N. Pašinianas tarėsi su Armėnijos prezidentu dėl politinės krizės sprendinių

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas nuvyko į prezidento administraciją, kur su prezidentu Armenu Sargsianu aptarė galimus kelius iš vidaus politikos krizės.

Tuo metu keli šimtai opozicionierių susirinko prie prezidento rezidencijos reikalauti N. Pašiniano atsistatydinimo.<br>EPA-ELTA nuotr.
Tuo metu keli šimtai opozicionierių susirinko prie prezidento rezidencijos reikalauti N. Pašiniano atsistatydinimo.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-13 15:23

„Prezidentas ir premjeras aptarė šalyje besiklostančią padėtį ir būdus vidaus politikos krizei įveikti. Kaip vienas sprendinių buvo aptarta pirmalaikių parlamento rinkimų galimybė“, – pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.

Tuo metu keli šimtai opozicionierių susirinko prie prezidento rezidencijos reikalauti N. Pašiniano atsistatydinimo.

Kad premjero kortežas galėtų pravažiuoti, dirbo daug policininkų, sudariusių specialų koridorių.

Kaip pranešama, prie prezidentūros įėjimo įvyko N. Pašiniano atsistatydinimo reikalaujančių demonstrantų susirėmimų su policija. Kažkiek demonstrantų sulaikyta, bet opozicija vėliau nurodė, kad visi sulaikytieji buvo paleisti.

Naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas pranešė, kad policininkai bandė nustumti demonstrantus.

A. Sargsianas šeštadienį taip pat susitiko su valdančiosios parlamentinės frakcijos „Mano žingsnis“ lydere Lilit Makunc ir opozicinės frakcijos „Šviesi Armėnija“ vadovu Edmonu Marukianu.

Praėjusį penktadienį prezidentūra paskelbė, kad buvo neįmanoma šeštadienį surengti premjero, opozicinio „Tėvynės gelbėjimo judėjimo“ ir parlamentinių frakcijų lyderių susitikimo dėl išeities iš krizės.

Anksčiau šeštadienį opozicijos atstovai N. Pašiniano atsistatydinimo reikalavo prie Užsienio reikalų ministerijos, kur premjeras susitiko su ministerijos darbuotojais kovo 2-ąją minėtos Diplomatinio darbuotojo dienos proga.

Protestuotojai reguliariai išeina į Jerevano gatves reikalauti N. Pašiniano atsistatydinimo nuo pernai lapkričio, kai jis tarpininkaujant Maskvai sudarė taikos susitarimą su Azerbaidžanu, užbaigusį šešias savaites trukusias nuožmias kautynes, per kurias žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Pagal tą susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užimtos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus, o regione buvo dislokuoti rusų taikdariai.

Armėnams tai buvo tragiškas posūkis po 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusio pirmojo karo, pakeitęs dešimtmečius jų puoselėtą naratyvą apie nugalėtojus, kurie vos kiek daugiau nei per du mėnesius virto pralaimėtojais.

Praėjusį mėnesį premjeras nurodė atleisti iš pareigų kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininką Oniką Gasparianą. N. Pašinianas apkaltino generolą pulkininką bandymu įvykdyti perversmą, kai šis paragino ministrą pirmininką ir jo vyriausybę atsistatydinti.

Trečiadienį N. Pašinianas paskyrė naują kariuomenės vadą, įsigaliojus jo sprendimui atleisti iš pareigų O. Gasparianą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?