Slovakijoje dėl įtariamos korupcijos sulaikytas žvalgybos tarnybos vadovas

Slovakijos policija dėl įtariamos korupcijos sulaikė šalies žvalgybos tarnybos vadovą, ketvirtadienį pranešė slovakų žiniasklaida.

Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 10:49 AM

Šis žingsnis pagilins politinę krizę Slovakijoje, išprovokuotą didžiulio mirtingumo nuo koronavirusinės infekcijos.

Slovakijos informacijos tarnybos (SIS) direktoriaus Vladimiro Pčolinskio areštas tapo nauju smūgiu ministro pirmininko Igorio Matovičiaus vyriausybei, kuri pernai paskyrė jį į šias pareigas.

„Nekomentuosime atliekamų veiksmų“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros Jana Tokoliova.

Vietos televizija JOJ, remdamasi neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad V. Pčolinskiui bus pareikšti kaltinimai dėl korupcijos.

I. Matovičiaus keturių partijų centro dešinioji koalicija jaučia didžiulį spaudimą dėl neigiamai vertinamo pandemijos valdymo. Pagal mirties nuo COVID-19 atvejų skaičių per capita šalis šiuo metu užima antrą vietą pasaulyje.

Prezidentės Zuzanos Čaputovos atstovas spaudai sakė, kad valstybės vadovė informuota apie padėtį ir „artimiausiomis valandomis priims sprendimą, ar laikinai nušalinti nuo pareigų SIS direktorių“.

Politologas Jurajus Marušiakas naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl V. Pčolinskio suėmimo gali skilti valdančioji koalicija.

„Politinės kultūros požiūriu Slovakija artėja prie Ukrainos ar Rusijos“, – sakė jis.

Pernai kovą paskirta I. Matovičiaus vyriausybė žadėjo griežtai kovoti su plačiai paplitusia korupcija šioje 5,4 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungos valstybėje.

Nuo pernai dėl įtariamos korupcijos buvo sulaikyta dešimtys aukšto rango policijos vadovų, prokurorų ir teisėjų.

Tačiau V. Pčolinskis yra pirmasis I. Matovičiaus vyriausybės paskirtas aukšto rango pareigūnas, sulaikytas dėl korupcijos.

Anot J. Marušiako, geras ženklas, kad dabartinė vyriausybė imasi priemonių ne tik prieš buvusios valdžios paskirtus pareigūnus.

Parodoma, kad dabartinės vyriausybės paskirtas asmuo nėra neliečiamas, sakė jis.

Keturių partijų valdančioji koalicija jau kurį laiką ieško išeities iš ją užklupusios pirmos rimtos krizės. Trečiadienį koalicijos partijų lyderiai iki vėlaus vakaro vedė derybas, tačiau joms pasibaigus nebuvo išplatinta jokio pranešimo apie rezultatus.

Tuo metu Slovakijos sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajči ketvirtadienį pranešė atsistatydinantis iš pareigų, siekdamas sušvelninti politinę krizę dėl vyriausybės netinkamo pandemijos valdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?