Iraniečių kilmės britė Irane vėl stojo prieš teismą – šįkart dėl „propagandos“

Didžiosios Britanijos ir Irano pilietybę turinti Nazanin Zaghari-Ratcliffe sekmadienį stojo prieš Teherano teismą dėl naujų kaltinimų „propaganda prieš sistemą“, nors vos prieš savaitę atliko kitą penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, nurodė jos advokatas.

Šis naujas teismo procesas sudaužė moters šeimos ir rėmėjų viltis, kad 42 metų moteris, kurios atvejis padidino diplomatinę įtampą tarp Londono ir Teherano, netrukus bus paleista.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šis naujas teismo procesas sudaužė moters šeimos ir rėmėjų viltis, kad 42 metų moteris, kurios atvejis padidino diplomatinę įtampą tarp Londono ir Teherano, netrukus bus paleista.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-14 15:36

Šis naujas teismo procesas sudaužė moters šeimos ir rėmėjų viltis, kad 42 metų moteris, kurios atvejis padidino diplomatinę įtampą tarp Londono ir Teherano, netrukus bus paleista.

"Svarstymas įvyko labai ramioje ir geroje atmosferoje, dalyvaujant mano klientei“, – agentūrai AFP pranešė jos advokatas Hojjatas Kermani ir nurodė, kad sprendimas bus priimtas vėliau, tačiau konkreti data dar nežinoma.

Advokato teigimu, dabar N. Zaghari-Ratcliffe yra teisiama dėl „propagandos prieš sistemą, nes 2009 metais dalyvavo mitinge priešais Irano ambasadą Londone“.

„Atsižvelgiant į gynybos pateiktus įrodymus ir teisinį procesą, o taip pat į tai, kad mano klientė jau atliko savo ankstesnę bausmę, aš tikiuosi, kad ji bus išteisinta“, – sakė advokatas.

N. Zaghari-Ratcliffe buvo sulaikyta 2016 metais, kai atvyko į Iraną atostogų. Ji buvo apkaltinta rengusi sąmokslą siekiant nuversti Irano režimą. Tačiau moteris tai griežtai neigė.

Tuo metu už brito ištekėjusi ir dukrą auginanti moteris dirbo projektų vadove žiniasklaidos organizacijos filantropiniame padalinyje „Thomson Reuters Foundation“.

Pastaruosius kelis mėnesius ji praleido namų arešto sąlygomis. Vėliau jai buvo nuimta apykojė ir tai jai suteikė daugiau laisvės judėti. Ji net galėjo aplankyti savo giminaičius Teherane.

Savo bausmę ji atliko kovo 7 dieną.

Baisios sąlygos

Kitą dieną jos vyras Richardas ir šešiametė dukra Gabriella surengė tylią protesto akciją prie Irano ambasados Londone ir reikalavo leisti moteriai grįžti namo. Vyras mėgino ambasadai įteikti „Amnesty International“ peticiją, kurią pasirašė 160 tūkst. rėmėjų, tačiau jam tai nepavyko.

Anksčiau šį mėnesį R. Ratcliffe'as BBC sakė, kad jo žmonos sulaikymas „potencialiai gali tęstis ir tęstis“.

JK ir Irano žiniasklaida bei R. Ratcliffe'as šią bylą sieja su daugiau nei 40 metų senumo Britanijos skola Iranui. Britų vyriausybė anksčiau pripažino, kad Iranui yra skolinga iki 300 mln. svarų (390 mln. JAV dolerių), tačiau abi šalys neigė, kad tai yra kaip nors susiję su N. Zaghari-Ratcliffe byla.

Dėl koronaviruso pandemijos moteris buvo laikinai paleista iš Teherano Evino kalėjimo ir nuo praėjusių metų pavasario yra laikoma namų arešto sąlygomis.

Ankstesnius ketverius metus moteris praleido kalėjimo vienutėse be langų. Ji skelbė bado streikus ir nesulaukė medicininio gydymo. Jos vyro teigimu, kalėjime ji kentė dėl sanitarijos stokos ir net svarstė apie savižudybę.

Tačiau Irano valdžia ne kartą neigė, kad su N. Zaghari-Ratcliffe buvo blogai elgiamasi.

Penktadienį aktyvistų grupė „Redress“ Britanijos užsienio reikalų sekretoriui Dominicui Raabui įteikė ataskaitą, kuri, pasak grupės, „patvirtina prasto elgesio, kurį patyrė N. Zaghari-Ratcliffe, rimtumą“. Aktyvistai sako, kad „Irano elgesys su N. Zaghari-Ratcliffe prilygsta kankinimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu