis Honkongo laisvių puolimas.

Kinijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis ne kartą sakė, kad Honkongo valdyme turėtų dalyvauti tik „tvirti patriotai“ – Komunistų partijai ištikimi žmonės.

Wang Yi praeitą savaitę tvirtino, kad „mylėti Honkongą ir būti patriotu yra lygiai tas pat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.